Därför är aktien köpvärd

Publicerad 2014-06-03 12:45

Aktietips Société Générale lyfter fram tre skäl till varför man bör köpa aktier i strålterapibolaget Elekta.

Elektas nybakade vd Niklas Savander stod för en solid chefsdebut i samband med bokslutsrapporten förra veckan.

Det menar Société Générale i en dagsaktuell analys, där riktkursen sänks med 10 kronor men där rekommendationen köp behålls.

Att Niklas Savander fortfarande tror att strålterapimarknaden för Elektas vidkommande på sikt kommer att växa med över 10 procent försäljningsmässigt hamnar på pluskontot, liksom att tillväxten för ebita-resultatet bör växa mer än försäljningen.

Dessutom lovade vd att kassageneringsmålet ska förbättras då förra årets utfall om 32 procent beskrevs som oacceptabelt. Under 2014/2015 är målet runt 70 procent.

Slutligen stod han fast vid nödvändigheten att Elekta måste göra betydande investeringar i forskning och utveckling framöver för att kunna växa.

Tre skäl till köp

Den franska investmentbanken torgför tre skäl till köp av aktien:

För det första att Elekta tillsammans med amerikanska Varian befinner sig i ett duopol där det är svårt för möjliga konkurrenter att ta sig in på marknaden. Tillsammans med betydande exponering mot tillväxtmarknader innebär det att det finns en uppsida på medellång sikt vad gäller vinstutvecklingen, enligt banken.

Även om inte Elekta-aktien är billig så menar Société Générale att nuvarande värdering inte är vilseledande.

Till sist påpekar analyshuset att blankningspositionerna i strålterapibolaget knappast går av för hackor, men att oron kring Elektas redovisning är överdriven.

Vid 12.10-tiden på tisdagen handlades Elekta-aktien till 87 kronor, en uppgång för dagen med 1,4 procent.

Hittills i år är medicinteknikaktien dock ned närmare 12 procent.