DI: Köpvärd medicinteknik

Publicerad 2014-05-05 08:07

Aktietips Utsikterna för medicinteknikbolaget Vitrolife är mycket goda. Förutom värderingen är det enda synliga molnet i dag att bolaget sedan ett par månader inte längre är det enda IVF-företaget med tillstånd i Kina.

Det skriver Dagens Industri och rekommenderar köp av aktien med riktkurs 135 kronor i måndagens nummer.

”Det är klart att det kan hämma tillväxten i Kina, som är världen största IVF-marknad”, skriver DI, som konstaterar att Vitrolife trots allt har ett fyraårigt försprång framför australiska Cook, vilka fått sina produkter godkända i landet.

Marknaden för IVF-behandlingar som innebär att kvinnans ägg befruktas utanför kroppen växer med 5-10 procent per år.

Sedan Thomas Axelsson blev vd 2012 har utvecklingen varit positiv: omsättningen har fortsatt att öka med i snitt 20 procent per år, men framför allt har rörelsemarginalen förbättrats kraftigt och nådde 25 procent i första kvartalet – en utveckling som inte gått aktiemarknaden obemärkt förbi.

”Kursuppgången har gjort att risken för bakslag i aktien har ökat eftersom Vitrolife i dag handlas till 40 gånger fjolårets vinst. Men med tanke på det senaste kvartalets vinstökning med 87 procent är det inte orimligt att tro på en vinstökning på 75 procent för helåret 2014, vilket tar ned p/e-talet till 23 på årets vinst”, skriver DI.

”Det är inte en särskilt farlig värdering för ett världsledande medicinteknikbolag som verkar på en marknad som växer”, skriver tidningen.