Fritidshuset byggdes energismart från grunden

Publicerad 2014-05-02 13:28

Anders Lindén har anpassat sitt nybyggda fritidshus så att driftskostnaderna blir så låga som möjligt. Så här har han gått tillväga.

Ett modernt fritidshus kan bli dyrt i drift om det måste värmas upp och ventileras under perioder när det står oanvänt. Men med rätt typ av värmekällor och ventilationsteknik kan man spara åtskilliga kilowattimmar.

Det vet stockholmaren Anders Lindén som nyligen investerat i ett energieffektivt skärgårdshus i Nogersund i Blekinge.

– Jag är pensionär så jag har möjlighet att åka till huset när jag vill och vara där under längre perioder. Av det skälet har jag valt att prioritera komforten i boendet. Samtidigt känns det viktigt för mig att huset är driftsnålt och inte förbrukar energi i onödan när jag inte är där.

Anpassade modulhuset

Anders beställde ett modulhus vars arkitektur stämmer bra överens med bebyggelsen i fiskeläget. Huset är på 1,5 plan med en boyta på 145 kvadratmeter. För att det ska passa för fritidsboende har Anders valt att modifiera flera delar av husleverantörens  koncept.

– I de flesta kataloghus betjänas både uppvärmning och ventilation av en frånluftsvärmepump. Men i det här fallet skulle en sådan lösning inte bli energieffektiv, eftersom systemet kräver en kontinuerlig ventilation med en relativt hög inomhustemperatur året om.

Anders valde bort frånluftsvärmepumpen och satsade istället på en varvtalsstyrd luft/vattenvärmepump där rören mellan inne- och utomhusaggregat innehåller gas, istället för vatten.

– Luft/vattenvärmepumpen kan enkelt anpassas till önskad temperaturnivå inomhus. Driften blir också säkrare vintertid, eftersom det inte leds ut något vatten som kan frysa sönder utedelen ifall det blir ett elavbrott, förklarar han.

Minskar ventilationen

När det gäller ventilationen har han valt att installera ett enkelt och robust F-system med steglös varvtalsstyrning. Det innebär att han kan minska ventilationen väsentligt när han inte är på plats och därmed spara en hel del energi på driften.

– Leverantören har satt in en frånluftsfläkt som inte är riktigt så energisnål som jag önskar. Men när garantitiden löper ut ska jag installera en så kallad EC-fläkt, som är mer flexibel och eleffektiv än den nuvarande.

Behagligt inomhusklimat

Anders har investerat i en täljstenskamin som gör det lättare att snabbt värma upp fritidshuset under vintertid. Men han har också planerat för sommarens boende och tänkt på hur han ska bibehålla ett behagligt inomhusklimat.

– Huset ligger på en höjd i ett solutsatt läge, så därför har jag undvikit att ha för mycket glasytor åt söder. Om det blir alltför varmt inomhus kan jag välja att ta in tilluften från norrsidan där luften är svalare. Dessutom har jag två öppningsbara takfönster som jag kan använda för att släppa ut överskottsvärmen, berättar han.

”Fortsätter jaga småförbrukare”

Anders har än så länge ingen komplett statistik över den årliga energianvändningen i huset. Men enligt hans beräkningar kommer uppvärmningen att hamna kring 3 500 kilowattimmar och hushållselen på max 1 000 kilowattimmar.

– Jag är inställd på att fortsätta att jaga småförbrukare som inte behöver vara i drift när huset står tomt. Exempelvis kommer jag att sätta en strömbrytare på förstärkaren till tv-antennen och aktivera ett så kallat pumpstopp till värmecirkulationspumpen. Det lär spara ytterligare ett antal kilowattimmar, säger Anders.

Energifakta/Anders fritidshus

Läge: Nogersund, Blekinge

Byggår: 2012/2013
Boyta: 1,5 plansvilla på 145 kvm
Uppvärmning: luft/vattenvärmepump, täljstenskamin
Energismarta val: Energiklassade vitvaror, ledbelysning, flexibel ventilation, underhållsvärme vintertid. Med rätt placering av fönster motverkas övertemperatur sommartid.

Chatt
Hernhag: Två bra bettingbolag och en aktie att köpa i rekylenSista chatten före sommaruppehållet.
Aktier
Fondförvaltaren: Ett utomordentligt välskött bolagViktor Henriksson listar tre spännande småbolag.
Foto: Jessica Gow/TT
Sektoranalys
Kepler Cheuvreux: Överdriven ränteoro på fastighetsmarknaden
Börsen
H&M sänke på börsen
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Blankning
Blankningen på rekordnivå
Tidning
PA och PG mot strömmen på vikande tidskriftsmarknad
Notering
Så går det för börsens nya bank i premiären
Foto: Bertil Ericson/TT
Aktie
Kappahls vd sparkasFår gå med omedelbar verkan.
Aktie
Försäljningen klarade inte helt förväntningarna
PA-golfen
Här är vinnarna i placerargolfen
Bostad
Bopriser åt olika håll i majBostadsrättspriserna föll medan villapriserna steg.
Bostad
Mäklarstatistik: Klart färre bostadsrätter sålda i årMinskningen är störst i Stockholm.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kommentar
Kommentar: Kinnevik ger bra aktieägarvärde
Aktier
Persson: Jag tänker inte köpa ut H&M från börsenAktien faller tungt efter beskedet.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Aktie
Carlström tankar Fingerprint
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Kinnevik vill dela ut hela innehavet av MTG-aktier
Foto: Magnus Hjalmarson Nejdeman/TT
Elpriset nästan dubbelt så högt som förra sommarenTorrt väder och svaga vindar pressar upp elpriserna.
Notering
Notering: Kan bli sug efter Epiroc
Nytt nymmer
USA-NK
Fonden som placerat i Nordkorea
Sajten
Välkommen till nya privataaffarer.seNu har vår sajt fått en rejäl uppfräschning.
Krönika
Hernhag: Stigande vinster mer användbart än modeord som hållbarhet