Börsen stängde nedåt

Publicerad 2014-09-22 09:08

Börsen Efter att ägnat stora delar av måndagen till att gradvis leta sig upp på plus vände Stockholmsbörsen ner i eftermiddagshandeln. Indexkurvan påminde som så många gånger förr om den bild som visades såväl ute i Europa som i den inledande handeln i New York där kurserna intog en sydlig riktning.

Råvarurelaterade papper var bland dem som tog mest stryk medan Nordea drog åt rakt motsatt håll efter en höjd rekommendation från Bank of America Merrill Lynch.

Vid stängning noterades OMXS30-index 0,2 procent ned till nivån 1.418,3 och Stockholm klarade sig därmed något bättre jämfört med nedgångarna på de större marknaderna i Europa. Aktier för 11,7 miljarder kronor omsattes.

Någon viktig makrostatistik att tala om stod inte på måndagens agenda. Däremot talade ECB-chefen Mario Draghi inför EU-parlamentet, och sade bland annat att återhämtningen i euroområdet har förlorat momentum och att riskerna för ekonomin ligger klart på nedsidan. Kommentarer från Kinas finansminister Lou Jiwei tolkades som att det inte är aktuellt med nya stimulanser för att bemöta indikatorer om dämpad tillväxt.

Det sistnämnda utspelet lade en våt filt över råvarumarknaden med nedgångar för råvarurelaterade aktier som följd. Metall- och gruvsektorn, tillsammans med stålsektorn, tillhörde förlorarna i Europa i kölvattnet av lägre priser för såväl bas- som ädelmetaller.

I Stockholm backade Boliden 1,8 procent och intog därmed jumboplatsen i OMXS30. SSAB sjönk 1,7 procent och utanför storbolagsindex noterades Lundin Mining 3,1 procent ner.

Även H&M, vars delårsrapport väntas på torsdag, vände ned från förra veckans rekordnotering och tyngde index med ett tapp på 1,7 procent.

Bankerna placerade sig på plus och fortsatte därmed den positiva utvecklingen som märktes i slutet av förra veckan, trots att sektorn som sådan utvecklades svagt ute i Europa.

Starkast gick Nordea, upp 1,6 procent till 94:85 kronor. Bank of America Merrill Lynch har höjt sin rekommendation till köp från tidigare neutral och justerat upp riktkursen till 106 kronor. Nordeas exponering mot den geopolitiska oron i Ryssland och svag finsk makro gett en omotiverat stor nedgång i aktien, menar BOFA/ML som också passade på att höja sin prognos för Nordeas utdelning.

Elekta gick ner 2,5 procent till 71 kronor. UBS menar att Elekta-aktien alltjämt är för dyr och upprepar sin säljrekommendation samtidigt som riktkurs justeras ner till 60 kronor vilket är den lägsta riktkursen enligt SME Direkt och Bloomberg News.

Bland de mindre bolagen steg Fingerprint Cards med 13,4 procent. Biometribolaget har vunnit två nya så kallade design wins med touchsensorer FPC1150 och FPC1021.

Pricer noterades 9 procent upp. Den finländske uppfinnaren och miljardären Göran Sundholm har enligt mediauppgifter köpt in sig stort i prismärkningsföretaget och äger nu 6-7 procent av aktierna. Han vill dock inte säga om han vill slå ihop Pricer med sitt eget bolag i samma bransch, Ella Retail.

Semafo rekylerade upp 9,2 procent. Förra måndagen meddelades att aktien tagits bort ur Market Vectors Global Index, och bara under förra veckan föll aktien drygt 17 procent.

Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: Fem favoritaktier i mina favoritbranscher
Bostad
Fastighetsbyrån: Här finns vinnarna på bostadsmarknadenOch nej, det är inte storstadsborna
Småbolag
Många småbolag steg under rapporttät vecka
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpris
Spara tusenlappar på ”rätt” rörligt elpris
Foto: AP/TT
Wall Street
Intensifierat handelskrig sänkte Wall StreetNasdaq ner 3 procent
Handelskriget
Handelskriget: Kina höjer importtullar för vissa amerikanska varor
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Handelskriget gav minusstängning
Fed
Powell: Kommer att agera för att bibehålla ekonomisk expansion
PPM-fonder
Fonderna som inte får vara med i nya PPMHittills är 61 fonder portade
Några platser kvar på höstens första kurs i PA-skolanSpetsa dina kunskaper om aktier
Rapport
Mekonomen rapportrusar på börsenRedovisar organisk nolltillväxt
23/8
Trading Direkt jämför storbanker och synar tre aktier
Räntan
Strategen: Mer minusränta fel väg att gåVill se mer fokus på finanspolitik
Affär
Greta Gris säljs för 40 miljarder - ägarbolaget rusar på börsen
Aktie
Industrivärden tankar miljontals Volvo-aktier
Fed
Fedchefen i Dallas: Undviker helst räntesänkning i september
Pension
Så räknar du ut hur deltiden minskar pensionenDeltid största kvinnofällan
Politik
Regeringen sänker BNP-prognosSer reformutrymme på 25 miljarder
Räntan
SBAB: Riksbanken höjer först 2022
Bolån
Privatekonomen: Investering dubbelt så effektiv som amortering
Aktie
Bornold om Oscar Properties: Dags för vd att öppna plånboken
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Oscar Properties söker stöd för nyemission
Aktietips
En exotiskt bankaktie att köpa
Handelskriget
Trump om handelskriget: Jag är den utvalde
Fed
Fed: Räntesänkningen en "omkalibrering"
Fonder
Fonderna som är överviktade i Storbritannien inför brexit"Ypperligt tillfälle för långsiktiga investerare"