Vinstvarning från Billerud

Publicerad 2014-01-21 08:35

Nyheter Produktionsstörningar belastar skogskoncernen Billerudkorsnäs resultatet för fjärde kvartalet.

BillerudKorsnäs resultat för det fjärde kvartalet 2013 kommer att påverkas av en negativ resultateffekt om sammanlagt cirka 70 miljoner kronor till följd av oförutsedda produktionsstörningar i Frövi och Gruvön.

Det framgår av ett pressmeddelande.

Rörelseresultatet för det fjärde kvartalet 2013 beräknas därmed uppgå till cirka 195 miljoner kronor. Engångskostnader för integration beräknas uppgå till cirka 30 miljoner kronor, och det justerade resultatet bedöms således uppgå till ca 225 miljoner kronor.

Enligt SME Direkts konsensusrapport från den 25 oktober 2013 väntades ett rörelseresultat (ebit) på 209 miljoner kronor efter engångskostnader på 36,5 miljoner kronor. Det justerade rörelseresultatet uppskattades därmed uppgå till 246 miljoner kronor.

”Produktionen i slutet av året har inte riktigt gått vår väg. Vi har drabbats av några ovanliga incidenter och det är utan tvekan exceptionellt att dessa problem skulle kunna inträffa under samma kvartal. Produktionen är nu i full gång igen och vi är helt komfortabla med de åtgärder som vidtagits. Dessa problem påverkar inte vår syn på framtiden. Vi bygger ett företag för att leverera värde till kunder och aktieägare under lång tid framöver”, säger Per Lindberg, vd, i pressmeddelandet.

Bolaget har haft längre stillestånd i produktionen i Frövi vid två tillfällen mot slutet av fjärde kvartalet orsakade av defekter vid ånggenering och ångdistribution. Reparationerna var dock omfattande och komplicerade vilket gav längre tidsförluster och därmed produktionsbortfall. Den negativa effekten på rörelseresultatet beräknas uppgå till cirka 40 miljoner kronor.

Under slutet av kvartalet påvisades också ett kvalitetsproblem vid Gruvöns bruk. Problemet är löst genom förebyggande åtgärder inkluderande processinvesteringar och förbättrade kvalitetsrutiner. Den negativa effekten på rörelseresultat beräknas uppgå till cirka 30 miljoner kronor.

Resultatet är ännu preliminärt och har inte varit föremål för granskning av bolagets revisor.

Foto: istockphoto
Rapport
Omvänd vinstvarning från Kindred
Placeringar
Swedbank höjer aktievikten och överviktar Europa”Ett märkligt halvår på börsen har precis avslutats”
Aktie
Electrolux: Förlusten blir betydligt lägre än väntat
Asien
Asien: Fortsatt börsoptimism i Kina
Rapport
RNB: Kraftig ökning av e-handeln
Foto: AP/TT
Wall Street
Virusoro sänke i New York
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Oscar Properties stämmer Stockholm stad
Börsen
Nedgången mildrades mot slutet
Placera
Kull: Allt färre privatsparare tror på sjunkande börs”Kraftig majoritet av börsoptimister”
Aktie
Storägare har gått ur PowercellAktien faller över 7 procent
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Bostad
Rekordmånga sålda bostadsrätter i juni
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Pandemin
Danske: Produktionsdata visar att fallet är över
7/7
Trading Direkt om lärdomar från coronakrisen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens köprekar
Bank
Överväger förlänga rekommendation för banker att inte dela ut
Foto: Shutterstock
Placera
WisdomTree: Räkna inte med V-formad återhämtning
Sektor
Deutsche höjer svenska banker
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Rapport
Storytel fick 100.000 fler betalande kunder
Börsen
Capsek-aktien föll 25 procent i premiären
Rapport
Catena höjde resultatet
Krönika
Lindberg: Aktiva vinnare på rörligare börser
Foto: istockphoto
Obligationer
Företagsobligationer: Ökat tryck i emissioner under sommaren
Köptips
Analys: "Signifikant försäljningsökning andra halvåret"
Bostad
Bomarknaden: Tydlig nedgång i såld nyproduktion
Analyser
Här är måndagens färska köprekar