Pensionsguide för dig som ska plugga i höst

Publicerad 2014-07-09 09:24

Även du som studerar drar in pengar till din framtida pension. Här har du Privata Affärers lilla pensionsguide.

Nu i mitten av juli kommer de första antagningsbeskeden till dig som sökt till högskolan i höst. Sedan väntar år av studier och en ekonomi som till stor del består av studielån.

– Studier och pension hör ihop. Unga pluggar för att få ett jobb. Helst ett roligt som ger bra lön och där de orkar jobba länge. Klarar man det får man också en bra pension, konstaterar Privata Affärers chefredaktör Per Hammarlund.

– I snitt lever vi 20 år som pensionär. Men det kanske inte är det första du tänker på när du börjar studera. 20 år är en ganska lång tid och det är ju bra att ha pengar då också.  När du pluggar på högskola och har rätt till studiebidrag från CSN så ger det även pengar till din framtida pension, säger han.

Här följer Privata Affärers lilla pensionsguide för dig som pluggar:

  • Sök studiebidraget. Studerar du på heltid och tar ut hela bidragsdelen betyder det att 7 200 kr sätts av varje studieår till din framtida pension. Det är bara bidragsdelen som är pensionsgrundande. Inte det du lånar.
  • Sommarjobb och extrajobb ger ännu mer. Ett sommarjobb där du får 20 000 kr i månaden ger också pengar till din framtida pension. En försutsättning är att det är ett jobb där du betalar skatt. Tjänar du mer än 18 500 kr på ett år så har du kvalat in för att få ett orange kuvert så småningom.
  • Du får mer med tjänstepension. Du kan dessutom få pension från arbetsgivaren, den som kallas tjänstepension. Men här hänger det också på hur gammal du är. Tjänstepension finns inte hos alla arbetsgivare. Fråga alltid din arbetsgivare vad som gäller för just din arbetsplats.
Du jobbar som Avtal Lägstaålder
Kommun- och landstingsanställd AKAP-KL Ingen
(Till exempel jobb i hemtjänsten, parkbetare, vårdbiträde)  
Statligt anställd PA-03 23 år
(Till exempel kundtjänst hos myndighet)  
Privatanställd arbetare SAF-LO 25 år
(Till exempel jobb på restaurang, bygge, industrijobb)  
Privatanställd tjänsteman              ITP 25 år
(Till exempel om du jobbar med ekonomi på ett företag )                 
     
Om du tjänar 20 000 kr i månaden och har en tjänstepension så blir det så här mycket till pensionen:
Allmän pension (orange kuvertet) 3 441 kr  
Tjänstepension 900 kr  
Totalt: 4 341 kr per månad