Så får du mer i pension

Publicerad 2014-06-03 06:03

Det är inte försent att göra något åt pensionen även om man precis är på väg att pensionera sig. Det går att få tiotusentals kr mer i pension bara genom att se till att ha så låga avgifter som möjligt.

När det väl börjar dra ihop sig till pension gäller det att planera uttagen så bra som möjligt. Där spelar en mängd faktorer in. Bland annat bör man se till att sprida ut utbetalningarna så att man inte behöver betala statlig skatt.

Man måste också bestämma om man vill ha livsvariga utbetalningar eller tidsbegränsade. Men det finns också ytterligare faktorer som förväntad avkastning, sparform, livslängdsantaganden, efterlevandeskydd, privat sparande och annat kapital som måste vägas in i beslutet.

– Det gäller att tänka efter innan man börjar ta ut pensionen. När man väl har börjat ta ut pengarna blir det svårare att göra något. Om du har många pensionsförsäkringar från olika håll kan det faktiskt vara läge att kontakta en rådgivare innan du går i pension, säger Privata Affärers pensionsexpert Magnus Gustavsson.

Lägre avgifter ger högre pension

En annan viktig sak att tänka på är avgifterna. För även om du börjar ta ut pensionen så fortsätter pensionsbolagen ta ut avgifter för din försäkring. Om du har en fondförsäkring blir avgiftsuttaget dessutom dubbelt. Först tar bolaget ut en avgift för själva ”skalet”. Sen tas de vanliga fondavgifterna ut.

Kort sagt: det gäller att se till att betala så låga avgifter som möjligt för ju lägre avgifter desto högre pension. 

Enligt beräkningar från Pensiono ligger snittavgifterna för en fondförsäkring på 0,96 procent om man både räknar in fasta och rörliga avgifter.

Men det finns flera aktörer som erbjuder fondförsäkringar med betydligt lägre avgifter än så. Hos vissa, till exempel Nordnet och Avanza, är avgiften för själva skalet 0 procent för privata pensionsförsäkringar.

–Om du har en pensionsförsäkring med fonder värd 500 000 kr och betalar en genomsnittlig avgift kan du få över 63 000 kr mer i pension under 20 år genom att flytta till ett alternativ utan avgifter, konstaterar Magnus Gustavsson.

Kolla avgifterna

Innan du börjar ta ut pensionen bör du kolla hur höga avgifter du betalar för dina försäkringar. Om de är höga bör du undersöka om pengarna går att flytta till ett billigare alternativ.

– Ta kontakt med dina pensionsbolag och red ut vilka avgifter som du betalar. Om du inte vill ringa runt själv finns det gratistjänster som hjälper dig att ta reda på vilka avgifter som du betalar, om du har flytträtt och hur mycket du skulle kunna spara på att flytta, säger Magnus Gustavsson.