Henrik Didner, vd Helena Hillström och Adam Gerge.

Mästarna försvarar titeln: ”Återigen bäst i klassen”

Publicerad 2014-01-28 10:22

Årets Fond Didner & Gerge gör det igen. För andra året i rad tar bolaget hem titeln som Årets Fondbolag. Men juryn har också hittat andra guldkorn i fondvärlden.

– Det är första gången ett fondbolag plockar hem titeln två gånger. Men det är välförtjänt då Didner & Gerge sticker ut ordentligt, säger Privata Affärers chefredaktör Per Hammarlund.

Med motiveringen ”Återigen bäst i klassen – alla fonder överglänste index” får Didner & Gerge återigen stoltsera med titeln Årets Fondbolag. Bolagets tre fonder slog index rejält under 2013.

– Det är jättekul, men målet är att det ska gå bra långsiktigt till ett rimligt risktagande. Vi avviker alltid tydligt från index och det är förstås bra när det är i positiv riktning, säger Adam Gerge.

Men det slutar inte där. Didner & Gerge får dessutom pris för Årets Småbolagsfond med motiveringen ”Stockpicking med äkta fingertoppskänsla”.

Didner & Gerge Småbolag förvaltades fram till årsskiftet av Adam Nyström och Gustaf Setterblad. Duon har nu tagit över förvaltningen av Didner & Gerge Aktiefond eftersom Henrik Didner & Adam Gerge valt att ta ett kliv tillbaka i bolaget.

– Nyström och Setterblad är oerhört duktiga på stockpicking. Sedan fonden startade för fem år sedan har de varit bäst nästan jämt, säger Indecaps fondanalytiker Tobias Kohl, som sitter med i juryn för Årets Fond.

I kategorin Årets Sverigefond blir det Simon Blechers Carnegie Sverigefond som tar hem segern. Motiveringen lyder ”Här får du svensk kvalitet till väl avvägd risk”.

– Det är verkligen ett erkännande och jag är tacksam över att juryn inte bara tittar på ett enskilt år utan har ett bredare perspektiv, säger Simon Blecher.

Priset för Årets Globalfond går till en storbank. Nordea Stabila Aktier är enligt juryn en fond med ”låg risk och hög avkastning. En riktigt bra fond ur spararnas perspektiv”.

– Vi har kommit fram till att man når den bästa riskjusterade avkastningen genom att köpa bolag som är stabila och inte alltför dyra, säger förvaltaren Claus Vorm.

Årets Tillväxtmarknadsfond är Fidelity Emerging Markets som ”briljerar med överlägset resultat, trots vikande tillväxtmarknader”. Fonden lyckades leverera 10 procents avkastning i fjol samtidigt som de flesta tillväxtmarknader föll.

– Att marknaden är orolig och kurserna faller är inte bara ett problem. Det ger oss också möjlighet att köpa bra företag till låga priser, säger Alex Holman, chef för tillväxtmarknadsstrategi på Fidelity.

Rehnman Healthcare Long/Short får priset som Årets Hedgefond. Juryns motivering lyder ”Förvaltaren som hittat den rätta medicinen.” Redan för ett år sedan var fonden med bland de nominerade men i år var det alltså dags att stiga högst upp på prispallen.

– Det känns jättekul. Många tycker att healthcare är nyckfullt och svårt. Även vissa proffs hävdar att det inte är en vinnarbransch. Men verkligheten har överbevisat detta, säger förvaltaren Henrik Rehnman.

Utmärkelsen Årets Uppstickare går till Schroder ISF Frontier Markets Equity, en fond som ”hittar framtidens guldkorn på exotiska marknader”.  Fonden har dessutom slagit sitt jämförelseindex under 26 av 35 månader.

Även Spiltan Aktiefond Investmentbolag belönas. Fonden får pris som Läsarnas Favorit efter att ha fått en fjärdedel av rösterna när läsarna fick säga sitt på privataaffarer.se.

Not: Läs mer om vinnarna och alla nominerade i Privata Affärer nummer 2 som kommer till prenumeranterna på onsdag och i butik nästa vecka.

Aktieportföljen
Här är nytillskottet i vår aktieportfölj
Chatt
Hernhag: Fem bästa aktierna inom hälsovård och bioteknik...och så tror han om börsen framöver
Börsen
Muntert avslut på börsen med Evolution i topp
USA
Amerikanska jobbsiffror klart under förväntanDrygt kvarts miljon jobb i stället för väntade en miljon
Aktie
Jefferies höjer riktkursen 380 procent för cannabisbolag
Aktier
Veckans mest blankade aktier
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
Elbolag: Risk för högt elpris i sommar"Utesluter inte dubbelt spotpris i Malmö"
Foto: Gorm Kallestad/TT
Analys
SEB: Svårt att inte bli imponerad av BiliaHöjer riktkursen och upprepar köprekommendation
Foto: istockphoto
Analys
MS: Nokias förbättringar går fortare än väntatHöjer rekommendation och riktkurs
7/5
Trading Direkt: Om Julanders investmentbolag till börsen
Analyser
Här är fredagens köprekar
Aktie
Selin har gått in i Electrolux ProH&M familjen halverade innehavet
Aktie
Norwegians kapitalanskaffning övertecknad
Foto: Copyright (c) 2018 Shutterstock. No use without permission.
Bostad
Mäklarstatistik: Villapriserna fortsatte uppåtMen bostadsrättsprisena oförändrade i april
Aktieportföljen
Fortsatt starkt i portföljens defensiva innehav
Aktie
Clas Ohlsons försäljning sjönk mer än väntat
Foto: Jessica Gow/TT
Rapport
Boozt prickade förväntningarna
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Rapport
Väntad förlust för Storytel
Rapport
Ökad vinst för Scandi Standard
Notering
Julander tar Linc till börsen
Rapport
Mekonomen förbättrade resultatet
Foto: Copyright (c) 2018 Aritra Deb/Shutterstock. No use without permission.
Aktier
Norska daytrayders flockas kring svenska aktierFem av de tio mest handlade är svenska värdepapper
Resor
Ryanair öppnar 21 linjer från ArlandaBörjar konkurrera med SAS även på inrikesmarknaden
Krönika
Lindberg: Svenskbörsen i topp när eufori bryter utMen Fed avgör framtiden
Aktie
Blecher: Ett bortglömt fastighetsbolagHandlas med rejäl rabatt