Premiepensionen sänks nästa år

Publicerad 2014-04-14 06:29

Pensionsmyndighetens justering av den så kallade förskottsränta gör att en majoritet av landets pensionärer får se sina premiepensionsutbetalningar minska med 10 procent nästa år jämfört med om räntan varit oförändrad.

När man går i pension kan man välja att låta premiepensionspengarna ligga kvar i fonder eller gå över till traditionell förvaltning.  Majoriteten väljer att fortsätta med fonder.

Hur mycket premiepensionspengar man sedan får ut i månaden beror bland annat på kapitalet, åldern och den förväntade livslängden.

I kalkylen används också den så kallade förskottsräntan som är ett sätt att jämna ut nivån på utbetalningarna över tiden. Man får helt enkelt ett förskott på den framtida förväntade avkastningen. Utan förskottsränta skulle utbetalningarna vara som högst strax innan man statistiskt förväntas dö.

Förut har Pensionsmyndigheten använt olika nivåer på förskottsräntan beroende om man legat kvar i fonder eller bytt till traditionell försäkring. Men nu ändras räntan så att den är lika för båda sparformerna.

– Vår traditionella försäkring innehåller en allt större andel aktier och vi ser nu att avkastningen är relativt lika jämfört med fondförsäkringar. Dessutom finns det redan från början en osäkerhet i prognoserna så det finns egentligen ingen anledning att krångla till det genom att använda olika förskottsräntor beroende på sparform, säger Pensionsmyndighetens analyschef Ole Settergren.

Förskottsräntan för fondförsäkring sänks därför från 4 procent till 3 procent medan förskottsräntan för traditionell försäkring höjs från 2,3 procent till 3 procent. Ändringen kommer att slå igenom på bred front vid årsskiftet då den årliga omräkningen av premiepensionsbeloppen görs.

– Mycket beror förstås på hur det går på börsen under resten av året. Men allt annat lika så gör själva förändringen av förskottsräntan att premiepensionsbeloppet sänks med 10 procent för de som har fondförsäkring medan de med traditionell försäkring får en höjning på 8 procent, säger Ole Settergren. 

Samtidigt bör man komma ihåg att det inte handlar om några gigantiska belopp. Den genomsnittliga premiepensionsutbetalningen låg i fjol på drygt 280 kr i månaden. Dessutom påpekar Ole Settergren att det handlar om en engångseffekt.

– Sänkningen innebär förvisso att ingångsbeloppet blir lägre för fondförsäkringar. Men som förskottsräntan fungerar innebär det också att den förväntade framtida utvecklingen av utbetalningarna blir högre jämfört med i dag. För traditionell försäkring gäller det omvända, alltså att ingångsbeloppet blir högre och att den förväntade utvecklingen skrivs ner, säger Ole Settergren.

Chatt
Hernhag: Två högutdelare som är intressanta just nu
Wall Street
Wall Street: Tesla rasade på stark börs
Börsen
Rejält upp på veckans sista handelsdag
Rapporter
Dags för rapportperioden – här är alla datum
18/1
Trading Direkt: Två vinstvarningar och ny statsminister
Foto: Victor Lundber/TT
Analys
Barclays: Gruvbolaget höjs till övervikt"Minimal koldioxidexponering"
Foto: Annika af Klercker/TT
Aktie
Carnegie: Oriflames inbromsning i Asien oroar
Aktier
Redeyes nya toppval i Tech
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Foto: Björn Larsson/TT
Aktier
Swedish Match in i Nordeas modellportfölj
Foto: Anders Wiklund/TT
Analys
Kepler: Mekonomen fortsatt köpvärd efter vinstvarningen
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analyser
Avanza: Flera banker sänker riktkursen efter rapporten
Fonder
Carnegie Fonder lägger ner AfrikafondTror inte längre på placeringar i regionen
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT
Aktie
Stenbeck lämnar Kinneviks styrelse
Foto: istockphoto
Aktie
IDL Biotech handelsstoppad
Aktie
Vinstvarning från Mekonomen"Genomgående svagt resultat"
Asien
Asien: Uppåt efter minskad tulloro
Aktie
Scandics vd tvingas checka utStyrelsen ser behov av nytt ledarskap
BUD
Stendörren: EQT förlänger budperioden
Elpriset
Elbolaget varnar: Räkna med högsta elpriset på sju år
Kommentar
Analytiker: Räkna med fortsatt svag kursutveckling för Avanza
Fonder
2018: Året då spararna flydde från aktiefonderBland- och indexfonder vinnare
Kurser
Bli ett placeringsproffs - anmäl dig till Privata Affärers kurser
Aktie
Bussbolaget rusar över 100 procentVann upphandling om sex bussar
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Avanza dyker efter rapportKostnadsprognosen höjs
Foto: istockphoto
Analyser
Analyser: Fyra aktier du inte ska köpa
Aktietips
Två heta köptipsOch några aktier du kan vara utan
Foto: Tijana Martin/The Canadian Press/AP
2019
Carnegie: Räkna med fortsatt tryck på H&M