Hernhag gillar olja, sol och utdelningar.

Tre bra ETF:er som många missar

Publicerad 2014-10-06 10:07

ETF Det är få banker på den svenska marknaden som har amerikanska ETF:er i sortimentet. Det är synd eftersom många sparare därmed går miste om flera intressanta placeringar, skriver Marcus Hernhag.

Ibland förvånas jag. Det är tydligen bara Avanza, Danske Bank, Nordnet och Saxo Bank som för vanliga småsparare har ett utbud av börshandlade fonder värt namnet. Detta enligt en sammanställning i Privata Affärers bilaga Fondguiden nr 4 och nätmäklartestet i Privata Affärers juninummer. Du som har en annan nätmäklare saknar därmed alla eller nästan alla amerikanska ETF:er.

Det är synd, eftersom utbudet är bra både för utdelningsjägare och för andra. Särskilt nu i tider av starkare dollar känns dollarnoterade tillgångar helt rätt. Xact Fonders nybantade och Sverigefokuserade utbud förslår inte långt i jämförelse.

Många amerikanska ETF:er följer dessutom ofta smartare index än vanliga börsvärdesviktade index. Aktier kan åka ut ur ett index snabbt om exempelvis utdelningen slopas eller om förluster uppstår i bolagen. Utdelningen betalas dessutom ofta ut kvartals- eller månadsvis och det blir givetvis ingen automatisk återinvestering av utdelningen utan du får göra vad du vill med den.

Här är tre spännande ETF:ersom jag gillar, men som många sparare nog tyvärr missar när utbudet hos de flesta banker är så tunt.

Alerian MLP (med ticker AMLP) har trots att den är full med nordamerikanska oljerelaterade bolag inte fallit i takt med oljepriset. Tvärtom står fonden stadigt och är upp 1 procent i dollar de senaste tre månaderna. Bolagen som fonden investerar i har en affärsmodell som bygger mer på kvantitet än på oljepris. Att driva oljepipelines känns onekligen rätt nu när skifferoljan är så framgångsrik. Förvaltningsavgiften är 0,85 procent om året och direktavkastningen är sköna 5,8 procent.

På lång sikt är säkert solenergi ett viktigt inslag i flera länder. I USA finns det flera delstater som har något vi i Sverige inte här, nämligen mycket sol under stor del av året. Guggenheim Invest Solar ETF (TAN) är en global solenergifond med majoriteten av aktierna i USA, Kina och Hong Kong. Förvaltningsavgiften är 0,65 procent om året och direktavkastningen är 1,1 procent.

SPDR S&P Dividend ETF (SDY) investerar bara i USA-aktier där utdelningen höjts minst 20 år på raken. Direktavkastningen är 2,3 procent, men trots inriktningen på utdelningshöjare har inte utdelningen per andel höjts de senaste åren.Förvaltningsavgiften är 0,35 procent om året. En bra indexfond för dig som gillar USA.