Rädda ekonomin vid separation

Publicerad 2014-10-07 21:52

Privatekonomi Oktober är årets värsta skilsmässomånad och varje familjs splittring får ekonomiska konsekvenser. Här är några tips som kan rädda ekonomin.

En skilsmässa eller separation tär hårt på ekonomin. Plötsligt fördubblas utgifterna, mer eller mindre.

Ikano Banks familjeekonom Bodil Hallin har sammanställt de ekonomiska konsekvenserna för separerande par, samt en checklista för att klara ekonomin.

Två bostäder

Det första som inträffar när separationen är ett faktum är att det behövs två bostäder i stället för en. Båda behöver nya bostäder, vilket kan mer än fördubbla boendekostnaderna.

Ett lån blir två

Om det separerande paret måste sälja en gemensam bostad, kan det ibland visa sig vara svårare än de trott. Att vara utsatt för press i försäljningsögonblicket är sällan lyckat. Det är lätt att frestas att acceptera ett lägre pris än normalt bara för att bli av med bostaden och kunna gå åt sitt eget håll.

Om paret har en högt belånad bostad riskerar priset vid en hastig försäljning att understiga lånet och då får båda släpa på en mycket tråkig skuld till banken.

De flesta gifta par och sambos har gemensamma lån på bostaden och båda parterna är betalningsansvariga för hela lånet, tills det är betalt. Det går ofta inte att dela upp lånet mellan sig, som många tror. Här är det viktigt att kontakta banken så snabbt som möjligt för det är banken som bestämmer.

Dubblerade räkningar

Det är inte bara hyran som tär på den nya ekonomin. Många övriga kostnader dubbleras. Det gäller försäkringar, telefoni, bredband samt el. Om båda parter behöver bil drabbas åtminstone en av dem av en stor ny kostnad.

Höjda kostnader för barnen

Eftersom föräldrarna i många fall har barnen boende hos sig varannan vecka behövs olika uppsättningar av kläder och leksaker.

Nya lån

Förutom de permanenta kostnaderna vid en separation uppstår ett antal kännbara engångskostnader. De båda parterna delar kanske på möbler och andra inventarier, men var och en behöver komplettera så att det stämmer i den nya bostaden. Till det kommer flyttkostnader och flyttstädning. För att klara kan någon av parterna behöva ta ett nytt lån.

Dyra konflikter

Knapphet kan lätt leda till konflikter i en situation där de båda parterna inte är överens om någonting utom just att de ska gå åt var sitt håll. Denna situation kan leda till ännu sämre ekonomi för båda, menar Bodil Hallin.

– Oenighet om ekonomin kan utvecklas till en destruktiv konflikt där man inte längre försöker hitta den gemensamt bästa lösningen. Behov av hämnd kan göra att någon eller båda parter agerar så att den andre eller båda parter förlorar ekonomiskt. Detta kan vara förödande för ekonomin.

Om föräldrarna till exempel inte kommer överens om underhållsbidrag till barnen kan någon av dem ansöka om underhållsstöd via Försäkringskassan. Den förälder som ska betala får sedan göra det via Försäkringskassan.

I värsta fall, om den som ska betala till Försäkringskassan inte klarar av att göra det, kan den upparbetade skulden bli stor och senare gå vidare till Kronofogden.

Så planerar du separationen

Här är sex tips till hur du sätter igång med planeringen inför separationen:

Sätt av tid: Tala ostört om ekonomin och sträva efter att göra det bästa möjliga av situationen för bådas bästa. Lista saker som behöver göras och fördela arbetet. Utnyttja varandras styrkor. Är det jobbigt att träffas, använd mejl.

Läs på och skaffa juridisk överblick: På Sveriges domstolars hemsida finns information om bodelning. Du kan också läsa in dig på www.skilsmässa.se. Boka tid hos jurist om ni behöver hjälp, men då är det ytterligare en kostnad.

Skaffa ekonomisk överblick: Lista tillgångar och skulder och överslagsberäkna hur månadsekonomin ser ut före och efter separationen för varje part.

Glöm inte att ta med engångskostnaderna och eventuella nya möjliga intäkter som bostadsbidrag.

Flytta över avtal till rätt person: Avtal om el, telefoni, tv och bredband ska flyttas till den av parterna som ska använda tjänsterna.

Ta hjälp om ni kör fast: Kontakta familjerådgivningen eller kommunens budgetrådgivning.

Ändra förmånstagare på försäkringar: När separationen är klar är det bra att gå igenom försäkringar och se om du behöver ändra förmånstagare och eventuellt testamente.

Placera
SEB: Aktierna som kan bli vinnare när det vänder... och några som förlorar
Foto: AP/TT
Wall Street
Wall Street lyfter efter coronaoptimism
Krisen
Nya stödprogram från FedLånar ut 2300 miljarder
Krisen
Fler arbetslösa än befarat i USA
Så rörde sig snitträntorna på bolån under mars
9/4
Trading Direkt: New York-mäklare om bostadsmarknadens död
Börsen
Börsuppgången mattades av
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Persson går in i ElectroluxKöper aktier för 142 miljoner
Foto: Shutterstock
Undersökning
Svensken vill placera skatteåterbäringen60 procent av de unga vill investera skattepengarna
Placera
Fondfunderingar: Äga guld i kristider
Olja
Något uppåt för oljan inför OpecmöteMed efterfrågekollaps kan ändå sänka priset under 20 dollar
Aktie
Omvänd vinstvarning från GetingeOrderingången ökade 47 procent
Aktietips
En köpvärd aktie för långsiktigaOch två du kan strunta i
Rapport
Scandic tokrusar trots brakförlustOmsättningen nästan halverades i mars
Krisen
EU vill förlänga inreseförbud till 15 maj
Aktie
Norwegian lägger fram krisplanBeslut på extrastämma 4 maj
Gästkrönika
Förvaltaren: Marknaden ser ljuset i tunneln på coronakrisen”Perhaps the end of the beginning”
Foto: Shutterstock
Placeringar
WisdomTree: Kina säker hamn i coronakrisen”Studsar tillbaka till normal nivå under andra kvartalet”
Analyser
Här är onsdagens färska köprekar
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Mäklarstatistik: Små prisrörelser i mars
Aktie
DI: Volvo nära slopa även ordinarie utdelning
Aktie
Essity ska producera ansiktsmaskerStäller om produktionen
Analys
DNB: Satsning på specialstål kan lyfta SSAB:s marginalerInleder bevakning med köprekommendation
8/4
Healthcare Direkt: Fondförvaltaren om covid-19
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Skatteåterbäringen
Nu betalas 16,5 miljarder ut i skatteåterbäring