Nedåt för oljepriset

Publicerad 2014-02-24 08:34

Råvaror Oljan har sjunkit tillbaka under förmiddagen och handlas svagt ned. Basmetallerna visar överlag fortsatt breda nedgångar, medan guldet utökat sin uppgång.

Vid klockan 12.40 handlas WTI-oljan i första termin 0:16 dollar lägre på 102:04 dollar per fat, medan motsvarande termin för Brent är ned 0:27 dollar till 109:58 dollar per fat.

Kalla luftströmmar väntas återkomma till mellersta och nordöstra USA under denna vecka, enligt Accuweather, rapporterar Bloomberg News. Den hårda vintern har under en tid ökat efterfrågan på destillat och indirekt på WTI i USA.

”Den främsta faktorn för WTI har varit nedgången i lagren, som betydligt har minskat rabatten mot Brent i korta änden av kurvan. Trots makrochocker så är vi i stort sett positiva till oljepriserna för närvarande. Efterfrågan tycks robust och utbudet förefaller inte reagera snabbt”, sade Guy Wolf på Marex Spectron Group till Bloomberg News.

Öppnandet av den södra delen av Transcanadas oljeledning Keystone XL i januari har lättat på flaskhalsar för lagren i Cushing, leveranspunkt för WTI-olja. Lagernivåerna har där minskat till den lägsta nivån sedan i oktober.

”Enkelt sett så går mer ut från Cushing än vad som kommer in. Mycket av infrastrukturen för utbudet har avsetts för att skeppa olja från Cushing till andra områden med högre prissättning. Det är fortfarande ekonomiskt att göra så med WTI som fortsatt handlas med rabatt”, fortsatte Guy Wolf.

Commerzbank skriver i ett marknadsbrev att det funnits ett växande intresse från investerare: de spekulativa långa positionerna i WTI har stigit mer än 10 procent under veckan fram till den 18 februari till en ny rekordnivå. Men med detta sagt ökar också potentialen för en korrektion så snart som det kalla vädret i USA slutar att ge stöd.

”Vi förväntar oss att oljepriset ska sjunka under våren, särskilt då raffinaderierna då ska genomföra underhåll vilket temporärt åtföljs av lägre oljeefterfrågan”, skriver Commerzbank.

Den säsongsmässiga nedgången i oljeefterfrågan kan samtidigt bli mindre omfattande än vanligt i år då raffinaderierna kommer behöva fylla på förbrukade lager av destillat.

”Dessutom är oljebearbetningen fortsatt lönsam för raffinaderierna i USA trots den minskade skillnaden mellan Brent och WTI till 7,5 dollar per fat eftersom det samtidigt finns tillräckligt med ledningskapacitet för råoljan att transporteras från mellersta USA till Gulfkusten”, skriver Commerzbank.

På valutamarknaden har dollarn tappat något till 1:375 mot euron under förmiddagen. Tyska IFO-index, som speglar klimatet inom näringslivet, steg till 111,3 i februari från 110,6 föregående månad, mer än väntade 110,5 i Bloomberg News prognosenkät. Uppfattningen om nuläget var mer positiv medan förväntningarna sjönk något.

Senare under veckan kommer bland annat hushållens förtroende och order varaktiga varor i USA och konfidensindikator och preliminärt februari-KPI i euroområdet. För det senare låg inflationstakten kvar på 0,8 procent i januari, enligt definitiv statistik.

På basmetallmarknaden handlas kopparns tremånaderstermin 90 dollar ned till 7.066 dollar per ton, samtidigt som zink och aluminium är 13 respektive 23 dollar lägre.

”Koppar har drivits lägre över natten i spåren av oro över tillståndet i den kinesiska fastighetssektorn”, sade Vicky Sanders på Marex Spectron Group till Bloomberg News.

Industrial Bank och andra icke identifierade banker har stramat åt utlåningen till fastighetssektorn och en del relaterade industrier som stål och cement, rapporterade Shanghai Securities News enligt Bloomberg News.

Data på måndagen visade samtidigt att priserna på nya bostäder steg i 62 av Kinas 70 största städer i januari jämfört föregående månad, en nedgång från 65 av 70 städer i december.

På ädelmetallmarknaden handlas guldet nu cirka 9 dollar högre på 1.333 dollar per uns, samtidigt som silvret stigit 0:21 dollar.

Noteringar klockan 12.40

Råolja (pris/fat):

WTI, första termin -0:16 USD 102:04

Brent, första termin -0:27 USD 109:58

Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)

Koppar -90 USD 7.066

Zink -13 USD 2.027

Aluminium -23 USD 1.748

Nickel -134 USD 14.231

Bly -26 USD 2.124

Tenn -112 USD 23.028

Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld +9:06 USD 1.333:34

Silver +0:21 USD 22:06

Dollarindex (högre = starkare USD) -0.05 80.19


Aktiechatt
Hernhag: Fem högriskaktier med tillväxtpotential
Aktier
Spararnas amerikanska favoritaktierSvenskar ökar åter i hajpat bolag
Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltarens fyra bästa småbolagSmåbolagen utklassade Stockholmsbörsen i november
Sektor
Vapentillverkare höjer vinstprognosAllt fler amerikaner skaffar vapen
Analys
Morgan Stanley ser potential på medellång siktHöjer rekommendation och riktkurs för Getinge
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska aktierekar
Börsen
Uppåt på fredagsbörsenAmerikansk statistik eftermiddagens huvudnummer
Aktie
Vinstvarning från Sportamore
Asien
Handelshopp lyfter Asien
Aktie
Auktionsfirman sänker helårsprognosen
Foto: AP/TT
Wall Street
Små rörelser på Wall Street
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
SCB: Här stiger villapriserna mest
Fonder
Sparekonomen: Hälsotesta fondsparandet inför 2020
Foto: Alf Linderheim/IBL Bildbyrå/TT
Elpriset
Väder på avvägar trycker upp elpriset
Aktietips
Två köpvärda aktier - och två du kan vara utan
Bostad
SBAB: Fler tror egna bostaden ska stiga i pris
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Ericsson: Mutförlikning nära i USA
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Bopriser
Boanalytiker: Svänger till säljarnas marknad igenRekordförsäljning av borätter i oktober
Foto: Pressbild
Placera
"Marknaden prisar inte in Astra Zenecas vinstpotential"
Fonder
Flera fondbolag vill stoppa andra steget i PPM-reformen"Ingen valfrihet värd namnet"
Blankning
Nu är Fingerprint börsens mest blankade aktie
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Analys: Löneinflation pressar Securitas tillväxt
Aktie
Bara hälften av preferensaktieägarna sa ja till utbyte
Penningtvätt
Standard & Poors: Ingen brist på kontroll hos SEB i Baltikum