S vill höja skatterna med 32 miljarder kronor

Publicerad 2014-04-11 13:27

Val 2014 Nedtrappning av jobbskatteavdrag för höginkomsttagare, sänkt tak för rut och höjd restaurangmoms. Men också sänkt skatt för pensionärer. Det är några av de saker som som Socialdemokraterna vill genomföra vid en valseger.

Socialdemokraterna räknar med att ta in 32 miljarder kronor genom att bland annat slopa regeringens sänkta arbetsgivaravgifter för unga, höja restaurangmomsen, trappa ned jobbskatteavdraget vid inkomster över 60.000 kronor i månaden, sänkt tak för RUT samt att de accepterar vissa av de inkomstförstärkningar som regeringen föreslår i vårbudgeten.

Det sade Magdalena Andersson, Socialdemokraternas ekonomisk-politiska talesperson, vid en pressträff på fredagen.

Förslagen kommer i Socialdemokraternas vårmotion inom ett par veckor. I sin höstbudgetmotion hade Socialdemokraterna förslag på skattehöjningar på drygt 20 miljarder kronor.

Skattehöjningarna ska finansiera de reformer som Socialdemokraterna vill genomföra om de vinner riksdagsvalet i höst, bland dem höjt tak i a-kassan och sjukförsäkringen, sänkt skatt för pensionärer och satsningar mot arbetslösheten och på skolan.

Magdalena Andersson ville inte precisera exakt när inkomstförstärkningarna ska göras. Hon sade att allt inte kommer 2015, men i ”närtid, i huvudsak 2015-2016”, men att det beror på hur ekonomin utvecklas sig.

Hon sade samtidigt att läget i statens finanser ”kan se värre ut” än regeringen framhåller och hon upprepade de risker som hon lyfte fram i budgetdebatten i onsdags, som gällde intäkter från räntesnurror, utdelningar från statliga bolag samt kostnader för försvaret.

Ytterligare preciseringar om när inkomstförstärkningarna ska göras kommer så småningom, enligt Magdalena Andersson.

Genom att ta bort nedsättningen av arbetsgivaravgiften för unga räknar Socialdemokraterna med 7,4 miljarder kronor i ett första steg och lika mycket i ett andra, den höjda restaurangmomsen beräknas ge 5,3 miljarder kronor, det nedtrappade jobbskatteavdraget, höjda taket i RUT, avskaffat avdrag för gåvor m.m. beräknas ge 2,4 miljarder kronor samtidigt som Socialdemokraterna accepterar större delen av de förslag till inkomstförstärkningar som regeringen lagt fram.

Undantagen från regeringens finansieringsförslag rör tre delar. Istället för att kraftigt höja skatten på snus vill Socialdemokraterna höja skatten på både tobak och snus med 8 procent, vilket ska ge samma intäkter som regeringen räknar med.

Den andra delen gäller den slopade gruppregistreringen till mervärdesskatt på 0,5 miljarder kronor, där de vill se en mer konkurrensneutral fördelning. Magdalena Andersson vill gärna diskutera frågan med Centerpartiet, som uttryckt tveksamhet till förslaget.

Den tredje delen gäller posten lägre tillskott till myndigheter där regeringen vill spara 100 miljoner kronor på försvaret, det säger Socialdemokraterna nej till eftersom de tycker det är en olämplig besparing.

Vid pressträffen sade Magdalena Andersson att hon tycker det är lämpligt att avskaffa ”ungdomsrabatten” i två steg eftersom den infördes i två steg, men att man får se hur ekonomin utvecklar sig.

Vare sig den slopade nedsättningen av arbetsgivaravgifterna för unga eller den höjda restaurangmomsen kommer att leda till färre jobb, eftersom Socialdemokraterna kommer att använda dessa pengar på ett ”bättre sätt”, enligt Magdalena Andersson.

Hon sade också att kommunerna kommer att få mer pengar med en socialdemokratisk regering än med en borgerlig regering, och att hon tyckte att regeringens förslag om att slopa avdragsrätten för pensionssparande och att höja fordonsskatten är lämpliga förslag.

På en fråga om Sverige kommer snabbare tillbaka till överskottsmålet med en S-regering svarade hon att det hon kan konstatera är att ”om en borgerlig regering fortsätter som de gör nu kommer vi hamna allt längre från målet”.

”Historiskt har S-regeringar fört en politik som hållit sig till målet. Hur snabbt vi kommer tillbaka beror på hur ekonomin utvecklas generellt och hur vi lyckas få ned arbetslösheten och upp sysselsättningen”, sade hon.

Rapporter
Få koll inför rapportperiodens supertorsdagJättar som Swedbank, Telia och SKF rapporterar
Krönika
Därför ska du inte spara hos storbankerna
Börsen
Getinge och Volvo drog upp onsdagsbörsen
Rapport
Alfa Lavals resultat över förväntanMen verkstadskoncernen spår lägre efterfrågan
Sektor
Regeringen vill begränsa spelreklamenSpelbolagen faller på börsen
Köptips
Affärsvärlden: En aktie att köpa
Resa
Risk för flygkaos på fredag – här är dina rättigheter vid flygstrejk
Räntan
Spännande räntebesked väntas på torsdagMen någon räntehöjning blir det inte
Listning
Så går det för Upsales i premiären
Foto: istockphoto
Analyser
Analyserna: Flera höjda riktkurser
Rapport
Starkt resultat från VolvoMen orderingången sjönk rejält
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Rapport
Något bättre resultat än väntat för Tele2Upprepar helårsprognos
Foto: Jessica Gow/TT
Rapport
Investor: Höjde substansvärdet inklusive onoterade innehav
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Resurs ökade vinsten
Rapport
Castellum: Sämre förvaltningsresultat efter höga kostnader
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Klart bättre än väntat för Husqvarna
Kommentar
Vitrolife en bra men svindyr aktie trots rapportraset
Foto: Jason Ogulnik/AP
Rapport
Något sämre än väntat för Kindred
Rapport
Millicom klart under förväntan
Foto: istockphoto
Börsen
Danske: Kina lägger grunden för driven börsuppgångMen även bra start på rapportperioden ger bränsle
Fonder
Svart vecka för hälsovårdsfonderMen många analytiker tror på uppåtrekyl
Analys
Kepler: Nobina rätt placerad för att fånga megatrend
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Bostad
Ny rapport: Unga nekas bolån i hälften av större svenska städerFår inte låna trots fast jobb och egen insats
Rapporterna
Rapportperiodens mest intensiva vecka är här
Aktietips
Fyra heta köptipsOch en aktie du kan vänta med
Sandvik: Höjda riktkurser efter rapporten
Aktietips
DI: Knowit en köpvärd it-konsult"Finns mer att kräma fram"