Premiepensionen sänks nästa år

Publicerad 2014-04-14 06:29

Pensionsmyndighetens justering av den så kallade förskottsränta gör att en majoritet av landets pensionärer får se sina premiepensionsutbetalningar minska med 10 procent nästa år jämfört med om räntan varit oförändrad.

När man går i pension kan man välja att låta premiepensionspengarna ligga kvar i fonder eller gå över till traditionell förvaltning.  Majoriteten väljer att fortsätta med fonder.

Hur mycket premiepensionspengar man sedan får ut i månaden beror bland annat på kapitalet, åldern och den förväntade livslängden.

I kalkylen används också den så kallade förskottsräntan som är ett sätt att jämna ut nivån på utbetalningarna över tiden. Man får helt enkelt ett förskott på den framtida förväntade avkastningen. Utan förskottsränta skulle utbetalningarna vara som högst strax innan man statistiskt förväntas dö.

Förut har Pensionsmyndigheten använt olika nivåer på förskottsräntan beroende om man legat kvar i fonder eller bytt till traditionell försäkring. Men nu ändras räntan så att den är lika för båda sparformerna.

– Vår traditionella försäkring innehåller en allt större andel aktier och vi ser nu att avkastningen är relativt lika jämfört med fondförsäkringar. Dessutom finns det redan från början en osäkerhet i prognoserna så det finns egentligen ingen anledning att krångla till det genom att använda olika förskottsräntor beroende på sparform, säger Pensionsmyndighetens analyschef Ole Settergren.

Förskottsräntan för fondförsäkring sänks därför från 4 procent till 3 procent medan förskottsräntan för traditionell försäkring höjs från 2,3 procent till 3 procent. Ändringen kommer att slå igenom på bred front vid årsskiftet då den årliga omräkningen av premiepensionsbeloppen görs.

– Mycket beror förstås på hur det går på börsen under resten av året. Men allt annat lika så gör själva förändringen av förskottsräntan att premiepensionsbeloppet sänks med 10 procent för de som har fondförsäkring medan de med traditionell försäkring får en höjning på 8 procent, säger Ole Settergren. 

Samtidigt bör man komma ihåg att det inte handlar om några gigantiska belopp. Den genomsnittliga premiepensionsutbetalningen låg i fjol på drygt 280 kr i månaden. Dessutom påpekar Ole Settergren att det handlar om en engångseffekt.

– Sänkningen innebär förvisso att ingångsbeloppet blir lägre för fondförsäkringar. Men som förskottsräntan fungerar innebär det också att den förväntade framtida utvecklingen av utbetalningarna blir högre jämfört med i dag. För traditionell försäkring gäller det omvända, alltså att ingångsbeloppet blir högre och att den förväntade utvecklingen skrivs ner, säger Ole Settergren.

Foto: AP/TT
Wall Street
Iran-oro sänkte Wall Street
Foto: istockphoto
Försäkringar
"Lönar sig att jämföra husbilsförsäkringar"Stora skillnader mellan försäkringsbolagen
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Munter börs på rapporttung fredag
Foto: istockphoto
Cybersäkerhet
Skydda dig mot hackare i sommarSommaren högsäsong för cyberkriminella
Analyser
Flera nya köprekar bland analyserna
19/7
Trading Direkt: Långsiktig teknisk analys på index
Rapport
Sämre än väntat för Autoliv"Sämsta marknaden sedan finanskrisen"
Rapport
SSAB:s resultat sämre än väntatSpår lägre efterfrågan tredje kvartalet
Rapport
Saabs orderingång minskade
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Kinnevik: Substansvärdet ökade 6 procent
Rapport
Klart svagare än väntat för Boliden
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Attendos resultat i nivå med vinstvarningen
Rapport
NCC klart under förväntanMen orderingången överraskade på uppsidan
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Betssons vinst krymper
Asien
Uppåt i Asien efter mjuka Fed-signaler
Foto: Rickard Kilström
Aktie
Gladiator har dumpat MedivirMitteregger: Tappat tron på bolaget
Spara
Så får du 10 procents sparränta – men risken är skyhögFI kräver reglering
Fonder
Här är sommarens bästa fonder
Aktie
SHB slopar trading-case efter svag rapport
Bolån
Bankerna där snitträntorna rört sig mest
16/7
Trading Direkt: Hajpade fondförvaltaren om gaming och e-sportbolag
Aktietips
Förvaltarens nya aktiefynd
Foto: istock
Kryptovalutor
Förslag förbjuda tech-bolag lansera kryptovalutor
Räntan
Fedchef: Centralbanken bör överväga räntesänkningar
Foto: Tomas Oneborg /TT-SvD
Aktier
Här är miljardärernas favoritaktier
Foto: Vidar Nuud/NTB/TT
Näthandel
Resor störst på nätet
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Färre villor säljs