Skydda dig mot id-kapare

Publicerad 2014-02-06 12:06

Bedrägeri Nu finns ett nytt sätt att skydda sig mot bedragare som handlar varor på nätet i ditt namn. Tjänsten e-spärr gör att du kan spärra ditt personnummer från e-handel, men enkelt låsa upp det när du själv ska handla.

Id-kapningarna ökar dramatiskt och mängder av personer blir utsatta för att bedragare använder deras personnummer vid handel på nätet.

Bara mellan 2012 och 2013 ökade antalet bedrägerier med kapade personnummer med över 50 procent. Många får falska fakturor hem i brevlådan, och för företagaren som sålt varan kan situationen bli problematisk, eftersom ”kunden” inte vill betala.

Tar tid innan skyddet är heltäckande

E-spärr är en tjänst som lanseras i dagarna av kreditupplysningsföretaget UC. Den riktar sig till privatpersoner och företagare som bedriver näthandel. Genom att spärra sitt eget personnummer stängs det av för e-handel hos de företagare som gått med i tjänsten.

Men för att spärren ska fungera måste många e-handlande företag registrera sig och deras system måste sedan kolla varje order mot spärrlistan.Det innebär att spärren ännu inte ger ett heltäckande skydd mot bedragare på nätet.

 – Det är sant, men tjänsten växer mycket snabbt. När vi skickade en inledande information i ett e-postutskick fick vi 10 000 registreringar omedelbart. Det var både privatpersoner och företagare som bedriver e-handel, säger Johan Hopstadius, ansvarig på UC för projektet.

Lås upp när du ska handla

E-spärr fungerar så att du enkelt kan spärra personnumret – men också att ta bort spärren, vilket gör att du bara behöver ha personnumret ”öppet” precis när du handlar.

 – Målet är att e-spärr ska bli en ny standard på marknaden och tjänsten fungerar riktigt bra när många e-handlare är anslutna. Ett antal av de riktigt stora e-handlarna i Borås är på väg att ansluta sig, med New Bubbleroom-gruppen i spetsen, säger Johan Hopstadius.

Anmäl till polis och kreditupplysningsföretag

Om du misstänker att någon kapat och använt ditt personnummer bör du omedelbart polisanmäla händelsen. Dessutom bör du kontakta de stora kreditupplysningsföretagen och be dem spärra personnumret. När man till exempel kontaktar UC läggs då en tillfällig spärr på personnumret under 14 dagar.

 – En sådan tillfällig spärr blir hård vilket innebar att du över huvud taget inte kan göra någonting, säger Johan Hopstadius.

Det är svårt att leva med helt spärrat personnummer, vilket cirka 7 000 personer gör just nu. De kan inte teckna ett telefonabonnemang eller elavtal, inte utöka krediten, eller ansöka om kredit- eller bankkort. Men, påpekar Johan Hopstadius, för dem som drabbas är alternativet värre.

Det är ett av skälen till att tjänsten e-spärr är tänkt att fungera förebyggande och flexibelt. Du ”slår själv av och på” ditt personnummer.

Aktiechatt
Hernhag: Tre köpvärda aktier just nuOch fyra intressanta tillväxtaktier
Foto: istockphoto
Fonder
Klassisk hedgefond lägger nedVar tidigare Sveriges största hedgefond
Börsen
Stockholmsbörsen under nollstrecket
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Aktie
SAS: Starkast återhämtning i inrikestrafiken
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens analyser
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Kepler Cheuvreux sänker Holmen"Utsikterna för pappersverksamheten allt mer deprimerande"
Analys
RBC: Utebliven fartygsdrift äventyrar Wärtsiläs orderbokSänker till underperform
Aktie
Flera finanskändisar har gått in i Qliro
Placera
Nordea spår sidledes börs framöver"Begränsad uppsida på kort- och medellång sikt"
Foto: Johan Nilsson/TT
Aktie
SAS överens med obligationsägare
Insider
Leo Vegas medgrundare fortsätter att sälja aktier
Asien
Asienbörserna tyngs av Trump-order
USA-KINA
Trump bannlyser Tiktok
Aktier
Aktierna som Blecher ökat i
Fonder
Flera nya fonder bland proffsens favoriter
Placera
Utländska investerare dumpar japanska aktier
Val
Marknaderna som kan gynnas om Biden vinner
Krisen
Finansministern: Utvecklingen något bättre än befarat
Aktie
Norska småspararfavoriten har rasatNel ned över 20 procent sedan toppen i juli
Analys
SEB höjer finska däckjätten till köpSer "better times ahead"
Insider
Familjen Persson fortsätter att öka i H&M
Foto: istockphoto
Bostad
Hemnet: Rekordmånga borätter till salu
Aktier
Aktierna som flest fonder äger
Fonder
Här är månadens bästa fonderÄdelmetaller och småbolag i topp
Placera
Blackrock: Föredrar Europa framför USA