Smarta installationer sänkte husets kostnader

Publicerad 2014-03-12 09:51

E-Prize Månadens E-prizevinnare Robert Werner kan konsten att hushålla med energi. Med en rad fiffiga knep har han effektiviserat uppvärmningen i familjens 40-talshus. 

Med en bergvärmepump eller biobränslepanna hade familjen Werner säkert kunnat halvera energikostnaderna i sin elvärmda 1940-talsvilla. Men i stället för att investera stora summor i ett nytt vattenburet värmesystem har familjen satsat på betydligt billigare lösningar för att nå samma mål.

– Vår strategi är att tillvarata energin från värmekällorna på bästa möjliga sätt, utan att det ska behöva kosta så mycket, säger Robert Werner.

Sköljer aldrig disk

Robert och hans fru Jennie Werner köpte villan i Landvetter för elva år sedan. I dag har de två barn och fullt upp med föräldrasysslor. Men de har även hunnit genomföra en del renoveringsarbeten i hemmet. Det senast genomförda projektet är en liten spaanläggning som de anlagt i källaren.

– Bastun och jacuzzin höjer energiutgifterna ett snäpp, men i övrigt är vi noggranna med att hushålla med värme och varmvatten. Vi sköljer till exempel aldrig disk i onödan, utan skrapar bara av tallrikarna. En sådan enkel åtgärd kan spara åtskilliga kilowattimmar om året, säger Robert.

Installerat extra värmepump

Villan, som rymmer 1,5 plan och källare, värms i dag huvudsakligen upp med en luft/luftvärmepump på bottenvåningen. I vardagsrummet finns även en liten vedkamin för ”myseldning”. Dessa värmekällor fanns på plats när familjen flyttade in, och den enda större investeringen som de gjort är en ytterligare luft/luftvärmepump som används för att värma källarplanet.

– Vår nuvarande energianvändning är knappt 12 000 kilowattimmar per år. Det är ungefär hälften så mycket som den tidigare ägaren använde.

Hur har familjen då lyckats sänka energiförbrukningen så radikalt? Jo, enligt Robert handlar det mycket om att optimera termiken, det vill säga att sprida luftvärmen så effektivt som möjligt.

– Vårt hus är tillbyggt och rymmer många vinklar och vrår, så det har varit lite knixigt att få värmen att cirkulera genom alla rum.

Tygstrumpa del av lösningen

Robert har löst problemet genom att installera ett kanalsystem och en fläkt som hjälper till att fördela värmen från ena änden av huset till den andra. Han har även ordnat så att värmen i vardagsrummet kan nå sovrummet på övervåningen, via en liten PC-fläkt och en kanal som består av en tygstrumpa.

– Bjälklaget mellan våningarna har en besvärlig konstruktion så det gick inte att få till en rak genomföring. Istället bestämde vi oss för att sy en strumpa som vi kunde dra igenom, vilket både fungerar som en kanal och som en ljuddämpare för fläkten.

Förutom det fiffigt utformade kanalsystemet har Robert gjort flera åtgärder för att tillvarata spillvärme som genereras inne i huset. Bland annat har han dragit en avluftskanal som leder ut frånluftsvärmen från huset till utedelen av värmepumpen.

– Man kan säga att luft/luftvärmepumpen fungerar som en hemmabyggd frånluftsvärmepump, då den tillvaratar värmen från inomhusluften och därmed blir mer effektiv.

Återvinner värme

Robert har även köpt och installerat en duschvärmeväxlare som återvinner värmen i duschvattnet. En annan mer originell lösning är att tillvarata spillvärmen från torktumlarens kondensvatten.

– Jag noterade att kondensvattnet från torktumlaren hade en högre temperatur än rumstemperaturen. Så jag satte in en stor vattendunk i tvättstugan och ledde in vattnet i den. Vattendunken avger nu värme till rummet som en enklare form av ackumulatortank.

Enligt Robert uträkningar har hans energisparåtgärder kostat cirka 4 500 kr, om man räknar bort luft/luftvärmepumpen.

– Jag vet inte exakt hur mycket varje enskild åtgärd sparar, men jag vet att det sammantaget gjort lön för mödan, säger Robert.
 

Energifakta/Werners villa

Läge: Landvetter, utanför Göteborg

Byggår: 1947
Boyta: 1,5 plansvilla med källare, uppvärmd yta ca 200 kvm.
Hushåll: Två vuxna och två barn.
Uppvärmning: Direktverkande el, två luft/luftvärmepumpar samt vedkamin.
Årlig energianvändning: cirka 12 000 kWh.
Energiåtgärder: Kanalsystem och fläktar som fördelar värmen i huset. Noggrann injustering av termostater. Värmeåtervinning från dusch, torktumlare och frånluftsaggregat. Byte till lågenergilampor. Utbildning och peppning av hela familjen i energieffektivitet.

Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: Fyra intressanta aktier efter nedgången
Foto: AP/TT
Wall Street
Wall Street: Uppåt på bred front
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Stark avslutning på svag vecka
Aktie
Carnegies favorit i verkstadssektorn
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Aktieägare stämmer Novo Nordisk på 17 miljarder
Bomarknaden
Analytiker: Bomarknaden ljusnar när räntorna förblir låga
Foto: Hanna Franzén/TT
Räntan
Swedbank: Chansen för höjning har runnit ut i sanden"Ingen höjning varken 2019 eller 2020"
Foto: istockphoto
Analyser
Flera köprekar bland analyserna
16/8
Trading Direkt: Ratos och Nibe – och recessionsrisken
Guld
Ny "bull-period" för guldet"Men silvret är ännu intressantare"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Ratos klart under förväntan
Foto: Johan Nilsson/TT
Rapport
Nibe nådde inte upp till förväntningarna
Räntan
ECB-ledamot flaggar för stort stimulanspaket i höst"Räntesänkningar och obligationsköp"
Kurser
Våra kurser gör dig till en bättre investerareAnmäl dig nu
Aktier
Pictet överväger sälja ut USA-tillgångarUnderviktar globala aktier
Analyser
Här är torsdagens färska analyser
Rapport
Något sämre för HolmenInleder återköp av aktier
Rapport
Starkt resultat från dagligvarubolagetAktiekursen på rekordnivå
Foto: istockphoto
Aktier
Swedbank trotsar trenden – ökar aktievikten"Normal ränta öppnar för högre värderingar"
Analys
Pareto sätter köprek på Leo VegasSer potential i Storbritannien
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bolån
"Storbankerna pressade på bolånemarknaden"Alla mindre aktörer tar marknadsandelar
Aktie
Clas Ohlson ökade försäljningen med 11 procentStark ökning av e-handeln
Rapport
Motvind för Vestas
Rapport
E-handelsbolaget "i bra form"Behåller prognos om stark tillväxt
Rapport
Väsentligt bättre resultat för Fingerprint
Aktier
Tre aktietips från Affärsvärlden
Rapport
Stillfront höjde omsättningen med 46 procent