AFV: Läge fynda kläder

Publicerad 2014-04-16 08:06

Aktietips Affärsvärlden sätter köprekommendation på två klädkedjor samt även telekomleverantören i veckans nummer. Tidningen ser samtidigt läge att sälja vitvarujätten.

Med bakgrund av stark konkurrens har MQ-aktien haft en tuff resa på börsen sedan noteringen för fyra år sedan, och löften om expansion och lönsamhet har inte infriats. MQ:s förändringsarbete, med ett sparprogram och starkare märkesfokus, har dock redan synts på resultat- och balansräkningen, samtidigt som framtiden nu ser ljus ut. Marknadsandelarna ökar och utsikterna för konsumentmarknaden indikerar en uppgång. Med bra momentum i resultatutveckling anser Affärsvärlden att MQ är väl lågt värderad och säger köp med riktkurs 34 kronor.

Även Kappahl har varit lyckosamma med förändringsarbete. Med vd Johan Åberg i spetsen sjönk försäljnings- och administrationskostnaderna 1,7 procent under det brutna räkenskapsårets första halvår, och bruttomarginalen stärktes 1,4 procent. Försäljningen backade visserligen 1,5 procent, men det var mestadels relaterat till valutaeffekter, och den viktiga jämförbara försäljningen steg.

Försäljningstrenden indikerar att omstöpningen av varumärket går i rätt riktning, men Affärsvärlden menar att tillväxt först borde stå på agendan efter förbättrad lönsamhet. Bland annat tynger fortfarande en haltande verksamhet i Polen. Tidningen värderar aktien till 60 kronor om rörelsemarginalen skulle vara 10 procent, men dit är en bit kvar så man säger i stället köp med riktkurs 48 kronor.

Transmodes rapport för det fjärde kvartalet var svag, och Affärsvärlden ser vissa svaghetstecken, till exempel nära halverad omsättning för affärsområdet Americas. Transmode har dock lanserat nya produkter under senare tid, men än viktigare är konsumenternas omättliga behov av datatrafik, vilket tvingar operatörer att investera i en allt snabbare takt. Aktien anses inte vara något fynd ur värderingssynpunkt, men den strukturellt drivna tillväxten uppskattas av aktiemarknaden. Rekommendationen är köp med riktkurs 125 kronor.

Många orosmoln finns gällande Electrolux enligt Affärsvärlden. Konkurrensen på marknaden är minst sagt hård. Från ena hållet kommer lokala tillverkare som börjat exportera, och från andra hållet pressar stora konglomeraten, General Electric, LG, Samsung och Bosch. Bolaget har även svårt höja marginalen på grund av ofördelaktiga valutakurser och dyrare råvaror. En annan faktor är att kylskåp, tvättmaskiner och spisar har svårt att få den hig-tec- och designstatus som Electrolux vill framhäva. Samtidigt går omställningen mot tillväxtmarknader långsammare än väntat. Affärsvärlden anser att aktien är dyr på nuvarande nivåer. Sälj och köp tillbaka under 120 kronor är rådet.

Nyårskonferensen
Dr Doom: Överhängande risk för stor börskorrektion”Från pessimist till realist”
Aktiechatt
Hernhag: Fem favoritaktier med miljöprägelOch fem spännande chansaktier
Aktier
SBB vill sälja fastigheter för 11 miljarderNyfosa stor köpare
Börsen
Stockholmsbörsen avslutade veckan starkt
Foto: Shutterstock
Aktie
Mystisk kursuppgång i Note
Aktietips
Tre toppval i tech-sektorn
Foto: istockphoto
Aktie
Börsen handelsstoppar Hufvudstadens C-aktieKan komma att avlistas
Fonder
Sparekonomen: Avskaffa begreppet hedgefonderFörvirrar mer än det gör nytta
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
ABG: Red Tiger kan lyfta Net EntHöjer till köp
17(1
Många tekniska analyser i fredagens Trading Direkt
Analyser
Många köprekar bland fredagens analyser
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Pareto: Hög tid att hämta andan i Evolution GamingSlopar köprekommendationen
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Carnegie: Därför ska du sälja Holmen
Aktietips
Aktiestrategen: Två skogsbolag med potential
Aktie
Omvänd vinstvarning från Sobi
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Kinesisk utredning kan ge höga böter för Ericsson
Bud
SBB förlänger acceptfristen för Hemfosa igen
Börsen
Förvaltarna: Så mycket stiger börsen i år
Räntan
Regeringen spår återgång till minusräntaSEB:s chefsekonom: Känns inte bra alls
Aktietips
Två köpvärda aktierOch en du ska sälja
Deklarationen
Rekordmånga får deklarationen tidigt i årNu får du inte längre några kontrolluppgifter
Ekonomi
Regeringen sänker tillväxtprognosen
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Fonder
Svenskarnas fondförmögenhet slog rekord
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
"För höga förväntningar på Resurs"SEB slopar köprekommendation
Analys
Mekonomen faller efter rekommendationssänkning