Börsens hetaste investmentbolag

Publicerad 2014-06-09 09:31

Aktietips Börsveckan har gjort en djupdykning i börsens investmentbolag i den senaste utgåvan, och hittat flera köpvärda aktier.

Dock avstår Börsveckan från Kinnevik för tillfället. Stora förväntningar finns på att Rocket Internet och Zalando går till börsen men risken finns för att förväntningarna är uppskruvade, enligt Börsveckan. Utan rabatt, med låg direktavkastning och uppskruvade noteringsförväntningar avstår Börsveckan från aktien just nu.

Industrivärden sticker ut bland investmentbolagen genom sin effektiva förvaltning vilket har bidragit till att aktien historiskt haft en relativt låg substansrabatt. Stabiliteten gör att aktien ser intressant ut och fallhöjden i bedömer Börsveckan som låg. Rådet blir köp för den defensiva placeraren och Börsveckan föredrar den lite billigare C-aktien.

Bure har haft fint flyt det senaste året. Sammanslagningen av Micronic och Mydata har utvecklats väl och uppdelningen av Vitrolife har lagt grunden för en stark kursutveckling. Framöver bör det finnas hygglig uppsida i Partnertech. Men den stora utmaningen för Bure är att använda sin stora kassa på rätt sätt.

”Denna stora kassa kan motivera ett köp för den som tror att Bure har några spännande förvärv i pipeline”, enligt Börsveckan.

Svolders sustansrabatt har minskat det senaste året efter en rad fina affärer, bland annat Nolato, samt som en konsekvens av att Öresund dammsugit marknaden på aktier i investmentbolaget. Börsveckan ser ingen större potential i aktien nu.

På tal om Öresund är det ett av få investmentbolag som värderas till en liten premie.

”Det är motiverat med tanke på den låga förvaltningskostnaden, den fina historiken och den höga aktivitetsgraden”, skriver Börsveckan och rekommenderar köp.

Familjen Stillströms Traction har sålt aktier i en rad större innehav på sistone efter att småbolagens värderingar stigit kraftigt på börsen. Frågan är vad man ska göra men pengarna i kassan. Under tiden anser Börsveckan att det är vänteläge i aktien.

”Finansmannen Fredrik Lundberg är inte direkt känd för att ta ut svängarna i aktiesammanhang men historiken säger oss att detta är en man att ta rygg på för den som söker bra avkastning till låg risk”, skriver Börsvexckan och fortsätter att rekommendera köp.

Latour har haft en enormt fin värdeutveckling över en längre period med spännande portfölj av bolag. Men just nu ser det ut att bli paus i kursuppgången.

”Cyklisk profil ligger Latour i fatet”, skriver Börsveckan och pekar vidare på att direktavkastningen i Latour är låg. Rådet blir avvakta.

MSAB:s största innehav är Hexagon utgör hela 52 procent av substansvärdet, vilket innebär att man måste ha en positiv grundsyn på Hexagon för att lockas av MSAB-aktien. MSAB värderas till en substanspremie på 16 procent, vilket Börsveckan tycker är lite märkligt med tanke på att porföljen ganska enkelt kan replikeras av placerare själva.

”Det som kan motivera en premie är att Melker Schörling kunnat uppvisa en riktigt fin totalavkastning de senaste åren på över 500 procent. Men detta är givetvis helt och hållet kopplat till hexagons kursuppgång på 450 procent efter finanskrisen”, skriver Börsveckan som inte anser att MSAB är köpvärt just nu.

En allt högre aktivitet på transaktionsmarknaden kan ge Ratos ett lyft. Närmast till hand ligger en exit för Inwido som är Ratos största innehav.

”Med en bättre konjunktur i ryggen och vidtagna strukturåtgärder bör flera av Ratos bolag kunna uppvisa bättre resultat framöver. Till detta kommer att Ratos troligen gör någon större utförsäljning under året, vilket bör öka intresset för aktie,” skriver Börsveckan som anser att aktien kan vara värd en chansning.

Spiltan har en tilltalande affärsidé och kan bli intressant på sikt. Det starka fjolåret, tack vare spelbolaget Paradox, gav mersmak.

”Vi är försiktigt positiva till Spiltan, men om vi inte vågar oss på ett allmänt köpråd”, skriver Börsveckan.

Investor har länge varit en av Börsveckans favoriter bland investmentbolaget och året som gick var bra för bolaget. Med låg substansrabatt och bra utveckling för portföljbolagen har potentialen minskat, men aktien är likväl intressant, skriver Börsveckan och rådet blir köp.

Valuta
Handelsbanken: Pensionärerna kan rädda den svaga kronan
Foto: Shutterstock
Aktie
RBC: Recipharms bud för lågt"Kan väcka andra aktörer"
Aktie
Analytiker: Catena Medias uppgång före rapport skapar fallhöjdAktien faller på börsen
Analyser
Ett par höjda rekommendationer bland analyserna
Sektor
Hernhag: Viktigt välja rätt del av varje bransch
Börsen
Små rörelser på lätt negativ börs
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
"Efterfrågan ökar på nyproduktion"
Analyser
Elekta: Sänkta riktkurser efter vinstvarningen
Affär
Recipharm lägger mångmiljardbud på inhalationsbolag
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Bopriser
Bomarknaden: Allt fler tror på stigande priser
Placera
Fyra köptips från Börsveckan
Aktietips
Di: Lime kan växa längeSätter köprek för aktien
Foto: istockphoto
Asien
Överlag uppåt i Asien
Rapport
Catena Medias vd: Mycket positiv syn på USA-marknadenUSA står för 17 procent av intäkterna
Insider
Lukas Lundin fortsätter att minska i oljebolaget
Notering
Lägre värdering av Aramco inför noteringMen kan fortfarande bli historiens största notering
Handelskriget
"Konstruktiva" samtal mellan Kina och USA i helgen
Investera
UBS: Investerare bör räkna med svagt 2020
Chatt
Hernhag: Sju tillväxtaktier för långsiktigaOch ett investmentbolag han lagt till i pensionsdepån
Analys
Carnegie tror på fortsatt mix-förbättring för EmbracerHöjer riktkursen och upprepar köp
Foto: istockphoto
Analys
Analytiker: Alla bitar börjar falla på plats i Lundin Mining
Aktietips
Carnegie: Köp hotellfastighetsbolaget
Aktie
Kapitalförvaltare ser 75-procentig nedsida i IcaMarknadsförde blankningscase på investeringskonferens
Bedrägeri
Finansinspektionen varnar för bedragareSer ut att ringa från FI:s nummer
Fonder
Därför går Rysslandsfonderna som tågetDe flesta är upp 40-50 procent i år
Analys
DNB ser köpläge i "Nordens kung"
Aktie
Swedbank: Tid för omvärdering i HydroSer potential i aluminiumjätten