Här får du högst ränta

Publicerad 2014-04-03 14:53

Spara Att ha en ekonomisk buffert insatt på ett vanligt sparkonto kan vara bra om man snabbt vill kunna få tillgång till pengarna. Men om du dessutom vill ha lite avkastning gäller det att välja rätt konto.

Att sätta in pengar på storbankernas sparkonton är inget att rekommendera. Vill du ha tillgång till pengarna när du själv önskar får du bara en sparränta på mellan 0,05 och 0,30 procent beroende på vilken av storbankerna du väljer.

Det är därför bättre att välja någon av de mindre aktörerna. Räntelistan toppas just nu av Resurs Bank som ger 2,30 procent i ränta utan begränsningar tätt följd av Svea Direkt där räntan är 2,25 procent.

Om du har bolån hos SBAB får du extra bra ränta hos banken, närmare bestämt 2,20 procent. Om du inte har bolån blir räntan bara 1,95 procent.  En ränta på 2,20 procent får du också hos Amfa Bank, Collector, Santander Bank och Avida Finans.

Bind och få mer

Om du är villig att avvara dina pengar under en längre period kan du få högre ränta på sparkontot. Den högsta ettårsräntan hittar du hos Bluestep Finans (2,45 procent) följt av Solidum och SevenDay, båda på 2,40 procent.

Vid bindningstider på två år och längre kryper de högsta räntorna faktiskt över 3-procentsstrecket. För dessa löptider är det Bluestep Finans och Bigbank som tävlar om förstaplatsen. Allra mest får den som sätter in pengar i fem år hos Bigbank (3,65 procent).

Samtliga exempel här ovan omfattas av insättningsgaranti. Eftersom Santander är en filial till en norsk bank skyddas insättningarna där av norsk insättningsgaranti. När det gäller Bigbank skyddas pengarna av den estniska insättningsgarantin som precis som i Norge och Sverige ligger på 100 000 euro.