Blandat på råvarumarknaden

Publicerad 2014-01-27 08:16

Råvaror Priserna på råvaror noterar blandade rörelser på måndagens förmiddagshandel, med WTI och Brent åt olika håll medan koppar noteras något högre.

Vid klockan 11.25 handlas WTI-oljan 0:27 dollar högre till 96:91 dollar per fat. Brent-oljan är samtidigt ned 0:34 dollar ned till 107:54 dollar per fat.

”Osäkerheten kring utvecklingsmarknaderna kommer att minska efterfrågan i de ekonomierna och till och med i USA finns det osäkerhet inför Feds möte. Oljan har inte påverkats så mycket av volatiliteten på andra marknader eftersom det har varit en premie från det dåliga vädret som håller uppe priset, men det bör inte hålla i sig länge”, sade Michael Hewson, marknadsanalytiker vid CMC Market till Bloomberg News.

Priset på eldningsolja har nått den högsta nivån på fem månader i spåren av det kalla vädret. I USA väntas temperaturerna ligga cirka 4 grader Celsius under det normala fram till den 2 februari, enligt Commodity Weather Group.

Fyra av de tio kallaste dagarna under 2000-talet inträffade i januari. I början av månaden var temperaturen i Chicago lägre än på Sydpolen.

I Iran har fraktbolaget National Iranian Tanker fått tillåtelse att skeppa olja till en del asiatiska länder när sanktionerna mot landet lättades i början av förra veckan. Fartygen som tillhör bolaget kan nu exportera råolja till Kina, Indien, Turkiet, Japan, Sydkorea och Taiwan.

När sanktionerna lättades blev det återigen möjligt att försäkra leveranserna, vilket har öppnat för att verksamheten kan återupptas.

Nästa månad kommer nya förhandlingar mellan Iran och de permanenta medlemmarna i FN:s säkerhetsråd samt Tyskland (P5+1) inledas, med syfte att nå ett mer omfattande avtal.

Samtidigt har utbudsoro börjat uppstå i Nigeria, där rebellgruppen MEND har kommit med nya hot om attacker mot oljefaciliteter. Gruppen planerar en våldsam kampanj för att få bort oljebolagen.

”Vid rätt tid kommer vi att minska den nigerianska oljeproduktionen till noll under 2015 och driva bort alla stjälande oljebolag”, sade MEND-talespersonen Jomo Gbomo i ett uttalande.

På valutamarknaden har dollarn försvagats något med dollarindex ned 0,03 till 80,43. Tyska IFO-index över affärssklimatet steg till 110,6 från 109,5 förra månaden, vilket översteg förväntningarna där analytikerna räknade med ett index på 110,0.

Senare i veckan riktas fokus mot bland annat Federal Reserve, som lämnar räntebesked på onsdagen och då väntas fortsätta nedtrappningen av sina månatliga obligationsköp med ytterligare 10 miljarder dollar, till 65 miljarder dollar.

Dessutom kommer det första BNP-estimatet för fjärde kvartalet från USA och Storbritannien, liksom snabb-KPI för januari från euroområdet.

Kopparns tremånaderstermin har stigit 15 dollar till 7.195 dollar per ton, medan zink är 4 dollar upp. Nickel har sjunkit 160 dollar till 14.330 dollar per uns.

Kopparlagren som mäts av London Metal Exchange har fortsatt att sjunka och ligger nu på den lägsta nivån sedan 7 januari 2013. Zinklagren är samtidigt nere på den lägsta nivån sedan mars 2012.

Nickel steg betydligt efter Indonesens beslut för två veckor sedan att förbjuda export av obehandlad nickelmalm, men har sedan toppen på 14.825 dollar per ton den 23 januari sjunkit tillbaka cirka 3 procent efter spekulationer om att landet kan lätta på regleringen.

”Det finns en växande skepticism om Indonesiens förbud mot export av nickelmalm”, sade Kazuhiko Saito på Fujitomo till Bloomberg News, och tillade att sentimentet för basmetaller förblir svagt i spåren av oro för att en långsammare tillväxt i Kina och nyårsfirandet senare denna vecka kan bromsa efterfrågan.

De kinesiska marknaderna kommer att ha stängt mellan 31 januari och 6 februari.

Robin Bahr på Societe Generale tror att nickel kan komma att fortsätta ned kommande veckor.

”Vi fortsätter att tro att ett 100-procentigt förbud mot malmexport inte kommer att genomdrivas utan att det kommer att bli vissa lättnader”, skrev han i ett marknadsbrev enligt Bloomberg News.

På ädelmetallmarknaden är guldet i stort sett oförändrat till 1.270 dollar per uns, medan silvret är upp något.

”De som oroar sig över tillväxtmarknader vill ha guld och de som är optimistiska kring tillväxtmarknaderna vill inte ha guld. Vi fortsätter att vänta oss prissvängningar inför FOMC-mötet”, sade Xue Na, analytiker vid Nanhua Futures till Bloomberg News.

Innehaven i börshandlade guldprodukter sjönk 0,6 procent förra veckan till 1.739 ton, enligtstatistik från Bloomberg.

 

Noteringar klockan 11.25

Råolja (pris/fat):

WTI, första termin +0:27 USD 96:91

Brent, första termin -0:34 USD 107:54

Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)

Koppar +15 USD 7.195

Zink +4 USD 2.024

Aluminium -6 USD 1.756

Nickel -160 USD 14.330

Bly -5 USD 2.162

Tenn -75 USD 21.950

Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld -0:33 USD 1.269:74

Silver +0:03 USD 19:95

Dollarindex (högre = starkare USD) -0.03 80.43


Aktiechatt
Hernhag: Fem högriskaktier med tillväxtpotential
Börsen
Stark avslutning på börsveckan
Aktier
Spararnas amerikanska favoritaktierSvenskar ökar åter i hajpat bolag
Aktie
"Ansträngd värdering" bakom H&M-familjens minskning i Hexagon
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska aktierekar
Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltarens fyra bästa småbolagSmåbolagen utklassade Stockholmsbörsen i november
USA
Stark amerikansk jobbstatistik
Placera
Proffsinvesterare spår global recession inom fem år
Analys
Morgan Stanley ser potential på medellång siktHöjer rekommendation och riktkurs för Getinge
Aktie
Vinstvarning från Sportamore
Aktie
Auktionsfirman sänker helårsprognosen
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
SCB: Här stiger villapriserna mest
Fonder
Sparekonomen: Hälsotesta fondsparandet inför 2020
Foto: Alf Linderheim/IBL Bildbyrå/TT
Elpriset
Väder på avvägar trycker upp elpriset
Aktietips
Två köpvärda aktier - och två du kan vara utan
Bostad
SBAB: Fler tror egna bostaden ska stiga i pris
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Ericsson: Mutförlikning nära i USA
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Bopriser
Boanalytiker: Svänger till säljarnas marknad igenRekordförsäljning av borätter i oktober
Foto: Pressbild
Placera
"Marknaden prisar inte in Astra Zenecas vinstpotential"
Fonder
Flera fondbolag vill stoppa andra steget i PPM-reformen"Ingen valfrihet värd namnet"
Blankning
Nu är Fingerprint börsens mest blankade aktie
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Analys: Löneinflation pressar Securitas tillväxt
Aktie
Bara hälften av preferensaktieägarna sa ja till utbyte
Penningtvätt
Standard & Poors: Ingen brist på kontroll hos SEB i Baltikum