Börsen stängde nedåt

Publicerad 2014-09-22 09:08

Börsen Efter att ägnat stora delar av måndagen till att gradvis leta sig upp på plus vände Stockholmsbörsen ner i eftermiddagshandeln. Indexkurvan påminde som så många gånger förr om den bild som visades såväl ute i Europa som i den inledande handeln i New York där kurserna intog en sydlig riktning.

Råvarurelaterade papper var bland dem som tog mest stryk medan Nordea drog åt rakt motsatt håll efter en höjd rekommendation från Bank of America Merrill Lynch.

Vid stängning noterades OMXS30-index 0,2 procent ned till nivån 1.418,3 och Stockholm klarade sig därmed något bättre jämfört med nedgångarna på de större marknaderna i Europa. Aktier för 11,7 miljarder kronor omsattes.

Någon viktig makrostatistik att tala om stod inte på måndagens agenda. Däremot talade ECB-chefen Mario Draghi inför EU-parlamentet, och sade bland annat att återhämtningen i euroområdet har förlorat momentum och att riskerna för ekonomin ligger klart på nedsidan. Kommentarer från Kinas finansminister Lou Jiwei tolkades som att det inte är aktuellt med nya stimulanser för att bemöta indikatorer om dämpad tillväxt.

Det sistnämnda utspelet lade en våt filt över råvarumarknaden med nedgångar för råvarurelaterade aktier som följd. Metall- och gruvsektorn, tillsammans med stålsektorn, tillhörde förlorarna i Europa i kölvattnet av lägre priser för såväl bas- som ädelmetaller.

I Stockholm backade Boliden 1,8 procent och intog därmed jumboplatsen i OMXS30. SSAB sjönk 1,7 procent och utanför storbolagsindex noterades Lundin Mining 3,1 procent ner.

Även H&M, vars delårsrapport väntas på torsdag, vände ned från förra veckans rekordnotering och tyngde index med ett tapp på 1,7 procent.

Bankerna placerade sig på plus och fortsatte därmed den positiva utvecklingen som märktes i slutet av förra veckan, trots att sektorn som sådan utvecklades svagt ute i Europa.

Starkast gick Nordea, upp 1,6 procent till 94:85 kronor. Bank of America Merrill Lynch har höjt sin rekommendation till köp från tidigare neutral och justerat upp riktkursen till 106 kronor. Nordeas exponering mot den geopolitiska oron i Ryssland och svag finsk makro gett en omotiverat stor nedgång i aktien, menar BOFA/ML som också passade på att höja sin prognos för Nordeas utdelning.

Elekta gick ner 2,5 procent till 71 kronor. UBS menar att Elekta-aktien alltjämt är för dyr och upprepar sin säljrekommendation samtidigt som riktkurs justeras ner till 60 kronor vilket är den lägsta riktkursen enligt SME Direkt och Bloomberg News.

Bland de mindre bolagen steg Fingerprint Cards med 13,4 procent. Biometribolaget har vunnit två nya så kallade design wins med touchsensorer FPC1150 och FPC1021.

Pricer noterades 9 procent upp. Den finländske uppfinnaren och miljardären Göran Sundholm har enligt mediauppgifter köpt in sig stort i prismärkningsföretaget och äger nu 6-7 procent av aktierna. Han vill dock inte säga om han vill slå ihop Pricer med sitt eget bolag i samma bransch, Ella Retail.

Semafo rekylerade upp 9,2 procent. Förra måndagen meddelades att aktien tagits bort ur Market Vectors Global Index, och bara under förra veckan föll aktien drygt 17 procent.

Foto: Pixabay
Fonder
Ny fond fokuserar på försvars- och säkerhetsindustrin"Ingenting är mer hållbart och etiskt än att försvara sig"
Räntan
Analytiker om reporäntan: Färdighöjt för denna gångRiksbankens besked var oväntat mjukt
Börsen
Börsen vände uppåt
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens analyser
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Starkt resultat av Atlas Copco – aktien rusar på börsen
Foto: istockphoto
Valuta
Kraftig kronförsvagning efter Riksbankens mjuka besked
Resa
Risk för flygkaos på fredag – här är dina rättigheter vid flygstrejk
Räntan
Riksbanken skjuter fram nästa räntehöjningSpår långsammare höjningstakt
Aktieråd
Tre aktier med olika rådAFV har tittat närmare på STG, Avanza och SAS
Event
Karlstad 7 maj: Haskels bästa aktietipsGå gratis på Stora Placeringskvällen
Rapport
Swedbanks resultat klart över förväntan
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Rapport
SKF över förväntan
Foto: Gustav Sjöholm/TT
Rapport
Starkt resultat av ståltillverkaren
Rapport
Stora Enso slog förväntningarna
Analyser
Flera riktkurshöjningar efter stark rapport
Rapport
Intäkterna minskar för Net EntInleder återköp av egna aktier
Rapport
Högre förlust än väntat för Norwegian
Foto: Magnus Gustavsson/PA
Rapport
Telias omsättning ökade
Rapport
Förlust för Nokia
Foto: Janerik Henriksson/TT
Rapport
Essity något bättre än väntat
Rapport
Assa Abloy nådde inte upp till förväntningarna
Rapport
Klart bättre för AxfoodStarkt lyft av e-handeln
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Haldex: Högre resultat men försämrat marknadsläge
Rapport
Bygghemma: Kraftig organisk tillväxt
Placera
Kapitalförvaltaren: Här ska du placera när tillväxten tar fart
Foto: Janerik Henriksson/TT
Swedbankhärvan
DI: EBM har gjort ny husrannsakan hos Swedbank
Krönika
Därför ska du inte spara hos storbankerna