Kundflykt inför höjning av flyttavgifterna

Publicerad 2014-03-24 06:39

Många av Swedbanks kunder har valt att flytta sitt pensionskapital från storbanken inför nästa veckas höjning av flyttavgifterna. För de som ännu inte flyttat finns fortfarande tid att agera.

På tisdag nästa vecka höjer Swedbank flyttavgifterna för flera typer av pensionsförsäkringar. Från att tidigare enbart ha kostat 500 kr kommer Swedbank i fortsättningen också att lägga på en procentavgift på upp till 5 procent beroende på hur länge man sparat i bolaget (se tabell).

Efter att Swedbank i januari aviserade avgiftshöjningen har många kunder valt att flytta sina pensionsförsäkringar till andra bolag, det säger Mattias Fellenius, vd för pensionsjämförelse- och flytttjänsten Pensiono.

– Eter att Swedbank i januari meddelande att de höjer flyttavgifterna har antalet flyttar ifrån Swedbank som görs via oss ökat med 400 procent, säger han.

Han är kritisk till Swedbanks höjda flyttavgifter som han menar är ett sätt att låsa in kunderna i dåliga produkter.

– Swedbanks pensionserbjudande är idag dåligt. Deras traditionella förvaltning är stängd och den som sparar i fondförsäkring får betala dubbla avgifter – en avgift för själva försäkringen och en för fonderna som man sparar i. Att då låsa fast sina kunder med höga flyttavgifter istället för att ta fram bra produkter upprör många och därför flyttar kunderna därifrån, säger han.

Swedbank menar dock att avgiftshöjningen handlar om en marknadsanpassning och att en flytt skapar kostnader för de kunder som är kvar i banken.

Men avgiften höjs alltså inte förrän den 1 april. Det betyder att det fortfarande finns tid att agera. Kolla med Swedbank om din försäkring berörs. Om så är fallet bör du fundera på om du ska flytta din försäkring till något annat bolag innan avgiftshöjningen slår till.    

Tabell: Flyttavgift från och med den 1 april. Gäller vissa typer av Swedbanks pensionsförsäkringar.

År 1
5 % av pensionskapitalets värde + 500 kr
År 2
4 % av pensionskapitalets värde + 500 kr
År 3
3 % av pensionskapitalets värde + 500 kr
År 4
2 % av pensionskapitalets värde + 500 kr
År 5-10
1 % av pensionskapitalets värde + 500 kr
År 11-
500 kr