ABB sämre än väntat

Publicerad 2014-04-29 06:44

Rapport Kraft- och automationsbolaget ABB lyckades inte nå upp till analytikernas förväntningar. De flesta punkter överraskade på nedsidan.

ABB redovisar ett rörelseresultat, ebit, på 855 miljoner dollar för det första kvartalet 2014 (1.052).

Analytikerna hade i snitt räknat med ett ebit-resultat på 1.113 miljoner dollar, enligt SME Direkts prognossammanställning.

Intäkterna uppgick till 9.471 miljoner dollar (9.715), att jämföra med analytikernas förväntningar på 9.763 miljoner dollar.

Orderingången landade på 10.358 miljoner dollar (10.492). SME-prognosen på denna punkt låg på 10.465 miljoner dollar.

Upprepar prognoser

ABB upprepar sina utsikter där bolaget både ser uppmuntrande och osäkra signaler i sin konjunkturbedömning, enligt delårsrapporten.

”Kortsiktigt finns positiva tidig-cykliska makroekonomiska tecken, såsom starkare tillväxt i USA och uppmuntrande tillväxtsiffror i många delar av Europa. Emellertid finns också vissa osäkerheter relaterade till hur snabb och stark den ekonomiska utvecklingen på tillväxtmarknader blir, speciellt i Kina”, skriver ABB i rapporten.

På lång sikt är utsikterna för ABB:s verksamheter alltjämt klart positiva, skriver bolaget också.

I detta marknadsklimat strävar ledningen efter att systematiskt driva lönsam organisk tillväxt genom ökad marknadspenetration, generering av mer intäkter från nya produktinnovationer och expansion in i nya attraktiva marknadssegment, heter det i rapporten.

Därutöver avser ledningen att accelerera det affärsdrivna samarbetet, till exempel genom att ytterligare utveckla serviceverksamheten, integrera förvärv på ett framgångsrikt sätt och öka ABB:s produktivitet genom att fokusera interna supportaktiviteter på kunders behov.

En tredje prioritering är ihärdigt och konsekvent genomförande, speciellt inom kostnadsbesparingar, kassaflödesgenerering och återgång till högre och jämnare resultat i divisionen Power Systems.

”Våra ambitioner framåt under 2014 är att fortsätta leverera solida resultat i fyra av våra fem divisioner och att vända Power Systems”, säger Ulrich Spiesshofer i en kommentar till rapporten.

Power Systems en besvikelse

ABB-ledningen är besviken över det fortsatt svaga resultatet i Power Systems och vidtar nu rigorösa åtgärder som sträcker sig klart längre än den tidigare presenterade strategiska ompositioneringen.

Det säger ABB:s vd Ulrich Spiesshofer i en kommentar, enligt delårsrapporten.

Intäkterna i Power Systems uppgick till 1.608 miljoner dollar under kvartalet (2.051), mot väntade 1.794 dollar enligt SME Direkt. Det operationella ebitda-resultatet blev minus 29 miljoner dollar (169), mot väntade plus 127 miljoner dollar.

”Förändringen av Power Systems kommer att ta längre tid än vi räknade med från början, men vi är fortfarande övertygade om att resultatet blir en stark och konkurrenskraftig verksamhet”, säger Ulrich Spiesshofer.

Som ett resultat av en komplett översyn under de senaste tre månaderna gjord av den nya divisionsledningen har ABB infört ett åtgärdsprogram (step change-program) som sträcker sig längre än tidigare presenterade åtgärder, för att återupprätta långsiktig tillväxt och lönsamhet för Power Systems.

Bland annat har ABB infört ett stopp för anbud på nya nyckelfärdiga EPC-kontrakt inom solkraft, omprövning av affärsmodellen för anslutningar av havsbaserad vindkraft, ytterligare förändringar i ledningen, noggrannare genomförande av processförändringar på områden som riskhantering och projektgenomförande samt anlitande av erfarna externa resurser för att påskynda verksamhetsförändringen i divisionen.

Bostad
Så renvoverar du smart
Börsen
Kinnevik går starkt
Rapportanalys
Sparekonom inte imponerad av storbankerna"Inget att hurra för"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Små kreditförluster för Handelsbanken
Rapporter
Bättre resultat än väntat för SEBPandemin har haft liten påverkan på resultatet
Analyser
Aktieanalyser: Köp JM och ABB
Näthandel
Näthandeln slår rekord
Asien
Uppåt på Tokyobörsen
Foto: istockphoto
Bedrägerier
Danske Bank: Se upp för bedragare
Foto: Anders Good/TT
Fritidshus
Rekordstort intresse för fritidshus
Rekommendationer
Goldman Sachs: Köp SKF
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
Cloetta: Svårare sälja godis under pandemin
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
JM har det tufft i Norge
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
Avanzas resultat bättre än prognoserna
Försäkringar
Många hemmafixare osäkra på försäkringen
Foto: istockphoto
Wall Street
Google och Disney backade
Analyser
Analytiker tror på Nordea och Intrum
Börsen
Stefan Persson på köphumör
Foto: Shutterstock
Rapporter
Tufft för OEM under pandemin
Fritidshus
Fastighetsbyrån: Köpläge i Spanien efter coronan"Prisnedgången kan vara nära 30 procent"
Rapporter
Kinneviks vd om bolagets strategi
Rapporter
Essitys försäljning backar
Gästkrönika
Lundkvist: Intresset ökar för asiatiska företagsobligationerNollräntor i väst får investerare att blicka österut
Foto: Shutterstock
Bidragsberättigat
Agility och sportfiske godkänns för friskvårdsbidragNy dom ger fritt fram för mängder av aktiviteter
Pension
Pensionen räknas upp nästa årKan bli cirka 100 kr mer i månaden