AFV: Läge fynda kläder

Publicerad 2014-04-16 08:06

Aktietips Affärsvärlden sätter köprekommendation på två klädkedjor samt även telekomleverantören i veckans nummer. Tidningen ser samtidigt läge att sälja vitvarujätten.

Med bakgrund av stark konkurrens har MQ-aktien haft en tuff resa på börsen sedan noteringen för fyra år sedan, och löften om expansion och lönsamhet har inte infriats. MQ:s förändringsarbete, med ett sparprogram och starkare märkesfokus, har dock redan synts på resultat- och balansräkningen, samtidigt som framtiden nu ser ljus ut. Marknadsandelarna ökar och utsikterna för konsumentmarknaden indikerar en uppgång. Med bra momentum i resultatutveckling anser Affärsvärlden att MQ är väl lågt värderad och säger köp med riktkurs 34 kronor.

Även Kappahl har varit lyckosamma med förändringsarbete. Med vd Johan Åberg i spetsen sjönk försäljnings- och administrationskostnaderna 1,7 procent under det brutna räkenskapsårets första halvår, och bruttomarginalen stärktes 1,4 procent. Försäljningen backade visserligen 1,5 procent, men det var mestadels relaterat till valutaeffekter, och den viktiga jämförbara försäljningen steg.

Försäljningstrenden indikerar att omstöpningen av varumärket går i rätt riktning, men Affärsvärlden menar att tillväxt först borde stå på agendan efter förbättrad lönsamhet. Bland annat tynger fortfarande en haltande verksamhet i Polen. Tidningen värderar aktien till 60 kronor om rörelsemarginalen skulle vara 10 procent, men dit är en bit kvar så man säger i stället köp med riktkurs 48 kronor.

Transmodes rapport för det fjärde kvartalet var svag, och Affärsvärlden ser vissa svaghetstecken, till exempel nära halverad omsättning för affärsområdet Americas. Transmode har dock lanserat nya produkter under senare tid, men än viktigare är konsumenternas omättliga behov av datatrafik, vilket tvingar operatörer att investera i en allt snabbare takt. Aktien anses inte vara något fynd ur värderingssynpunkt, men den strukturellt drivna tillväxten uppskattas av aktiemarknaden. Rekommendationen är köp med riktkurs 125 kronor.

Många orosmoln finns gällande Electrolux enligt Affärsvärlden. Konkurrensen på marknaden är minst sagt hård. Från ena hållet kommer lokala tillverkare som börjat exportera, och från andra hållet pressar stora konglomeraten, General Electric, LG, Samsung och Bosch. Bolaget har även svårt höja marginalen på grund av ofördelaktiga valutakurser och dyrare råvaror. En annan faktor är att kylskåp, tvättmaskiner och spisar har svårt att få den hig-tec- och designstatus som Electrolux vill framhäva. Samtidigt går omställningen mot tillväxtmarknader långsammare än väntat. Affärsvärlden anser att aktien är dyr på nuvarande nivåer. Sälj och köp tillbaka under 120 kronor är rådet.

Fonder
Sparekonomen: Nysparandet i miljöfonder 20 gånger större i år
Fed
Fed lämnar styrräntan oförändradSpår oförändrad ränta hela nästa år
Aktietips
Två heta köptips - och två aktier du kan strunta i
Foto: AP/TT
Wall Street
Wall Street: Dragning uppåt efter räntebeskedet
Bolån
Snitträntorna föll i november
Brexit
Aktieexperter: Räkna med brittiskt kursrally"Brittiska bolag på 30-årslägsta"
Börsen
Positiv avslutning på Stockholmsbörsen
Räntan
Sparekonomen: Riksbanken höjer räntan efter inflationssiffrorna
Fonder
Fondbranschen: Så ska koldioxidavtryck redovisas
Valuta
Uppåt för kronan efter inflationsstatistiken
Inflation
Inflation i linje med Riksbankens prognosBäddar för räntehöjning
Analyser
Här är onsdagens fyra färska köprekar
Portföljlån
Erbjuder nya lån med portföljen som säkerhet
Notering
Saudi Aramco maxrusar i premiärenÄr nu världens största noterade bolag
Bostad
Hemnet: Budpremien på bostadsrätter stigerÖver 10 procent i Stockholm
Asien
Små rörelser i Asien
Foto: Jennifer Glans/Pensionsmyndigheten/TT
Premiepensionen
Dags för årets miljardregn över pensionsspararna
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Analys
HSBC: SAS-aktien är "översåld"Står fast vid köprekommendation
Fonder
Spararna tankar aktiefonderGlobal- och Sverigefonder lockar mest
Fonder
Proffsens favoritfonder i 43 kategorier
Aktietips
Här är Swedbanks nya sektorfavorit
Bank
Nu kan Nordeas kunder se sitt personliga koldioxidavtryckBaseras på kortanvändning
10/12
Trading Direkt: Makrotung veckaOch negativ signal för S&P500
Aktie
Båtmotorbolaget byter namn
Makro
Veckan späckad med makrobesked