AFV: Två köpvärda aktier

Publicerad 2014-06-11 08:13

Aktietips Veckans nummer av Affärsvärlden innehåller köprekommendationer på Trelleborg och Husqvarna. Däremot ger man rådet sälj på Arcam och Astra Zeneca.

3D-printingbolaget Arcam har haft en imponerande organisk omsättningsökning på 70 procent det senaste kvartalet, och potentialen är hög för 3D-printning på lång sikt. Men frågan är hur rak vägen blir, och trots att aktien rekylerat nästan 40 procent i år är den allt annat än billig, enligt Affärsvärlden. Arcam värderas till nästan 11 gånger Affärsvärldens omsättningsprognos för 2014. De flesta analytikers estimat är för optimistiska, tycker Affärsvärlden och ger rekommendationen sälj med riktkursen 120 kronor.

Även Astra Zenecas aktie är för uppumpad enligt Affärsvärlden. Bolagets tioårsplan för framtida försäljning innebär bland annat en genomsnittlig årlig tillväxt på 9 procent efter 2017, en prognos som Affärsvärlden är skeptisk till. Målet om en försäljning på 45 miljarder dollar år 2023 stämplas som en önskedröm, eftersom flera faktorer inte är kända. Bland dessa kan nämnas osäkerheten kring hur konkurrenternas cancermediciner utvecklas och hur många mediciner som kommer stoppas. Affärsvärlden rekommenderar att den försiktige säljer halva innehavet, och köper tillbaka på lägre nivåer, runt 430 kronor.

Gummikoncernen Trelleborg har gjort många sunda förvärv i syfte att hitta nya tillväxtområden och lämnat mogen verksamhet med låg lönsamhet. Man har dessutom etablerat sig på tillväxtmarknader som Brasilien och Indien där marknadsandelen fortfarande är liten, och nettoskulden är nu nere på hanterbara nivåer. Vidare handlas Trelleborg med en rabatt på drygt 10 procent i jämförelse med nordiska industribolag sett till p/e tal på årets prognos. Affärsvärlden säger därför köp, med riktkurs 168 kronor.

Husqvarna är fortfarande köpvärd, årets kraftiga kursuppgång till trots. Aktien är inte populär bland analytikerna, men fortsätter den positiva trenden kan det ändras. Värderingen är fortfarande låg på en normal lönsamhet, och det stora antalet insiderköp är en bra signal. Rådet blir därför köp, med riktkursen 60 kronor på ett års sikt.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Oscar Properties stämmer Stockholm stad
Börsen
Nedgången mildrades mot slutet
Placera
Kull: Allt färre privatsparare tror på sjunkande börs”Kraftig majoritet av börsoptimister”
Foto: AP/TT
Wall Street
Avvaktande i New YorkTekniksektorn bland vinnarna
Aktie
Storägare har gått ur PowercellAktien faller över 7 procent
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Bostad
Rekordmånga sålda bostadsrätter i juni
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Pandemin
Danske: Produktionsdata visar att fallet är över
7/7
Trading Direkt om lärdomar från coronakrisen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens köprekar
Bank
Överväger förlänga rekommendation för banker att inte dela ut
Foto: Shutterstock
Placera
WisdomTree: Räkna inte med V-formad återhämtning
Sektor
Deutsche höjer svenska banker
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Rapport
Storytel fick 100.000 fler betalande kunder
Börsen
Capsek-aktien föll 25 procent i premiären
Rapport
Catena höjde resultatet
Krönika
Lindberg: Aktiva vinnare på rörligare börser
Foto: istockphoto
Obligationer
Företagsobligationer: Ökat tryck i emissioner under sommaren
Köptips
Analys: "Signifikant försäljningsökning andra halvåret"
Bostad
Bomarknaden: Tydlig nedgång i såld nyproduktion
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sektor
Marginell återhämtning på gästnätter"Särskilt svagt för hotellen"
Analys
Analys: Ny rekordnivå för konkurser globalt
5G
Storbritannien överväger utesluta Huawei från 5G-nätverkÄven Frankrike vill utesluta Huaweis utrustning
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Aktie
Tele2:s vd avgår
Asien
Asien: Kina-börserna rusar"Ett tjurrally är i annalkande"