Rädda ekonomin vid separation

Publicerad 2014-10-07 21:52

Privatekonomi Oktober är årets värsta skilsmässomånad och varje familjs splittring får ekonomiska konsekvenser. Här är några tips som kan rädda ekonomin.

En skilsmässa eller separation tär hårt på ekonomin. Plötsligt fördubblas utgifterna, mer eller mindre.

Ikano Banks familjeekonom Bodil Hallin har sammanställt de ekonomiska konsekvenserna för separerande par, samt en checklista för att klara ekonomin.

Två bostäder

Det första som inträffar när separationen är ett faktum är att det behövs två bostäder i stället för en. Båda behöver nya bostäder, vilket kan mer än fördubbla boendekostnaderna.

Ett lån blir två

Om det separerande paret måste sälja en gemensam bostad, kan det ibland visa sig vara svårare än de trott. Att vara utsatt för press i försäljningsögonblicket är sällan lyckat. Det är lätt att frestas att acceptera ett lägre pris än normalt bara för att bli av med bostaden och kunna gå åt sitt eget håll.

Om paret har en högt belånad bostad riskerar priset vid en hastig försäljning att understiga lånet och då får båda släpa på en mycket tråkig skuld till banken.

De flesta gifta par och sambos har gemensamma lån på bostaden och båda parterna är betalningsansvariga för hela lånet, tills det är betalt. Det går ofta inte att dela upp lånet mellan sig, som många tror. Här är det viktigt att kontakta banken så snabbt som möjligt för det är banken som bestämmer.

Dubblerade räkningar

Det är inte bara hyran som tär på den nya ekonomin. Många övriga kostnader dubbleras. Det gäller försäkringar, telefoni, bredband samt el. Om båda parter behöver bil drabbas åtminstone en av dem av en stor ny kostnad.

Höjda kostnader för barnen

Eftersom föräldrarna i många fall har barnen boende hos sig varannan vecka behövs olika uppsättningar av kläder och leksaker.

Nya lån

Förutom de permanenta kostnaderna vid en separation uppstår ett antal kännbara engångskostnader. De båda parterna delar kanske på möbler och andra inventarier, men var och en behöver komplettera så att det stämmer i den nya bostaden. Till det kommer flyttkostnader och flyttstädning. För att klara kan någon av parterna behöva ta ett nytt lån.

Dyra konflikter

Knapphet kan lätt leda till konflikter i en situation där de båda parterna inte är överens om någonting utom just att de ska gå åt var sitt håll. Denna situation kan leda till ännu sämre ekonomi för båda, menar Bodil Hallin.

– Oenighet om ekonomin kan utvecklas till en destruktiv konflikt där man inte längre försöker hitta den gemensamt bästa lösningen. Behov av hämnd kan göra att någon eller båda parter agerar så att den andre eller båda parter förlorar ekonomiskt. Detta kan vara förödande för ekonomin.

Om föräldrarna till exempel inte kommer överens om underhållsbidrag till barnen kan någon av dem ansöka om underhållsstöd via Försäkringskassan. Den förälder som ska betala får sedan göra det via Försäkringskassan.

I värsta fall, om den som ska betala till Försäkringskassan inte klarar av att göra det, kan den upparbetade skulden bli stor och senare gå vidare till Kronofogden.

Så planerar du separationen

Här är sex tips till hur du sätter igång med planeringen inför separationen:

Sätt av tid: Tala ostört om ekonomin och sträva efter att göra det bästa möjliga av situationen för bådas bästa. Lista saker som behöver göras och fördela arbetet. Utnyttja varandras styrkor. Är det jobbigt att träffas, använd mejl.

Läs på och skaffa juridisk överblick: På Sveriges domstolars hemsida finns information om bodelning. Du kan också läsa in dig på www.skilsmässa.se. Boka tid hos jurist om ni behöver hjälp, men då är det ytterligare en kostnad.

Skaffa ekonomisk överblick: Lista tillgångar och skulder och överslagsberäkna hur månadsekonomin ser ut före och efter separationen för varje part.

Glöm inte att ta med engångskostnaderna och eventuella nya möjliga intäkter som bostadsbidrag.

Flytta över avtal till rätt person: Avtal om el, telefoni, tv och bredband ska flyttas till den av parterna som ska använda tjänsterna.

Ta hjälp om ni kör fast: Kontakta familjerådgivningen eller kommunens budgetrådgivning.

Ändra förmånstagare på försäkringar: När separationen är klar är det bra att gå igenom försäkringar och se om du behöver ändra förmånstagare och eventuellt testamente.

Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Analytikerna: Evolution värd sin höga värderingUppsida mellan 10-25 procent
5G
Kina vidtar "nödvändiga åtgärder" mot Sverige efter 5G-blockeringen
Analyser
Tolv köprekar bland analyserna
Börsen
Uppåt på börsen
Foto: Helena Landstedt/TT
Analys
Pareto: Billeruds vändning till lönsamhet får momentum
Foto: Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved
USA
Strategen och förvaltaren: Detta gynnas av Biden som president
Budstriden
SBB:s bud på Entra blev 190 norska kr
Foto: Johanna Norin /TT
Rapport
Sandvik lämnar extrautdelningVinsten högre än väntat
Rapport
Högre vinst än väntat för Avanza
Asien
Uppåt på Asiens börser
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Electrolux: Stark ökning av vitvaruleveranser i USA
Foto: AP/TT
Wall Street
New York: Nya börsrekord efter Bidens tillträde
Foto: Thomas Johansson/TT
Aktier
SEB: Fem svenska industribolag i framkant
Aktieportföljen
Nu startar nya aktieportföljen onlineEndast för dig som är prenumerant
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens många nya köprekar
Bostad
Analytiker: Bopriser fortsätter uppåt hela året"Överraskande motståndskraft mot pandemin"
Foto: istockphoto
Placera
Ålandsbanken överviktar aktier trots "överköpt börs"Överviktar Norden och Europa
Analys
Oppenheimer sätter "street high" för Tesla
Foto: Per Larsson/TT
Sektor
Kinesisk efterfrågan har höjt priset på järnmalm med 80 procent
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Kinnevik: Varken ordförande eller vice ställer upp för omval
Foto: Magnus Gustavsson/PA
Aktie
Telia flaggar för högre kassaflöde än väntatFöreslår utdelning på 2 kronor per aktie
Bostad
Valueguard: Bostadspriser fortsatte upp i december
Podd
Börspanelen: Gott nytt börsår?
Foto: Shutterstock
Rapportsäsongen
Inför rapporterna: "Ljusning för industrin – dystert för tjänstebolagen""Överlag bra rapporter i fjärde kvartalet"