Så blir poolen energisnål

Publicerad 2014-05-22 10:42

Det finns tusenlappar att spara på driftskostnaderna för villapoolen. Här är tipsen för dig som vill bada mer energismart i sommar.

Pumpar, reningssystem och uppvärmning är kanske inte det första du tänker på när du ska förverkliga drömmen om en egen utomhuspool. Men väljer du rätt teknik från början kan du både förlänga badsäsongen och njuta av billigare dopp.

– Vill du minimera driftskostnaderna för poolen bör du framför allt satsa på ett energieffektivt uppvärmningssätt och ett rejält poolskydd, säger Erik Svensson, teknikkonsult på Weedo.

Poolens storlek, hur den är anlagd och var den är placerad är andra faktorer som påverkar driftekonomin.

– De största värmeförlusterna från en uppvärmd pool sker från ytan och därför är det viktigt att försöka skydda poolen så mycket som möjligt från vinden. Samtidigt är det bra att utgå från solläget på tomten och försöka tillvarata den gratisvärme som solstrålarna ger.

Välj rätt pump

När det gäller uppvärmningsteknik är det numera vanligast att man värmer poolen med en luft/vattenvärmepump.

– Utbudet av värmepumpar för pooler har ökat mycket och det är rätt stora skillnader i kvalitet och effektivitet. De effektivaste pumparna har i dag en värmefaktor över fem, vilket innebär att du får ut drygt fem gånger så mycket värme än den el som pumpen förbrukar, säger Erik Svensson.

Låt solen värma

Ett annat uppvärmningsalternativ är solfångare, som antingen kan bestå av öppna eller slutna system. Den enklaste typen kallas solvärmemattor och rymmer små kanaler som poolvattnet cirkulerar genom. Solvärmemattorna brukar dimensioneras för att motsvara 50-75 procent av poolens yta och kan monteras på en ställning eller ett tak nära poolen.

– Utvecklingen med solenergilösningar för pooler går väldigt snabbt och kommer på sikt bli ett allt effektivare och billigare uppvärmningssätt. Nackdelen jämfört med en värmepump är att energiutbytet varierar efter väderleken och att det generellt tar längre tid för en solfångare att värma upp poolen.

Separat värmeväxlare

Det brukar även gå bra att värma poolen med hjälp av husets ordinarie uppvärmningsysten, under förutsättning att det är ett vattenburet system. I detta fall behövs en separat värmeväxlare som överför värmen till poolen.

– Själva värmeväxlaren är relativt billig att installera, men för att investeringen ska bli lönsam krävs det att värmesystemet är dimensionerat för den extrauppvärmning som poolen innebär.

Effektiv pooltäckning

När poolen inte används kan du spara mycket värme och även minska reningsbehovet med en isolerande pooltäckning. Det finns många typer av poolskydd i olika prisklasser och för olika pooltyper. En populär variant är solfolie som både släpper igenom solvärme och hindrar värmeavdunstning. 

– Prioriterar du säkerheten kan du välja ett stabilt poolskydd med lameller, som går att rulla ut manuellt eller automatiskt. Det dyraste alternativet är ett pooltak som både skyddar mot vind och regn och tillvaratar solvärmen på samma sätt som i ett växthus, säger Erik Svensson.

 

Detta påverkar poolens driftekonomi:

 • Poolstorlek och konstruktion (under eller ovan mark)
 • Solläge, vind- och temperaturförhållanden 
 • Värmekälla och uppvärmningsbehov
 • Pooltäckning
 • Pumpar och reningssystem
 • Styr- och reglerteknik
 • Belysning kring poolen

Värme för utomhuspoolen

 • Elvärmare. Låg investering som passar bäst för en mindre pool och en begränsad badsäsong. Prisnivå: 5 000-10 000 kr.
 • Poolvärmepump. Lite högre investering, men effektiv för normalstora och större pooler. De dyraste pumparna har i regel bäst kvalitet och högst värmefaktor. Prisnivå: 15 000-30 000 kr.
 • Poolsolfångare. Praktiskt om du har bra solläge, men kan behöva kompletteras med annan värmekälla. Prisnivå, beroende på poolstorlek.: 5 000-20 000 kr.
 • Värmeväxlare: Lämpligt om du har vattenburet värmesystem, till exempel en värmepump, biobränslepanna eller fjärrvärme. Prisnivå: 5 000-10 000 kr. Kostnader för styrutrustning mm tillkommer.