Spara el i bostadsrätten

Publicerad 2014-02-25 12:39

Chatt Även för bostadsrättsägaren finns massor att göra för att spara energi. Privata Affärers expert Bengt Drakenberg gav tips i chatten med läsarna.


Moderator: Välkomna till chatten om energibesparingar! Nu är Bengt Drakenberg redo och vi drar igång…

Berndt Åkerström: Får man energibidrag för att installera solfångare i sommarstugan?
Bengt Drakenberg: Hej Berndt! Ja, det finns inte någon begränsning av vilka sorts byggnader eller verksamheter, så det är bara att ansöka. Lite mer info hittar du här.

Lars: Hej Fundera på att byta tak på vår villa. Den ligger helt öppet mot söder, och cirka 100 kvm stor yta totalt, ena sidan vetter mot gatan och då skulle det vara utmärkt att lägga på solpaneler. Hur gör jag? Detta borde väl vara något för alla hus? Jag bor i det soldränkta Skåne strax norr om Malmö invid kusten.
Bengt Drakenberg: Hej Lars! Ja, jag tycker du ska gå vidare och överväga en sådan installation. Om du kontaktar mig via Privata Affärers ”fråga vår energiexpert” ska jag skicka dig en skrift som talar om hur man gör.

Roger: Är det lönt att satsa på energibesparingar om man bor i lägenhet? Vad kan man i så fall göra?
Bengt Drakenberg: Hej Roger! När det gäller hushållsel är det kyl-frys och belysning som drar mest, tätt följt av underhållselektronik. Bor du i bostadsrätt väljer du själv kyl och frys. Välj då A+ eller++ klassade varor och välj inte större än du behöver. Ska du byta spis, välj induktionshäll. När det gäller belysning ska du inte vara glödlampekramare utan sätt in LED eller lågenergilampor. Har du mycket spottar, så sätt in LED-spottar istället för halogen. Sedan är det bra om man har pejl på stand-by på diverse elektriska prylar som DVD, digitalboxar, trådlösa telefoner, mikrovågsugnar m m. Har du elgolvvärme kan du lätt dubbla elanvändningen om du är generös med temperaturinställningen. Stäng av den på sommaren.

Lena: Vad har du själv gjort för ingrepp på din bostad för att sänka energiförbrukningen?
Bengt Drakenberg: Hej Lena! Förra året tog jag ett radikalt grepp och lät isolera ytterväggar och tak. Några fönster byttes också. Sedan tidigare är de gamla föstren ombyggda till treglas med energiglas. Som det ser ut nu har energianvändningen (fjärrvärme) gått ner 35- 40 %.

Janne: Vad är E-Prize Privat? Kan vem som helst vara med? Och hur gör man?
Bengt Drakenberg: Hej Janne Du beskriver det som du har gjort för att få ner energianvändningen, gärna kluriga grejer. Ta gärna med något om hurmycket nergianvändningen har gått ner. (Här anmäler du dig, reds anm).

Janne: Hur bestäms det vem som vinnar det fina solcellspriset i e-prize i maj?
Bengt Drakenberg: Hej Janne! Det är en jury medlemmar från Eon, Privata Affärer och oberoende experter.

Eller: Hej, Hur stor förbrukning anser man vara normalt för hushållsel i villa på ca 150m2
Bengt Drakenberg: Hej Eller! Det beror på hur många som bor i huset. Är det två personer kan du räkna med ca 4500 kWh/år och om det bor fyra personer, räkna med 6400 kWh/år.

Biol.: Hej! Är det läge nu att teckna 3 årsavtal t.exp.
Bengt Drakenberg: Hej Biol! Det är liten skillnad i pris på 1-års avtal och 3-års avtal. Det tolkar jag som att elsäljarna ser en lugn utveckling av elpriset. Prisnivån ligger idag lågt. Det talar för att det kan vara läge att teckna 3-års avtal.

Christer: Kan man kombinera en värmeväxlare med en befintlig frånluftsvärmepump i en villa. Har nu tilluft genom ventiler i fönsterkarmen. Önskar en mindre dragig känsla i huset.
Bengt Drakenberg: Hej Christer! Om du menar en ventilationsvärmeväxlare, så har företagen som gör frånluftvärmepumpar tagit fram lösningar så att man kan få uppvärmd tilluft i huset. Det kräver dock att huset kompletteras med ett kanalsystem för tilluft och det kan vara knepigt och kostsamt att installera.

Allan: Någon uppfattning om Ikeas solpaneler som börjat säljas på vissa marknader?
Bengt Drakenberg: Hej Allan! Jag känner inte till fabrikaten på de ingående komponenterna, så det är svårt för mig att ha en uppfattning.

Camilla: Hej! Vi har ett stort hus på över 300 kvm och vi har hemska elräkningar på vintern…Vi har funderat på att sätta in bergvärme ellr jordvärme. Skulle det vara lönsamt för oss? Vad kan det kosta? Vi har inga element i nuläget och huset drivs på el, värmepumpar. Eller finns det något bättre alternativ? Mvh Camilla
Bengt Drakenberg: Hej Camilla! Jag tycker du ska ta in offerter på installation av ett vattenburet värmesystem parallellt med offerter på en värmekälla av typ berg/jordvärme eller varför inte en pelletspanna om du har skorsten och utrymme i huset för en sådan. För att bedöma kostnaden för värmedistributionen kan du använda 7 000 kr/element som tumvärde.

SvenE: Hej! Fråga om Nättariffer. I mitt bostadsområde är årsavgiften 4 800:- medan det i ett närliggande område är 1 200:-, detta är enligt Fortum beroende på att anslutningskabeln är gemensam i det billigare alternativet, medan det i vårt område är en kabel till varje lägenhet. I vårt område står elskåp utanför varje huslänga, (det handlar om hyreslägenheter i radhuslängor med 4 lägenheter i varje länga) & kabel fram till varje lägenhet är i genomsnitt 25meter. Kan det vara rimligt att varje år betala 3 600:- mer för dessa 25meter kabel som är 40 år gamla???
Bengt Drakenberg: Hej Sven! Jag tror det är så här (jag hinner inte kolla Fortums hemsida nu): Du betalar 4800 kr/år. Överföringsavgiften ligger väl på 20 öre/kWh för dig. I fallet där de betalar 1200 kr/år har nog en högre överföringsavgift på ca 60 öre/kWh. Du kanske kan gå in på Fortums hemsida och checka olika nätavtal.

Palle: Hej! Binda eller inte binda. Var tror du elpriste kommer vara om 6 månader resp 1 år? Högre resp lägre? /Palle
Bengt Drakenberg: Hej Palle! Prisskillnaden mellan 1 års och 3 års avtal är låg. Det talar för att du kan välja längre avtalsperiod. Varför inte 3 år?

Moderator: Chatten är nu avslutad och vi tackar Bengt Drakenberg och alla som deltagit!

Foto: Pablo Martinez monsivais/AP/TT
Tullförhandlingarna
Amundi: Därför blir det ett handelsavtal"Detaljer och formuleringar kvar att lösa"
Foto: istock
Placera
Danske: Vikta upp amerikanska aktier i portföljen
Foto: Yvonne Åsell/SvD/TT
Bostad
Föräldrar tvingas låna till barnens bostäderVar fjärde har förälder som medlåntagare
Indien
Indiskt börslyft efter förmodad Modi-seger
Krönika
Hernhag: Tillväxtfavoriter som är dyrare vanligt
Fonder
Odin startar svensk småbolagsfond
Köptips
Tre köptips från Börsveckan
Börsen
Verkstad pressar börsen
Foto: istockphoto
Aktieråd
DI: Nedsida på 20 procent i investmentbolagetRekommenderar sälj av Bure
Foto: Henrik Montgomery/TT
Bank
SHB: Pyrande missnöje efter Oktogonen-beslutet
Foto: Am Nabril/AP
Oljepriset
Opec-signal om att fortsätta begränsa produktionen
Asien
Blandad utveckling i Asien
Fonder
Bolagen som Blecher är mest imponerad av
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: Fem småbolag för långsiktiga
Foto: Audun Braastad/NTB/TT
17 maj
Här är norska storbankens aktiefavoriter
Försäkring
Extrema prisskillnader på MC-försäkringarKan skilja tiotusentals kr mellan bolagen
Aktie
Thomas Cooks aktie kraschar efter nollad riktkursÄger bland annat Ving
Foto: istockphoto
Resor
"Ingen anledning till oro för Vings resenärer"Resegarantin gäller
Aktie
Stefan Persson fortsätter tanka H&M-aktier
Köptips
Köptips från Erik Penser
Analys
Analys: Positiv utdelningsöverraskning att vänta från SEB
Pension
Nu stoppas svenskars skattefria pensioner i Portugal
Bostad
Mäklarkedjan: Spekulanternas boprisförväntningar stiger
Bostad
Valueguard: Stigande bopriser i april
Foto: istockphoto
Investeringsbluff
Rekordmånga klagar på finansbluffar"Varning för oväntade samtal"
Foto: Pontus Lundahl/TT
Resebolagen
Tufft för resejättarnaFjolårets värmebölja minskade efterfrågan på vintersol
Foto: istockphoto
Kina
Stora utflöden från Kina