Börsens hetaste investmentbolag

Publicerad 2014-06-09 09:31

Aktietips Börsveckan har gjort en djupdykning i börsens investmentbolag i den senaste utgåvan, och hittat flera köpvärda aktier.

Dock avstår Börsveckan från Kinnevik för tillfället. Stora förväntningar finns på att Rocket Internet och Zalando går till börsen men risken finns för att förväntningarna är uppskruvade, enligt Börsveckan. Utan rabatt, med låg direktavkastning och uppskruvade noteringsförväntningar avstår Börsveckan från aktien just nu.

Industrivärden sticker ut bland investmentbolagen genom sin effektiva förvaltning vilket har bidragit till att aktien historiskt haft en relativt låg substansrabatt. Stabiliteten gör att aktien ser intressant ut och fallhöjden i bedömer Börsveckan som låg. Rådet blir köp för den defensiva placeraren och Börsveckan föredrar den lite billigare C-aktien.

Bure har haft fint flyt det senaste året. Sammanslagningen av Micronic och Mydata har utvecklats väl och uppdelningen av Vitrolife har lagt grunden för en stark kursutveckling. Framöver bör det finnas hygglig uppsida i Partnertech. Men den stora utmaningen för Bure är att använda sin stora kassa på rätt sätt.

”Denna stora kassa kan motivera ett köp för den som tror att Bure har några spännande förvärv i pipeline”, enligt Börsveckan.

Svolders sustansrabatt har minskat det senaste året efter en rad fina affärer, bland annat Nolato, samt som en konsekvens av att Öresund dammsugit marknaden på aktier i investmentbolaget. Börsveckan ser ingen större potential i aktien nu.

På tal om Öresund är det ett av få investmentbolag som värderas till en liten premie.

”Det är motiverat med tanke på den låga förvaltningskostnaden, den fina historiken och den höga aktivitetsgraden”, skriver Börsveckan och rekommenderar köp.

Familjen Stillströms Traction har sålt aktier i en rad större innehav på sistone efter att småbolagens värderingar stigit kraftigt på börsen. Frågan är vad man ska göra men pengarna i kassan. Under tiden anser Börsveckan att det är vänteläge i aktien.

”Finansmannen Fredrik Lundberg är inte direkt känd för att ta ut svängarna i aktiesammanhang men historiken säger oss att detta är en man att ta rygg på för den som söker bra avkastning till låg risk”, skriver Börsvexckan och fortsätter att rekommendera köp.

Latour har haft en enormt fin värdeutveckling över en längre period med spännande portfölj av bolag. Men just nu ser det ut att bli paus i kursuppgången.

”Cyklisk profil ligger Latour i fatet”, skriver Börsveckan och pekar vidare på att direktavkastningen i Latour är låg. Rådet blir avvakta.

MSAB:s största innehav är Hexagon utgör hela 52 procent av substansvärdet, vilket innebär att man måste ha en positiv grundsyn på Hexagon för att lockas av MSAB-aktien. MSAB värderas till en substanspremie på 16 procent, vilket Börsveckan tycker är lite märkligt med tanke på att porföljen ganska enkelt kan replikeras av placerare själva.

”Det som kan motivera en premie är att Melker Schörling kunnat uppvisa en riktigt fin totalavkastning de senaste åren på över 500 procent. Men detta är givetvis helt och hållet kopplat till hexagons kursuppgång på 450 procent efter finanskrisen”, skriver Börsveckan som inte anser att MSAB är köpvärt just nu.

En allt högre aktivitet på transaktionsmarknaden kan ge Ratos ett lyft. Närmast till hand ligger en exit för Inwido som är Ratos största innehav.

”Med en bättre konjunktur i ryggen och vidtagna strukturåtgärder bör flera av Ratos bolag kunna uppvisa bättre resultat framöver. Till detta kommer att Ratos troligen gör någon större utförsäljning under året, vilket bör öka intresset för aktie,” skriver Börsveckan som anser att aktien kan vara värd en chansning.

Spiltan har en tilltalande affärsidé och kan bli intressant på sikt. Det starka fjolåret, tack vare spelbolaget Paradox, gav mersmak.

”Vi är försiktigt positiva till Spiltan, men om vi inte vågar oss på ett allmänt köpråd”, skriver Börsveckan.

Investor har länge varit en av Börsveckans favoriter bland investmentbolaget och året som gick var bra för bolaget. Med låg substansrabatt och bra utveckling för portföljbolagen har potentialen minskat, men aktien är likväl intressant, skriver Börsveckan och rådet blir köp.

Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens många färska köprekar
Placera
BLI: Redo för kraftig acceleration"Till nya rekordhöjder"
Börsen
Lätt positiv börsöppning
Foto: Copyright (c) 2017 Shutterstock. No use without permission.
Kryptovalutor
Kryptovaluta-vd: Risk att politiker snart slår till mot bitcoin
Aktie
Dustin gör förvärv för 4,3 miljarder kr"Blir ledande aktör i Benelux-regionen"
Aktie
Omvänd vinstvarning från Avanza
Börsen
Blandat på Asiens börser
Aktie
Bud på Tre Kronor ProperyBudpremie på 12 procent
Foto: AP/TT
Wall Street
Mest nedåt i New York
Aktie
Ikea-bolag minskar i H&M
Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltaren: Vändpunkten är nuFortsatt optimism trots bubbelvarning
Placera
Hernhag; Nya aktieslaget som konkurrerar ut preferensaktier
Analys
Canaccord höjer Teslas riktkurs med 100 procentTror på framtid inom energilagring
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Vd: Evolution blir underleverantör till konkurrenter
Foto: istockphoto
IPO
London: Starkaste kvartalet för nykomlingar sedan 2007
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sektor
Citi höjer riktkurser för flera svenska verkstadsbolag
Foto: istockphoto
Placera
Ålandsbanken: Fortsatt övervikt i risktillgångar
Pamdemin
Andersson: Ekonomin tar rejäl fart i höstHar totalt lagt 400 miljarder för att stötta ekonomin
Analyser
Här är måndagens många nya köprekar
Aktietips
Två köptips från BörsveckanOch bland annat en nykomling du ska sälja
Analys
Pareto sänker Cellavision till "behåll"
Notering
Trustly noteras på StockholmsbörsenTar in 8 miljarder i emission
Aktietips
Di: Teknikkonsulten har mer att ge
Bostad
SEB:s boprisindikator stiger
Aktieportföljen
Portföljen rusar med spelbolag i täten