Så hyr du ut sommarstugan

Publicerad 2014-05-14 06:08

Bostad Sommaren närmar sig med stormsteg och du som har ett fritidshus kan tjäna lite extra på att hyra ut det när du själv inte är där. Du kan få in 50 000 kr utan att behöva skatta. Här får du tips om vad du bör tänka.

Innan du hyr ut bör du till exempel se över ditt försäkringsskydd. Enligt If behöver den som hyr ut sitt fritidshus under en enstaka period inte skaffa någon separat försäkring. Den befintliga försäkringen gäller som vanligt vid till exempel brand eller vattenskada. Däremot täcker försäkringarna sällan stöld vid uthyrning.

– Om saker försvinner skyddar inte försäkringen om hyresgästen eller någon denne släppt in tagit sakerna, säger Mathias Schütt, skadereglerare på If.

Han tycker därför att man bör låsa in värdefulla saker i ett särskilt rum eller utrymme dit hyresgästen inte har tillträde. Det kan också vara möjligt att teckna ett extra skydd för stöld som gäller vid uthyrning.

Kolla om hyresgästen är försäkrad

Ett annat tips är att kontrollera om hyresgästen själv har en hemförsäkring. I dessa ingår nämligen ett ansvarsskydd om hyresgästen orsakar en skada. Till exempel om en ruta går sönder eller om något tappas i golvet.

Det är också viktigt att ha ett skriftligt avtal.

– De allra flesta som hyr sommarstuga är naturligtvis ärliga och vill göra rätt för sig. Men för att känna sig trygg som stugägare är det bra att skriva ett ordentligt avtal där det står vad som gäller. Städning och inventarier är sådant man bör vara tydlig med. Då kan man slippa tråkiga diskussioner i efterhand, säger Mathias Schütt.

If:s hemsida går det att ladda ner en avtalsmall för uthyrning.

Höjt avdrag i fjol

Numera är det skattemässigt mycket förmånligt att hyra ut fritidshus. I fjol höjdes schablonavdraget till 40 000 kr. På detta tillkommer ett avdrag med 20 procent av den totala hyresintäkten om det handlar om ett småhus, vilket fritidshus också klassas som.

I praktiken innebär det att du inte behöver ta upp hyresintäkterna till beskattning så länge de inte överstiger 50 000 kr under ett och samma år.

Schablonavdraget gäller per hus, inte per person, så om du äger ett sommarhus tillsammans med en annan person får du dra av hälften.

På samma sätt gäller att du som äger och hyr ut två stycken hus kan få in 50 000 kr för det ena och 50 000 kr för det andra utan att behöva skatta för intäkterna.

Du som hyr ut huset till ditt eget bolag eller till din eller någon närståendes arbetsgivare får däremot inte göra några avdrag alls.

Not: I räknesnurran nedan kan du se hur mycket du behöver skatta för hyresintäkter över 50 000 kr.