Så sänker han dina pensionsavgifter

Publicerad 2014-09-17 21:10

För fem år sedan drog Mattias Fellenius igång en jämförelsetjänst som hjälper pensionssparare att se vilka avgifter man betalar och hur man sänker dessa genom att flytta sitt pensionskapital. Nu kan hans bolag vinna pensionsbranschens mest prestigefyllda pris som delas ut av Statens Pensionsverk (SPV).

Statliga SPV står bakom Guldkanten som genom åren bland annat delats ut till pensionsjättar som AMF, Collectum och KPA.

Men i år är det en riktig uppstickare i branschen som har chans att vinna det prestigefyllda priset. Förutom KPA och PTK är också det lilla Västeråsföretaget Pensiono nominerat.

Pensionos verksamhet går ut på att hjälpa pensionssparare att synliggöra vilka avgifter man betalar samt att visa hur mycket man kan spara genom en flytt av sitt kapital.

”Pensiono går i bräschen för att hjälpa de som vill flytta sitt pensionskapital och synliggör dessutom de stora skillnaderna i avgifter och kostnader som finns på marknaden idag. Lovvärt och konkurrensdrivande”, skriver Statens Pensionsverk SPV i sin motivering.

Bolaget leds av vd Mattias Fellenius som också är en av företagets grundare.

– För fem år sedan satt vi och funderade på varför det var så svårt att få en överblick över sitt pensionssparande. Vi frågade oss hur man på ett enkelt sätt skulle kunna få en översikt av villkor och avgifter och se vilka möjligheter som fanns att sänka avgifterna genom att flytta kapitalet. I dag kan vi enkelt synliggöra detta och dessutom hjälpa spararna att flytta sitt kapital till ett billigare alternativ, säger han.

Han menar att nomineringen till Guldkanten är ett kvitto på att Pensionos jämförelsetjänst fyller ett tomrum på marknaden.

– Nu får vi denna nominering av ett statligt verk! För oss som har jobbat med detta är det nästan så stort som det kan bli. Det är en bekräftelse på att det vi gör är viktigt, säger Mattias Fellenius.

Men varför är det så viktigt att sänka sina avgifter?

– Det korta svaret är att om du inte gör det kan i värsta fall en tredjedel av din pension försvinna helt i onödan, säger Mattias Fellenius.

Avgifterna är särskilt viktiga för dig som sparar i fondförsäkring. Detta eftersom bolagen tar ut dubbla avgifter för sparandet.

– En pensionsförsäkring i form av en fondförsäkring kan liknas vid ett skal där du kan sätta in pengar för att sen ta ut dem när du blir pensionär. För att få möjlighet till avkastning väljer du sen olika fonder. Många försäkringsbolag tar dock ut en hög avgift för detta skal, så kallade försäkringsavgifter. Det innebär att pensionsbolaget tjänar pengar i två led eftersom de fonder du väljer också tar ut en avgift, förklarar Mattias Fellenius.

Enligt Pensionos beräkningar betalar de som pensionssparar privat i en fondförsäkring i genomsnitt 0,96 procent per år i fasta och rörliga avgifter. Och det alltså bara för själva skalet. Utslaget på flera år blir det en rejäl hacka.

 – Har du många år kvar till pensionen och har en dyr lösning kan det alltså handla om att så mycket som en tredjedel av pensionen försvinner i avgifter. Men även om du närmar dig pensionsåldern är det viktigt att se över de avgifter du betalar. En person som snart ska gå i pension och har ett privat sparkapital på 500 000 kr i en fondförsäkring kan i genomsnitt spara 63 000 kr genom att flytta pengar till ett billigare pensionsbolag, säger Mattias Fellenius.

Det gäller dock att agera innan man börjar ta ut pengarna från pensionsförsäkringen. När utbetalningarna väl börjar komma blir det svårt att flytta. Tänk också på att äldre pensionsförsäkringar inte alltid går att flytta.

– Pensionos jämförelsetjänst ger dig klara besked om vilka avgifter du betalar, om det är möjligt att flytta kapitalet, och hur mycket pengar du skulle kunna spara genom att flytta andra bolag, säger Mattias Fellenius.

Av: magnus.gustavsson@privataaffarer.se