Electrolux miljardköp

Publicerad 2014-09-08 08:13

Nyheter Electrolux med vd Keith McLoughlin köper amerikanska GE Appliances för 3,3 miljarder dollar i vitvarujättens största affär någonsin.

Electrolux har tecknat avtal om att förvärva General Electrics vitvaruverksamhet (GE Appliances), en av de främsta tillverkarna av köks- och tvättprodukter i USA, för en kontant köpeskilling om 3,3 miljarder dollar.

Förvärvet stärker Electrolux position som en global aktör på vitvarumarknaden och ökar väsentligt möjligheterna att investera i produktutveckling och tillväxt, skriver bolaget i ett pressmeddelande.

Förvärvet väntas bidra positivt till vinst per aktie från första året.

En nyemission motsvarande cirka 25 procent av köpeskillingen planeras efter att förvärvet har slutförts.

Förvärvet är huvudsakligen villkorat av att godkännanden erhålls från relevanta myndigheter.

Finansieringen är säkrad genom ett brygglån och transaktionen är inte föremål för några finansieringsrelaterade villkor.

Kostnadssynergier om 300 miljoner dollar

Electrolux köp av GE Appliances väntas ge årliga kostnadssynergier om 300 miljoner dollar. Merparten av synergierna förväntas inom inköp, operationell verksamhet, logistik och varumärken.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Engångskostnaderna för implementeringsåtgärder beräknas till 300 miljoner dollar och engångsinvesteringarna till 50-70 miljoner dollar.

Förvärvet förväntas bidra positivt till kassaflödet. Electrolux finansiella ställning, efter att den planerade nyemissionen har genomförts, väntas vara i linje med den finansiella policyn att bibehålla en solid kreditvärdering, heter det i pressmeddelandet.

Som praxis är vid vissa typer av förvärv i USA har Electrolux åtagit sig att betala säljaren en så kallad termination fee om 175 miljoner dollar. Denna utgår under vissa förhållanden som inkluderar att myndighetsgodkännanden inte skulle erhållas.

Största förvärvet

Electrolux köp av amerikanska GE Appliances är det största bolaget hittills gjort. Det skapar en vitvarujätte med en årlig omsättning på över 150 miljarder kronor och cirka 73.000 anställda.

”Det här är ett historiskt ögonblick för Electroluxkoncernen, och en viktig strategisk affär som tar vårt företag till en helt ny nivå sett till global räckvidd och marknadsnärvaro. GE har ett starkt premiumvarumärke inom vitvaror med produkter av hög kvalitet, som kompletterar våra egna starka varumärken och förbättrar vår närvaro i Nordamerika”, säger Electrolux vd Keith McLoughlin i ett pressmeddelande.

Han lyfter också fram att det nu skapas förutsättningar för ökad investeringstakt i produktutveckling och global tillväxt.

Räknat på 2013 års siffror är Electrolux cirka tre gånger större än GE Appliances och totalt omsatte den sammanslagna verksamheten 22,5 miljarder dollar proforma med ett ebitdaresultat på 1,5 miljarder dollar. Marginalen i Electrolux och GE Appliances var densamma, 6,8 procent.

I förvärvet ingår 48,4 procent av aktierna i mexikanska Mabe som GE Appliances samarbetat med under nära 30 år.

GE Appliances enskilt omsatte i fjol 5,7 miljarder dollar och gjorde ett ebitdaresultat på 390 miljoner dollar, inklusive resultatandel från Mabe.

Köpet innebär en markant förstärkning av Electrolux position på den nordamerikanska marknaden. Mer än 90 procent av GE Appliances försäljning i Nordamerika. Den största omsättningen ligger inom det som Electrolux klassar som köksprodukter (35 procent), exklusive kyl och frys som står för 25 procent av omsättningen. Resterande fördelas mellan tvätt (20 procent), disk (10 procent) och luftkonditionering (10 procent).

Fonder
Här är månadens bästa fonderÄdelmetaller och småbolag i topp
Börsen
Nedåt på Stockholmsbörsen
4/8
Trading Direkt: Olja och amerikanskt presidentval
Bostad
Hemnet: Tydlig återhämtning för boprisförväntningarnaTillbaka på samma nivå som före corona
Analys
Analyser lyfter G5 Entertainment
Krisen
Analytiker: Räkna med historiskt BNP-rasSvenska siffror på onsdag
Placera
Blackrock: Föredrar Europa framför USA
Asien
Mest uppåt i Asien
Guld
Analytiker: Rekordlåga realräntor gör guld intressant
Aktier
Lundin Mining in i Paretos modellportföljKinnevik kastas ut
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens analyser
Bostad
SBAB: Inga stora coronaeffekter på bomarknadenMen arbetslösheten i höst blir avgörande
Analys
Beijer Alma rusar tvåsiffrigt efter analys
Obligationer
CoBa: Marknaden för företagsobligationer väntas ta fart
Analys
Carnegie: Köpläge i Elekta efter Varian-affären
Aktie
Indexförvaltare: Utmaning om Tesla inkluderas i S&P 500"Kan bli ett superlikviditetsevent"
Affär
Megaaffär i medicintekniksektornSiemens köper Elektas huvudkonkurrent
Fonder
Spararna flyr hedgefonder”De har inte levererat”
Börsen
Analytiker: Ta hem vinsten och vila på stranden istället
31/7
Trading Direkt om senaste bitcoin-rusningen
Aktier
Här är juli månads kursraketer
Analys
Carnegie höjer Volati till köpBolaget är "back on track"
Aktier
Spararnas favoritaktier i sommar
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Fonder
Här är månadens populäraste fonder