AFV: Två köpvärda aktier

Publicerad 2014-06-11 08:13

Aktietips Veckans nummer av Affärsvärlden innehåller köprekommendationer på Trelleborg och Husqvarna. Däremot ger man rådet sälj på Arcam och Astra Zeneca.

3D-printingbolaget Arcam har haft en imponerande organisk omsättningsökning på 70 procent det senaste kvartalet, och potentialen är hög för 3D-printning på lång sikt. Men frågan är hur rak vägen blir, och trots att aktien rekylerat nästan 40 procent i år är den allt annat än billig, enligt Affärsvärlden. Arcam värderas till nästan 11 gånger Affärsvärldens omsättningsprognos för 2014. De flesta analytikers estimat är för optimistiska, tycker Affärsvärlden och ger rekommendationen sälj med riktkursen 120 kronor.

Även Astra Zenecas aktie är för uppumpad enligt Affärsvärlden. Bolagets tioårsplan för framtida försäljning innebär bland annat en genomsnittlig årlig tillväxt på 9 procent efter 2017, en prognos som Affärsvärlden är skeptisk till. Målet om en försäljning på 45 miljarder dollar år 2023 stämplas som en önskedröm, eftersom flera faktorer inte är kända. Bland dessa kan nämnas osäkerheten kring hur konkurrenternas cancermediciner utvecklas och hur många mediciner som kommer stoppas. Affärsvärlden rekommenderar att den försiktige säljer halva innehavet, och köper tillbaka på lägre nivåer, runt 430 kronor.

Gummikoncernen Trelleborg har gjort många sunda förvärv i syfte att hitta nya tillväxtområden och lämnat mogen verksamhet med låg lönsamhet. Man har dessutom etablerat sig på tillväxtmarknader som Brasilien och Indien där marknadsandelen fortfarande är liten, och nettoskulden är nu nere på hanterbara nivåer. Vidare handlas Trelleborg med en rabatt på drygt 10 procent i jämförelse med nordiska industribolag sett till p/e tal på årets prognos. Affärsvärlden säger därför köp, med riktkurs 168 kronor.

Husqvarna är fortfarande köpvärd, årets kraftiga kursuppgång till trots. Aktien är inte populär bland analytikerna, men fortsätter den positiva trenden kan det ändras. Värderingen är fortfarande låg på en normal lönsamhet, och det stora antalet insiderköp är en bra signal. Rådet blir därför köp, med riktkursen 60 kronor på ett års sikt.

Bostad
Hemnet: Budpremien på bostadsrätter stigerÖver 10 procent i Stockholm
Foto: Jennifer Glans/Pensionsmyndigheten/TT
Premiepensionen
Dags för årets miljardregn över pensionsspararna
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Analys
HSBC: SAS-aktien är "översåld"Står fast vid köprekommendation
Fonder
Spararna tankar aktiefonderGlobal- och Sverigefonder lockar mest
Börsen
Nedåt på börsen
Analyser
Här är dagens färska köprekar
Fonder
Proffsens favoritfonder i 43 kategorier
Aktietips
Här är Swedbanks nya sektorfavorit
Bank
Nu kan Nordeas kunder se sitt personliga koldioxidavtryckBaseras på kortanvändning
10/12
Trading Direkt: Makrotung veckaOch negativ signal för S&P500
Notering
Så går det för förrådsbolaget i premiären24Storage blev kraftigt övertecknad
Foto: Shutterstock
Barometer
Tungt slut på 2019 för teknikföretagen
Aktie
Båtmotorbolaget byter namn
Makro
Veckan späckad med makrobesked
Aktier
Norska daytraders favoritaktie är svensk
Krönika
Hernhag: Fastighetsmarknaden är för hetInte läge att öka positionerna
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens aktierekar
Fonder
SPP gör alla fonder fossilfria
Aktie
Moberg Pharma rasar på börsen"Förvånande" utfall i studie
Bostad
Fler tror på starkare boprisutveckling
Aktietips
DI: Möjligheterna i Gränges större än nedsidanTidningen rekommenderar köp
Aktietips
Tre aktier att köpaOch fyra aktier du kan vara utan
Aktie
Oscar Properties förlänger teckningsperiodenBara 70 procent har hittills tecknats
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Mäklarstatistik: Bostadsrättspriserna föll något i november
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Ericsson betalar 10 miljarder i mutförlikning