Nordeas Jonas Olavi och SEB:s Esbjörn Lundevall

Experterna överens om att börsen ska upp

Publicerad 2014-02-25 13:04

Aktier Det blir ett ännu bättre börsår i år än i fjol. Det spår två av storbankernas aktiestrateger som har svårt att hitta andra källor till avkastning.

Nordeas aktiestrateg Jonas Olavi sticker ut hakan och säger att det inte stoppar i år.

– Det slutar inte med 2014 som ett toppår, utan den allt bättre konjunkturen fortsätter under ett par år till, säger han till Privata Affärer.

Olavi motiverar sin syn med att vinsterna i börsbolagen börjar komma igång efter ett par klena år med låg vinstutveckling.

– Vår prognos efter rapportperioden är att vinsterna bör upp till 17 eller 18 procent. Det finns ju en gammal tumregel som säger att börsen går som vinsterna. Men i fjol trodde man vid den här tiden på året att vinsterna skulle upp 10-12 procent, men i stället blev det en nedgång, säger Jonas Olavi som ändå tror att 17 procent kanske är lite högt räknat. 

Det positiva argumentet är att räntorna förblir fortsatt låga, även om långräntan stiger något, enligt Jonas Olavi.

– Det innebär att finansieringskostnaderna är låga och därför inte hindrar bolagens eventuella expansionsplaner eller uppköp, säger han.

Eftersom inflationen också är fortsatt låg finns det inte så många alternativ än att börsen går bra. Om räntorna går upp kraftigt blir frågan var det går att hitta avkastning till lägst risk att aktualiseras, men det tror inte Jonas Olavi kommer att ske under det här året. 

Esbjörn Lundevall, aktiestrateg på SEB, konstaterar att det ”forsar” in pengar på aktiemarknaderna just nu i stället för på räntemarknaderna. Totalt har investeringarna gått till aktiemarknaden före obligationsmarknaden och tryckt upp värderingarna, om än inte vinsterna. 

– Det vore bättre underbyggt om uppgången berodde på att vinsterna ökar, och vi tror att det blir så under 2014, säger han.

Samtidigt påminner Esbjörn Lundevall om att det som har drivit upp marknaden i fjol och året innan är den ”oerhört stimulativa penningpolitiken” och det extremt låga inflationstrycket. 

– Aktier är det minst dåliga alternativet för många investerare i dag, men vi hoppas på vinsttillväxt och i våra prognoser lyfter vinsten 10 procent på Stockholmsbörsen i år. Det beror mycket på bättre konjunktur som påverkar verkstäder och basindustrin positivt, säger Esbjörn Lundevall.