Egen vindkraft kräver planering

Publicerad 2014-03-25 05:57

Energi Bor du på en blåsig plats? Då kan det kännas frestande att skaffa ett litet vindkraftverk som tillvaratar energin. Men det är mycket som måste stämma om investeringen ska löna sig.

Solen och vinden är en outtömlig resurs som du kan utnyttja för att producera egen energi i ditt hushåll. Men medan solcellspaneler säljer som smör råder det nästan stiltje på marknaden för små vindkraftverk.

– Låg efterfrågan, höga priser och en svajig kvalitet på vissa av produkterna har gjort att marknaden för småskalig vindkraft aldrig tagit riktig fart i Sverige, säger Sven Ruin, konsult för Svensk Vindkraftförening.

Till skillnad från en solcellsanläggning kan ett vindkraftverk ge bra utbyte även under det mörka vinterhalvåret. Nackdelen är att vindarna inte är lika lätta att hantera som solstrålarna.

 – Även om du har ett bra vindläge på din tomt kan det finnas hinder i omgivningen som skapar turbulens och påverkar vindkraftverkets funktion och produktion. Av det skälet är det viktigt att det finns fria ytor och att verket placeras så högt som möjligt, gärna minst tio meter över det högsta hindret inom en radie på hundra meter.

Sådana förutsättningar råder knappast i vanliga villaområden. Däremot kan ett vindkraftverk vara intressant för den som äger en enslig stuga i skärgården eller i fjällen, menar Sven Ruin.

–  Är stugan inte ansluten till elnätet så kan det definitivt vara en bra investering. Vindkraftverket kan då ladda ett batteripaket som tillsammans med en växelriktare förser stugan med ström. Vill du trygga elförsörjningen ytterligare kan du satsa på ett hybridsystem, där vindkraftverket kombineras med solceller.

För sommarstugan väljer man oftast ett så kallat miniverk, som inte kräver bygglov. Miniverken har en effekt från 500 watt upp till 3 kilowatt och brukar kosta omkring 10 000-40 000 kronor, exklusive montering.
Alternativet är att investera i ett lite större gårdsverk, vilket kan vara motiverat om du äger ett stort hus eller en gård som förbrukar mycket energi.

– Idag är det mestadels lantbrukare som investerar i gårdsverk, men det bör även finnas en potential för andra som bedriver affärsverksamhet på landet. Med ett gårdsverk har du även möjlighet att sälja överskottsel under perioder då produktionen är högre än förbrukningen.

Oavsett vilken typ av vindkraftverk du väljer är det viktigt att du anlitar en behörig installatör. Har du planer på att ansluta vindkraftproduktionen till elnätet måste också anläggningen vara godkänd av ditt elnätsbolag innan den tas i bruk. När anläggningen är godkänd får du ett så kallat inmatningsabonnemang så att du kan mata ut elen i elnätet.

– Villkoren för mikroproduktion med småskalig vindkraft är generellt desamma som för nätanslutna solcellsanläggningar. Men ett bra råd är att inleda en dialog med elnätsbolaget redan före installationen, tipsar Sven Ruin.

För att sälja egenproducerad el behöver du anlita ett elhandelsbolag. På sajten Egen solel http://egensolel.se/ kan du jämföra avtal och villkor hos bolag som handlar med mikroproducenter.

Goda råd om små vindkraftverk

1.
Undersök förutsättningarna. Vindförhållandena är avgörande för hur bra utbyte ditt vindkraftverk ger. Du kan bland annat ta hjälp av vindkartor och lokal statistik över årsmedelvindhastighet där du bor. (Se www.vindlov.se). Det är även viktigt att undersöka terrängen och eventuella hinder i närområdet. Vindkraftverket bör placeras så högt som möjligt för att undvika turbulens. Vindkraftleverantören kan i detta fall också hjälpa till med beräkningar.

2.
Läs på om vindkraft. Nätverket för vindbruk (www.natverketforvindbruk.se) har en bra översikt över lagar, regel och råd för småskalig vindkraft. Tala även med din kommun innan du sätter igång.

3. Hitta rätt leverantör.
Svensk Vindkraftförening (svensk-vindkraft.org) har nyligen sammanställt en marknadsöversikt med uppgifter om leverantörer och utbud. På nätet kan du hitta fler leverantörer som inte är med i översikten.

4.
Fråga efter referenser. Har leverantören gjort några tidigare installationer? Hur har verken fungerat och vilken årsproduktion har de haft i verkligheten? Har du möjlighet så besök något driftsatt verk och bilda dig en egen uppfattning om verkets funktion.

5. Kontrollera ljudnivån.
Även små vindkraftverk avger vanligen ljud, vilket kan vara störande både för dig och grannarna. Det bästa sättet att ta reda på ljudnivån är att lyssna på en referens- eller demoanläggning som är i drift vid olika vindförhållanden.

6. Kontrollera märkningen.
Alla vindkraftverk som säljs i Sverige ska vara CE-märkta och levereras med tillhörande dokumentation och bruksanvisning. Om leverantören har angett att vindkraftverket har en uppmätt effektkurva, uppmätt ljud, är certifierat eller liknande bör leverantören kunna visa upp dokumentation som styrker det.

7. Fråga om support och service. Se till att den leverantör du väljer kan ställa upp med service och reservdelar under verkets hela livslängd.

Foto: istockphoto
Börsen
All-time-high på börsen
Rapportkommentar
Flera små ljusglimtar från Ambea
Foto: istockphoto
Kommentar
Insiderköp visar vägen i Catena Media
Börsen
Toppnoteringar på börsen
Analys
Jefferies: Därför är kullagerjätten köpvärdSer flera potentiella katalysatorer för SKF-aktien
Foto: istockphoto
Aktier
Här är Swedbanks nya sektorsfavoriter
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Aktie
Saab-aktien dök efter Jas-kraschen
Foto: Koji Sasahara/AP/TT
Japan
Threadneedle: Fortsatt solid tillväxt i Japan
Rapport
Ambea ökade vinsten
Foto: Alimak
Rapport
Nedåt för hissföretaget
Asien
Fortsatt återhämtning på Kinas börser
Foto: Andrew Harnik/AP/TT
Valuta
Svagare dollar efter Trumps Fed-kritik
Foto: Privata Affärer/TT
Kommentar
Alfredsson: Valutamedvind lyfter vinsterna i höstens rapporterUpplagt för glädjande börshöst
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Analys: Ratos har flera underpresterande bolag i portföljen
Aktie
Citis nya favorit i papperssektorn
Foto: David Zalubowski/AP
Analys
JP Morgan sänker Teslas riktkurs med 36 procent
Fond
Affärsvärldens fond läggs nerFusioneras med Lannebo Sverige
Foto: Jessica Gow/TT
Aktie
"MQ behöver se över sortimentet"
Placera
Hernhag: Därför ska du skippa mellanhändernaSer fördelar med aktier i stället för fonder
Analyser UPPDATERAS
Här är måndagens färska analyser
Aktietips
Fem färska köptipsOch tre aktier du kan avvakta med
Foto: istockphoto
Aktie
"Dags att ta hem vinsten i Nolato"DI rekommenderar sälj
Aktie
Investerare oroliga för finansiering vid avnotering
Foto: Andrew Harnik/AP/TT
Trump föreslår halvårsrapportering i stället för kvartalsrapporter
Foto: Adam Ihse/TT
Börsen
Så går börsen under valåren
Foto: Henrik Montgomery/TT
Elpriset
Så dålig koll har vi på elförbrukningenVar femte svensk vet inte vad de betalar för elen.
Chatt
Hernhag: Sex aktier till en långsiktig portfölj