Nedåt för oljepriset

Publicerad 2014-02-24 08:34

Råvaror Oljan har sjunkit tillbaka under förmiddagen och handlas svagt ned. Basmetallerna visar överlag fortsatt breda nedgångar, medan guldet utökat sin uppgång.

Vid klockan 12.40 handlas WTI-oljan i första termin 0:16 dollar lägre på 102:04 dollar per fat, medan motsvarande termin för Brent är ned 0:27 dollar till 109:58 dollar per fat.

Kalla luftströmmar väntas återkomma till mellersta och nordöstra USA under denna vecka, enligt Accuweather, rapporterar Bloomberg News. Den hårda vintern har under en tid ökat efterfrågan på destillat och indirekt på WTI i USA.

”Den främsta faktorn för WTI har varit nedgången i lagren, som betydligt har minskat rabatten mot Brent i korta änden av kurvan. Trots makrochocker så är vi i stort sett positiva till oljepriserna för närvarande. Efterfrågan tycks robust och utbudet förefaller inte reagera snabbt”, sade Guy Wolf på Marex Spectron Group till Bloomberg News.

Öppnandet av den södra delen av Transcanadas oljeledning Keystone XL i januari har lättat på flaskhalsar för lagren i Cushing, leveranspunkt för WTI-olja. Lagernivåerna har där minskat till den lägsta nivån sedan i oktober.

”Enkelt sett så går mer ut från Cushing än vad som kommer in. Mycket av infrastrukturen för utbudet har avsetts för att skeppa olja från Cushing till andra områden med högre prissättning. Det är fortfarande ekonomiskt att göra så med WTI som fortsatt handlas med rabatt”, fortsatte Guy Wolf.

Commerzbank skriver i ett marknadsbrev att det funnits ett växande intresse från investerare: de spekulativa långa positionerna i WTI har stigit mer än 10 procent under veckan fram till den 18 februari till en ny rekordnivå. Men med detta sagt ökar också potentialen för en korrektion så snart som det kalla vädret i USA slutar att ge stöd.

”Vi förväntar oss att oljepriset ska sjunka under våren, särskilt då raffinaderierna då ska genomföra underhåll vilket temporärt åtföljs av lägre oljeefterfrågan”, skriver Commerzbank.

Den säsongsmässiga nedgången i oljeefterfrågan kan samtidigt bli mindre omfattande än vanligt i år då raffinaderierna kommer behöva fylla på förbrukade lager av destillat.

”Dessutom är oljebearbetningen fortsatt lönsam för raffinaderierna i USA trots den minskade skillnaden mellan Brent och WTI till 7,5 dollar per fat eftersom det samtidigt finns tillräckligt med ledningskapacitet för råoljan att transporteras från mellersta USA till Gulfkusten”, skriver Commerzbank.

På valutamarknaden har dollarn tappat något till 1:375 mot euron under förmiddagen. Tyska IFO-index, som speglar klimatet inom näringslivet, steg till 111,3 i februari från 110,6 föregående månad, mer än väntade 110,5 i Bloomberg News prognosenkät. Uppfattningen om nuläget var mer positiv medan förväntningarna sjönk något.

Senare under veckan kommer bland annat hushållens förtroende och order varaktiga varor i USA och konfidensindikator och preliminärt februari-KPI i euroområdet. För det senare låg inflationstakten kvar på 0,8 procent i januari, enligt definitiv statistik.

På basmetallmarknaden handlas kopparns tremånaderstermin 90 dollar ned till 7.066 dollar per ton, samtidigt som zink och aluminium är 13 respektive 23 dollar lägre.

”Koppar har drivits lägre över natten i spåren av oro över tillståndet i den kinesiska fastighetssektorn”, sade Vicky Sanders på Marex Spectron Group till Bloomberg News.

Industrial Bank och andra icke identifierade banker har stramat åt utlåningen till fastighetssektorn och en del relaterade industrier som stål och cement, rapporterade Shanghai Securities News enligt Bloomberg News.

Data på måndagen visade samtidigt att priserna på nya bostäder steg i 62 av Kinas 70 största städer i januari jämfört föregående månad, en nedgång från 65 av 70 städer i december.

På ädelmetallmarknaden handlas guldet nu cirka 9 dollar högre på 1.333 dollar per uns, samtidigt som silvret stigit 0:21 dollar.

Noteringar klockan 12.40

Råolja (pris/fat):

WTI, första termin -0:16 USD 102:04

Brent, första termin -0:27 USD 109:58

Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)

Koppar -90 USD 7.066

Zink -13 USD 2.027

Aluminium -23 USD 1.748

Nickel -134 USD 14.231

Bly -26 USD 2.124

Tenn -112 USD 23.028

Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld +9:06 USD 1.333:34

Silver +0:21 USD 22:06

Dollarindex (högre = starkare USD) -0.05 80.19


Insiders
Insiders som köpt eller sålt aktier efter rapporterna
Aktieportföljen
Så har det gått för portföljbolagen i veckan
Foto: AP/TT
Wall Street
Kraftigt fall i New York
Foto: Shutterstock
Fonder
Tlllväxtmarknader och teknikfonder lockar spararna i februari
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Fredag klockan 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Börsen
Stängning lätt uppåt med banker i topp
Börsen
Fondchefen: Bubblan kommer att sprängas"Den instabila prisbubblan i alla tillgångsslag kommer att punkteras"
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Aktie
"Orealistisk återöppningseufori bakom SAS-rekommendation"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Nordeas styrelse vill återköpa 500 miljoner aktierVill använda aktieåterköp för att dela ut överskottskapital
Rapport
"Hemester" lyfter Kabes resultatÅtergår till utdelning
Bank
Persson: Skadeståndsprocess hade inte varit gratis"Chansen till framgång oerhört låg"
Foto: Shutterstock
Analys
ABG: Stor potential för fortsatt tillväxtresa för Sinch"Men ytterligare en emission krävs före nästa förvärv"
Analys
DNB sätter köp på Castellum trots höjd risk inför ordförandevalet
Rapport
Elekta bättre, men lägre resultat än väntat
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Sektor
Arnhult sålde 8 miljoner aktier i Klövern
Rapport
SAS redovisar miljardförlust
Placera
SEB: Åtta vinnare i rapportflodenMen här finns också två rapportförlorare
Aktie
Kraftig resultatökning Mekonomens nya mål
Aktie
Uppgifter: Ekobrottsmyndigheten lägger ned förundersökningen mot Serneke
Placera
DNB: Börsen har haft för bråttom"Bra återhämtning andra halvåret"
Börsen
Uppåt i Asien
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Boekonomi
Swedbank: Högre bostadspriser kan förstöra drömmen "Allt fler omfattas av amorteringskravet"
Analyser
Här är onsdagens köprekar
Aktie
Airbus och Rolls-Royce med på Norwegians räddningsplan