AFV: Läge fynda kläder

Publicerad 2014-04-16 08:06

Aktietips Affärsvärlden sätter köprekommendation på två klädkedjor samt även telekomleverantören i veckans nummer. Tidningen ser samtidigt läge att sälja vitvarujätten.

Med bakgrund av stark konkurrens har MQ-aktien haft en tuff resa på börsen sedan noteringen för fyra år sedan, och löften om expansion och lönsamhet har inte infriats. MQ:s förändringsarbete, med ett sparprogram och starkare märkesfokus, har dock redan synts på resultat- och balansräkningen, samtidigt som framtiden nu ser ljus ut. Marknadsandelarna ökar och utsikterna för konsumentmarknaden indikerar en uppgång. Med bra momentum i resultatutveckling anser Affärsvärlden att MQ är väl lågt värderad och säger köp med riktkurs 34 kronor.

Även Kappahl har varit lyckosamma med förändringsarbete. Med vd Johan Åberg i spetsen sjönk försäljnings- och administrationskostnaderna 1,7 procent under det brutna räkenskapsårets första halvår, och bruttomarginalen stärktes 1,4 procent. Försäljningen backade visserligen 1,5 procent, men det var mestadels relaterat till valutaeffekter, och den viktiga jämförbara försäljningen steg.

Försäljningstrenden indikerar att omstöpningen av varumärket går i rätt riktning, men Affärsvärlden menar att tillväxt först borde stå på agendan efter förbättrad lönsamhet. Bland annat tynger fortfarande en haltande verksamhet i Polen. Tidningen värderar aktien till 60 kronor om rörelsemarginalen skulle vara 10 procent, men dit är en bit kvar så man säger i stället köp med riktkurs 48 kronor.

Transmodes rapport för det fjärde kvartalet var svag, och Affärsvärlden ser vissa svaghetstecken, till exempel nära halverad omsättning för affärsområdet Americas. Transmode har dock lanserat nya produkter under senare tid, men än viktigare är konsumenternas omättliga behov av datatrafik, vilket tvingar operatörer att investera i en allt snabbare takt. Aktien anses inte vara något fynd ur värderingssynpunkt, men den strukturellt drivna tillväxten uppskattas av aktiemarknaden. Rekommendationen är köp med riktkurs 125 kronor.

Många orosmoln finns gällande Electrolux enligt Affärsvärlden. Konkurrensen på marknaden är minst sagt hård. Från ena hållet kommer lokala tillverkare som börjat exportera, och från andra hållet pressar stora konglomeraten, General Electric, LG, Samsung och Bosch. Bolaget har även svårt höja marginalen på grund av ofördelaktiga valutakurser och dyrare råvaror. En annan faktor är att kylskåp, tvättmaskiner och spisar har svårt att få den hig-tec- och designstatus som Electrolux vill framhäva. Samtidigt går omställningen mot tillväxtmarknader långsammare än väntat. Affärsvärlden anser att aktien är dyr på nuvarande nivåer. Sälj och köp tillbaka under 120 kronor är rådet.

Gästkrönika
Förvaltaren: Marknaden ser ljuset i tunneln på coronakrisen”Perhaps the end of the beginning”
Foto: Shutterstock
Placeringar
WisdomTree: Kina säker hamn i coronakrisen”Studsar tillbaka till normal nivå under andra kvartalet”
Krisen
EU vill förlänga inreseförbud till 15 maj
Börsen
Nedåt på Stockholmsbörsen
Analyser
Här är onsdagens färska köprekar
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Mäklarstatistik: Små prisrörelser i mars
Aktie
Norwegian lägger fram krisplanBeslut på extrastämma 4 maj
Aktie
DI: Volvo nära slopa även ordinarie utdelning
Aktie
Essity ska producera ansiktsmaskerStäller om produktionen
Analys
DNB: Satsning på specialstål kan lyfta SSAB:s marginalerInleder bevakning med köprekommendation
8/4
Healthcare Direkt: Fondförvaltaren om covid-19
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Skatteåterbäringen
Nu betalas 16,5 miljarder ut i skatteåterbäring
Aktie
Svenskarnas hamstring gav tvåsiffrigt försäljningslyft
Aktie
Swedbank flaggar för kreditförluster på 2,2 miljarderRäknar med förlust första kvartalet
Krisen
SN: BNP faller 5 procent i ett optimistiskt scenarioMen i värsta fall faller BNP tvåsiffrigt
Rapport
Nobina nära halverade resultatet i fjärde kvartalet
Aktie
Cloetta: Lösgodis lockar inte i coronatiderSer kraftigt minskad efterfrågan
Aktie
Embracer tog in 1,6 miljarderRabatt på 5,3 procent
Rapport
Assa Abloys resultat föllSläpper preliminära kvartalssiffror
Foto: Henrik Witt/TT
Aktie
Opus varnar för covid-effekter
Utdelningar
Över 100 bolag har ändrat sina utdelningsförslag
Börsen
Ny podd: Ljuspunkter i börsmörkret
Foto: Shutterstock
Aktietips
Swedbank stuvar om i fokusportföljenTvå aktier kastas ut – två tas in
Foto: Johanna Norin/TT
Aktie
Ingen utdelning alls från Sandvik
Pension
Pensionsbolagen vädjar: Stoppa ändrade flyttreglerSparekonomer: Att skylla på coronapandemin är skamligt, orimligt och pinsamt