Börsen stängde nedåt

Publicerad 2014-09-22 09:08

Börsen Efter att ägnat stora delar av måndagen till att gradvis leta sig upp på plus vände Stockholmsbörsen ner i eftermiddagshandeln. Indexkurvan påminde som så många gånger förr om den bild som visades såväl ute i Europa som i den inledande handeln i New York där kurserna intog en sydlig riktning.

Råvarurelaterade papper var bland dem som tog mest stryk medan Nordea drog åt rakt motsatt håll efter en höjd rekommendation från Bank of America Merrill Lynch.

Vid stängning noterades OMXS30-index 0,2 procent ned till nivån 1.418,3 och Stockholm klarade sig därmed något bättre jämfört med nedgångarna på de större marknaderna i Europa. Aktier för 11,7 miljarder kronor omsattes.

Någon viktig makrostatistik att tala om stod inte på måndagens agenda. Däremot talade ECB-chefen Mario Draghi inför EU-parlamentet, och sade bland annat att återhämtningen i euroområdet har förlorat momentum och att riskerna för ekonomin ligger klart på nedsidan. Kommentarer från Kinas finansminister Lou Jiwei tolkades som att det inte är aktuellt med nya stimulanser för att bemöta indikatorer om dämpad tillväxt.

Det sistnämnda utspelet lade en våt filt över råvarumarknaden med nedgångar för råvarurelaterade aktier som följd. Metall- och gruvsektorn, tillsammans med stålsektorn, tillhörde förlorarna i Europa i kölvattnet av lägre priser för såväl bas- som ädelmetaller.

I Stockholm backade Boliden 1,8 procent och intog därmed jumboplatsen i OMXS30. SSAB sjönk 1,7 procent och utanför storbolagsindex noterades Lundin Mining 3,1 procent ner.

Även H&M, vars delårsrapport väntas på torsdag, vände ned från förra veckans rekordnotering och tyngde index med ett tapp på 1,7 procent.

Bankerna placerade sig på plus och fortsatte därmed den positiva utvecklingen som märktes i slutet av förra veckan, trots att sektorn som sådan utvecklades svagt ute i Europa.

Starkast gick Nordea, upp 1,6 procent till 94:85 kronor. Bank of America Merrill Lynch har höjt sin rekommendation till köp från tidigare neutral och justerat upp riktkursen till 106 kronor. Nordeas exponering mot den geopolitiska oron i Ryssland och svag finsk makro gett en omotiverat stor nedgång i aktien, menar BOFA/ML som också passade på att höja sin prognos för Nordeas utdelning.

Elekta gick ner 2,5 procent till 71 kronor. UBS menar att Elekta-aktien alltjämt är för dyr och upprepar sin säljrekommendation samtidigt som riktkurs justeras ner till 60 kronor vilket är den lägsta riktkursen enligt SME Direkt och Bloomberg News.

Bland de mindre bolagen steg Fingerprint Cards med 13,4 procent. Biometribolaget har vunnit två nya så kallade design wins med touchsensorer FPC1150 och FPC1021.

Pricer noterades 9 procent upp. Den finländske uppfinnaren och miljardären Göran Sundholm har enligt mediauppgifter köpt in sig stort i prismärkningsföretaget och äger nu 6-7 procent av aktierna. Han vill dock inte säga om han vill slå ihop Pricer med sitt eget bolag i samma bransch, Ella Retail.

Semafo rekylerade upp 9,2 procent. Förra måndagen meddelades att aktien tagits bort ur Market Vectors Global Index, och bara under förra veckan föll aktien drygt 17 procent.

Swedbank
Bonnesen anlitar revisionsbolag för oberoende granskning"Styrelsen kallad till krismöte på torsdagskvällen"
Aktie
Starkaste året hittills för SBB
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska analyser
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Penningtvätt
Swedbank: Analytikerna ser ingen kursrekyl uppåt
Börsen
Swedbank sänke för andra dagen i rad
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Fredag kl 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Foto: istock
Bank
Dansk kundflykt från Danske och Nordea
ISK
Startar twitterupprop mot ny ISK-skattStort gensvar på några timmar
Aktier
Ett köptips från Affärsvärlden
Aktie
THQ Nordic tar in över 2 miljarder
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Starkt resultat för Internationella Engelska skolan
Rapport
Besqab sänker utdelningen
Asien
Trög uppgång i Asien
Wall Street
Svagt uppåt på Wall Street
Foto: istockphoto
Börsen
Skandia: Uppenbar risk för ett skakigt börsår"Riskspridning i fokus"
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Penningtvätt
Bolund om Swedbank: Systemet har varit för tandlöst
Penningtvätt
Bonnesen: Rapporterar alla misstänkta flödenStörsta fallet för aktien på tio år
Analys
Analys: Behåller köprådet på Swedbank
Foto: Erik Simander/TT
Swedbank
Nasdaq stänger derivathandeln kring Swedbank efter aktieraset
Foto: Rickard Kilström
Analys
DNB: Holländsk oro grumlar stark Betsson-rapport
Bank
SVT: Swedbank kan ha använts för omfattande penningtvätt
Analyser
Här är onsdagens färska analyser
Analys
Hernhag: Osäkert nu – men långsiktigt är Garo helt rätt
Aktie
Ahlsell avnoteras 6 mars
Foto: istockphoto
Rapport
Sobi klart bättre än väntat – men aktien backar på börsen
Aktie
Ericsson tillerkänns 580 miljoner av indiska högsta domstolen
Rapport
Kycklingföretaget höjde resultatetFöreslår höjd utdelning