Byggmax vinst krymper

Publicerad 2014-01-24 08:10

Rapport Trots stigande omsättning minskar byggvaruhuskedjan Byggmax sitt rörelseresultat i fjärde kvartalet. Ökade omkostnader ligger bakom.

Både omsättning och bruttomarginal ökade för byggvaruhuskedjan Byggmax i det fjärde kvartalet. Trots det minskade resultatet, både på rörelsenivå och längre ned i resultaträkningen. 

”Omkostnaderna ökade under kvartalet, främst som en följd av att antalet butiker har ökat. I tillägg har även tre konverteringar av butiker till Byggmax 2.0 gjorts, vilket har belastar resultatet 2013”, skriver Byggmax vd Magnus Agervald i rapporten. 

Av rapporten framgår att personalkostnaderna och övriga externa kostnader ökade sammantaget med nästan 18 miljoner kronor under det fjärde kvartalet. Det kan ställas mot att bolagets resultat före skatt minskade med cirka 10 miljoner kronor under årets tre sista kvartal. 

Bolaget hänvisar, förutom till nya butiker, till ökad bemanning på huvudkontoret, ”främst med anledning av satsningen på e-handel och webbmarknadsföring”. 

Vad beträffar försäljningen, som ökade med nästan 3 procent i jämförbara termer under kvartalet, skriver bolaget att december var den starkaste månaden i kvartalet.

”Svenska marknaden visar tecken på större stabilitet och styrka jämfört mot tidigare kvartal. På den norska och finska marknaden består osäkerheten avseende den ekonomiska utvecklingen”, skriver Magnus Agervald. 

Under 2014 kommer bolagets utgifter för konvertering av butiker till konceptet 2.0 att behandlas som investeringar, i stället för att kostnadsföras direkt. 

Konceptet Byggmax 2.0 innebär fler artiklar och ”tydligare kommunikation” på samma försäljningsyta. Kedjan ska fortsätta konverteringen.

”Vår avsikt är att konvertera ytterligare femton butiker innan högsäsongen 2014, det vill säga fram till och med april. Vi planerar sedan att konvertera ytterligare femton butiker under hösten 2014”, framgår det av rapporten.

Konvertering av sammantaget 30 butiker under 2014 är en upprepning av de besked som gavs i samband med rapporten för det tredje kvartalet. 

Under det fjärde kvartalet har tre butiker konverterats till 2.0. Det gav en merkostnad på 2,3 miljoner kronor, inklusive allmänna projektkostnader.

Byggmax redovisar ett resultat efter skatt på 25,9 miljoner kronor för det fjärde kvartalet 2013 (36,2). Resultatet per aktie uppgick till 0:40 kronor (0:60).

Nettoomsättningen blev till 633 miljoner kronor (588), en total ökning om 7,7 procent. Ökningen i jämförbara butiker låg på 2,9 procent under kvartalet. Bruttomarginalen uppgick till 32,6 procent (32,4).

Rörelseresultatet blev 34,2 miljoner kronor (35,8), vilket gav en rörelsemarginal på 5,4 procent (6,1).

För helårsperioden blev resultatet efter skatt 184 miljoner kronor (180) med en nettoomsättning på 3.216 miljoner (3.090).

Vinsten per aktie för helåret 2013 låg på 3:00 kronor. En utdelning om 2:30 kronor per aktie föreslås, en höjning från 2:00 kronor föregående år.

Foto: AP/TT
Wall Street
Vaccinnyhet lyfte Wall StreetTurismaktier gick upp 15 procent
Sparpsykologi
Nordax lanserar sparpsykologMånga föräldrar och barn oroas över ekonomin i coronatider
Foto: istockphoto
Bedrägerier
Danske Bank: Se upp för bedragare
Foto: Henrik Montgomery/TT
Börsen
Stark börsdag för Astra Zeneca
Bostad
Så renvoverar du smart
Rapportanalys
Sparekonom inte imponerad av storbankerna"Inget att hurra för"
Foto: Henrik Montgomery/TT
Små kreditförluster för Handelsbanken
Rapporter
Bättre resultat än väntat för SEBPandemin har haft liten påverkan på resultatet
Analyser
Aktieanalyser: Köp JM och ABB
Näthandel
Näthandeln slår rekord
Asien
Uppåt på Tokyobörsen
Foto: Anders Good/TT
Fritidshus
Rekordstort intresse för fritidshus
Rekommendationer
Goldman Sachs: Köp SKF
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
JM har det tufft i Norge
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
Cloetta: Svårare sälja godis under pandemin
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapporter
Avanzas resultat bättre än prognoserna
Försäkringar
Många hemmafixare osäkra på försäkringen
Fritidshus
Fastighetsbyrån: Köpläge i Spanien efter coronan"Prisnedgången kan vara nära 30 procent"
Analyser
Analytiker tror på Nordea och Intrum
Börsen
Stefan Persson på köphumör
Foto: Shutterstock
Rapporter
Tufft för OEM under pandemin
Rapporter
Kinneviks vd om bolagets strategi
Rapporter
Essitys försäljning backar
Foto: Shutterstock
Bidragsberättigat
Agility och sportfiske godkänns för friskvårdsbidragNy dom ger fritt fram för mängder av aktiviteter
Gästkrönika
Lundkvist: Intresset ökar för asiatiska företagsobligationerNollräntor i väst får investerare att blicka österut