Premiepensionen sänks nästa år

Publicerad 2014-04-14 06:29

Pensionsmyndighetens justering av den så kallade förskottsränta gör att en majoritet av landets pensionärer får se sina premiepensionsutbetalningar minska med 10 procent nästa år jämfört med om räntan varit oförändrad.

När man går i pension kan man välja att låta premiepensionspengarna ligga kvar i fonder eller gå över till traditionell förvaltning.  Majoriteten väljer att fortsätta med fonder.

Hur mycket premiepensionspengar man sedan får ut i månaden beror bland annat på kapitalet, åldern och den förväntade livslängden.

I kalkylen används också den så kallade förskottsräntan som är ett sätt att jämna ut nivån på utbetalningarna över tiden. Man får helt enkelt ett förskott på den framtida förväntade avkastningen. Utan förskottsränta skulle utbetalningarna vara som högst strax innan man statistiskt förväntas dö.

Förut har Pensionsmyndigheten använt olika nivåer på förskottsräntan beroende om man legat kvar i fonder eller bytt till traditionell försäkring. Men nu ändras räntan så att den är lika för båda sparformerna.

– Vår traditionella försäkring innehåller en allt större andel aktier och vi ser nu att avkastningen är relativt lika jämfört med fondförsäkringar. Dessutom finns det redan från början en osäkerhet i prognoserna så det finns egentligen ingen anledning att krångla till det genom att använda olika förskottsräntor beroende på sparform, säger Pensionsmyndighetens analyschef Ole Settergren.

Förskottsräntan för fondförsäkring sänks därför från 4 procent till 3 procent medan förskottsräntan för traditionell försäkring höjs från 2,3 procent till 3 procent. Ändringen kommer att slå igenom på bred front vid årsskiftet då den årliga omräkningen av premiepensionsbeloppen görs.

– Mycket beror förstås på hur det går på börsen under resten av året. Men allt annat lika så gör själva förändringen av förskottsräntan att premiepensionsbeloppet sänks med 10 procent för de som har fondförsäkring medan de med traditionell försäkring får en höjning på 8 procent, säger Ole Settergren. 

Samtidigt bör man komma ihåg att det inte handlar om några gigantiska belopp. Den genomsnittliga premiepensionsutbetalningen låg i fjol på drygt 280 kr i månaden. Dessutom påpekar Ole Settergren att det handlar om en engångseffekt.

– Sänkningen innebär förvisso att ingångsbeloppet blir lägre för fondförsäkringar. Men som förskottsräntan fungerar innebär det också att den förväntade framtida utvecklingen av utbetalningarna blir högre jämfört med i dag. För traditionell försäkring gäller det omvända, alltså att ingångsbeloppet blir högre och att den förväntade utvecklingen skrivs ner, säger Ole Settergren.

Aktier
Nu kommer utdelningarna - här är alla datumIndex och valuta kan pressas
Börsen
Småsur måndag på börsen
Krönika
Hernhag: Sällan att jag skulle köpa sällanköp
Börsen
Danske: Svårt för marknaden att välja fokusUteblivna räntehöjningar bra medan tillväxtoro tynger
Guld
Rädsla för USA-recession pressar upp guldpriset
Ränta
Tidigare fedchefen tonar ner betydelsen av inverterad räntekurva"Signalerar inte recession"
Foto: Rickard Kilström
Fonder
Tunga förvaltarduon går skilda vägar
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Öresund fortsätter att öka i Bilia
Aktie
Stillfronts storägare blir ännu större
Aktietips
Tre köpvärda aktierOch två du kan strunta i
Aktietips
DI ser köpläge i Catena Media
Insider
Storytel: Storägare sålde aktier för 70 miljoner
Betala
Bästa korten på utlandsresan
PA-skolan
Missa inte terminens sista kurser i PA-skolan
Event
Anmäl dig till Stora Placeringskvällen i Örebro
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: Fem aktier inför utdelningssäsongen
Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT
Analys
Scandic: "Flera tillväxthämmande faktorer framöver"
Aktietips
"Millicom en attraktivt värderad uppköpskandidat"
Aktier
Swedbank: Därför överviktar vi svenska aktier
Bostad
Hemnet: Återpubliceringar av bostadsrättsannonser fortsätter att öka
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Därför slopar Carnegie köprekommendationen
Foto: Hasse Holmberg/TT
Fritidshus
Vinnare och förlorare på fritidshusmarknadenGotland i topp – Jönköping i botten
Foto: Henrik Montgomery/TT
Elpriset
Blåsten en lisa för plånbokenNya vindkraftsrekord att vänta
FED
Fed: Inga räntehöjningar i 2019
Lån
Utmanar storbankerna med lån till bostadsrättsföreningar