Här får du högst ränta

Publicerad 2014-07-30 06:24

Spara Trots att Riksbankens reporänta är nere på låga 0,25 procent går det att hitta vanliga sparkonton som ger både 2 och 3 procent i avkastning. Här är listan.

Den som vill ha ett vanligt sparkonto utan bindningstid och med fria uttag gör bäst i att undvika storbankerna. Om du får någon ränta alls är den försvinnande liten.

Se till exempel på Nordeas ”Förmånskonto”. Har du ett saldo under 100 000 kr får du förmånen att få en ränta på 0,00 procent. Har du mer pengar än så får du 0,05 procent i ränta.

Då är det bättre att välja någon av de mindre bankerna och kreditmarknadsbolagen. Bäst ränta får du i dag hos GE Money Bank (2,30 procent från första kronan) följt av Avida Finans (2,25 procent) samt Marginalen Bank, Santander Bank och AK Spar som alla erbjuder 2,10 procents ränta.

Om du är villig att binda ditt kapital under ett antal år kan du få ännu högre ränta. Den högsta ettårsräntan finns i dag hos Bluestep (2,40 procent) samtidigt som du får den bästa tvåårsränta hos GCC Capital (2,80 procent).

Är du beredd att avvara dina pengar i tre år får du 3,10 procents ränta hos Hoist Spar. Att binda kapitalet i fyra år ger dock som mest bara 3,0 procent (Bluestep).

Den allra högsta räntan på marknaden just nu får den som sparar i fem år hos Bluestep (3,30 procent).

Alla ovanstående exempel omfattas av insättningsgarantin.

I tabellen nedan kan du se vilka räntor de olika aktörerna erbjuder: