Fyra heta tips för börsen

Publicerad 2014-03-12 08:10

Aktietips I sitt senaste nummer ger Affärsvärlden köprekommendation till it-bolaget, medan rådet avvakta ges till medicinteknikbolaget efter vinstvarning.

Affärsvärlden anser att it-bolaget IAR Systems är väl positionerat på sin marknad, vilken drivs av molntjänster och internet. Bolaget har tagit fram en arkitektur som är kompatibel med de flesta system på marknaden, däribland brittiska ARM:s standard som i stort sett samtliga smartphone-tillverkare använder. Bolaget nådde visserligen inte upp till sin målsättning att öka försäljningen med 10-15 procent föregående år, men tidningen fastslår att den starka kronan var en huvudförklaring i det fallet. Affärsvärlden anser att den obelånade rörelsens värdering på årets prognoser är försiktig. Rekommendationen blir köp med riktkursen 72 kronor.

Elekta har haft en dyster inledning på året. Förutom vinstvarningen i slutet av februari nådde inte kvartalsrapporten upp till förväntningarna. Affärsvärlden tror dock att aktien kan vara nära botten och framhåller att man är positiva på lång sikt då bolaget gynnas av att människor lever allt längre. Lägg därtill en närmast duopol-liknande situation för Elekta och konkurrenten Varian, som gör att ett prisfall inte är troligt. Affärsvärlden drar bort sin tidigare säljrekommendation och höjer till vänta. Rådet är att köpa på nivåer under 80 kronor. Där ligger inte kursen riktigt, aktien stängde på drygt 83 kronor på tisdagen.

Vidare säger Affärsvärlden vänta till danska Carlsbergs aktie med bakgrund av exponeringen mot Ryssland och Ukraina. Köprekommendation får fiskebolaget Marine Harvests aktie, trots att den anses vara högrisk. Om fiskprisnivåerna håller sig höga finns betydande uppsida, även om sjukdomsrisken finns närvarande.