Därför kan ditt sparande hos KF vara riskfyllt

Publicerad 2014-03-26 06:11

Sparande Omkring 100 000 svenskar sparar i KF Sparkassa. Men det finns ett problem som gör att sparandet är mer riskfyllt än andra sparkonton.

KF Sparkassa är en del av Kooperativa Förbundet KF där verksamheter som Coop och Akademibokhandeln också ingår.

Men det går knackigt för KF. Efter 2012 års brakförlust på närmare 2,2 miljarder kr var det meningen att man skulle visa svarta siffror för 2013. KF lyckades inte uppnå målet även om förlusten bara blev 14 miljoner kr för 2013.

Det är sorgebarnet Coop som fortsätter att tynga resultatet. I fjol var förlusten 222 miljoner kr och enligt årsredovisningen är Coop i behov av mer pengar. Därför kommer Konsumentföreningen Stockholm med över 700 000 medlemmar att gå in med 1,5 miljarder kr i år och nästa år. Dessutom ska KF renodla verksamheten genom att avyttra delar som ligger utanför kärnaffären.

Häromveckan meddelade också Coop att man slopar medlemsåterbäringen som i fjol kostade koncernen nästan 900 miljoner kr. Systemet ska nu ses över.

”Sammantaget har vi under året både gjort viktiga framsteg i vår mycket tydliga ambition att nå lönsamhet för både KF och Coop. Vi har dock en lång resa kvar där den stora utmaningen fortsatt är att få fart på Coops försäljning och stärka intjäningsförmågan”, skriver KF:s vd Tommy Ohlström i årsredovisningen.

Riskfyllt sparande

Mitt i allt detta finns alltså KF Sparkassa som i alla fall enligt egen utsago erbjuder ” en lite mer sympatisk sparform – avgiftsfritt, bra ränta och kooperativa värderingar”.

KF Sparkassa har anor från 1908 och förvaltar i dag nästan 3 miljarder kr år cirka 100 000 kunder. Överskottet går till KF:s verksamhet. Men spararnas pengar skyddas inte av någon insättningsgaranti eftersom det handlar om så kallad inlåningsverksamhet. 

– Det är viktigt att man som sparare är medveten detta. Teoretiskt sett kan du förlora allt om KF skulle gå i konkurs. Ofta är pengarna som man sparar på ett sparkonto pengar man kan behöva när oförutsedda händelser infaller. Jag tycker generellt att man därför ska vara försiktig med konton utan insättningsgaranti, säger Compricers sparekonom Christina Söderberg.

Att KF Sparkassa inte har någon insättningsgaranti är ett medvetet val av KF.

– Vi har inte möjlighet till det med nuvarande organisationsform. Om sparkassan låg i en traditionell bankverksamhet med insättningsgaranti skulle vi vara mer begränsade kring hur de inlånade pengarna kan användas i verksamheten, säger KF:s informationschef Kristofer Myrevik.

Relativt låg ränta

Andra företag som erbjuder sparande utan insättningsgaranti lockar ofta med skyhöga räntor för att spararna ska ta risken att låna ut pengar utan skydd. Men det gör inte KF. I dagsläget får spararna bara mellan 2,10 och 2,80 procent beroende på bindningstid. Det är lägre än vad du kan få hos andra aktörer som dessutom har insättningsgaranti.

Hos Resurs Bank kan du till exempel få 2,30 procent rörlig ränta med garanti. Det är 0,20 procentenheter mer än KF Sparkassas tremånadersränta.

Skillnaderna är ännu större för den som är villig att avstå sina pengar i tre år. Då får du 2,80 procent utan garanti hos KF Sparkassa. Väljer du istället Bigbank (med estnisk insättningsgaranti) får du 3,20 procent medan Bluestep Finans (med svensk insättningsgaranti) ger dig 3,15 procent.

– Det är naturligtvis upp till varje enskild medlem om man vill spara i vår sparkassa eller inte. Vår uppfattning är att räntan är konkurrenskraftig. Många av spararna är engagerade medlemmar som uppskattar att överskottet från sparkassan tillfaller KF och används för att utveckla verksamheten, säger KF:s informationschef Kristofer Myrevik.

Börsen
Bred uppgång på måndagsbörsenÅrets nedgång nästan återtagen
Krönika
Lindberg: Aktiva vinnare på rörligare börser
Foto: AP/TT
Wall Street
New York: Tesla och Uber draglok på stark börs
Foto: istockphoto
Obligationer
Företagsobligationer: Ökat tryck i emissioner under sommaren
Köptips
Analys: "Signifikant försäljningsökning andra halvåret"
Bostad
Bomarknaden: Tydlig nedgång i såld nyproduktion
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sektor
Marginell återhämtning på gästnätter"Särskilt svagt för hotellen"
Analys
Analys: Ny rekordnivå för konkurser globalt
5G
Storbritannien överväger utesluta Huawei från 5G-nätverkÄven Frankrike vill utesluta Huaweis utrustning
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Aktie
Tele2:s vd avgår
Asien
Asien: Kina-börserna rusar"Ett tjurrally är i annalkande"
Sektor
Norwegian ser gradvis ökas efterfrågan
Foto: Shutterstock
Råvaror
Lundin Gold återstartar guldgruva
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Wihlborgs höjde hyresintäkterna
Rapport
Fabeges förvaltningsresultat minskade
Börs
Buffett gör stor naturgasaffär
Foto: Shutterstock
Pandemin
Europa öppnar – men bilsemester kan skapa problem"Ta med Gröna kortet om du kör bil"
Foto: Shutterstock
Pandemin
Experterna: Svag konsumtion i sommar trots hemester"Särskilt dystert för hotell och restauranger"
Insiders
Insiders som gjort affärer efter midsommar
Foto: istockphoto
Bostad
Rekordstor uppgång i boprisförväntningar
Sektor
Barclays höjer riktkurserna för svenska verkstadsbolag"Ljusare utsikter i verkstaden"
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Spara
Bratt skickar film till alla i finansutskottet"ISK utestänger många privatsparare från emissioner"
Foto: Shutterstock
Börsen
Disciplinnämnden avnoterar Italeaf från First North