Stigande priser på olja

Publicerad 2014-01-17 08:05

Råvaror Oljepriset stiger något på fredag förmiddag medan basmetaller överlag sjunker och ädelmetallerna likaså.

Vid klockan 11.15 har priset på WTI-olja stigit 0:54 dollar till 94:50 dollar per fat, medan Brent-oljan är upp 0:24 dollar till 105:99 dollar per fat.

WTI-oljan var för några dagar sedan nere på de lägsta nivåerna på åtta månader, drivet av bland annat utvinningen av amerikansk skifferolja, men de senaste dagarna har priset stigit när det kommit allt fler positiva signaler från USA-ekonomin.

Dessutom sjönk de amerikanska oljelagren förra veckan och på torsdagen kom också statistik från Opec som visade att deras produktion i december var den lägsta sedan i maj 2011.

”Handlare inväntar mer nyheter om ekonomin för att ge oss mer riktning. Opec-storyn om minskat utbud bromsade Brents tillbakagång”, sade Phil Flynn på Price Futures Group till Bloomberg News.

Fler nyheter om tillståndet i den amerikanska ekonomin kommer i eftermiddag med statistik över industriproduktion och bostadsbyggande i december samt Michiganindex över konsumentförtroendet i januari.

Enligt Bloomberg News enkät väntas industriproduktionen ha ökat med 0,3 procent från i november medan bostadsbyggandet spås ha rekylerat ned 9,3 procent efter den mycket kraftiga uppgången på 22,7 procent i november. Michiganindex spås ha stigit.

Medan WTI återhämtat sig har Brent gått svagare de senaste dagarna, med press från bland annat spekulation om ökad export från Libyen och Iran.

Commerzbank påpekar dock i ett marknadsbrev att det återstår många månaders förhandlingar med Iran och att det inte alls är säkert att de resulterar i att oljeembargot lyfts. Samtidigt är det svårt för Libyen att normalisera produktionen så länge som oljeterminalerna i den östra delen av landet förblir stängda.

”Det återstår därför att se att om den överförsedda oljemarknaden som marknadsaktörer väntar sig kommer att förverkligas”, skriver Commerzbank.

På valutamarknaden är dollarn rätt stabil under fredagen, med handel runt 1:36 mot euron.

Basmetallerna sjunker på bred front, med aluminium mot strömmen. Kopparpriset är ned 11 dollar till 7.299 dollar per ton. Störst nedgångar noteras för nickel, vars tremånaderstermin sjunker 116 dollar till 14.579 dollar per ton.

Nickelpriset har stigit kraftigt tidigare i veckan efter att Indonesien i söndags införde exportförbud av obehandlad nickelmalm. Indonesien är världens största nickelexportör.

Världens största konsument är Kina och enligt en Bloomberg News-enkät spås smältverk i Kina som förlitar sig på nickelmalm från Indonesien ha byggt lager som räcker i åtminstone sex månader.

”Pausen i nickelprisets rally visar att marknaden fortfarande är osäker på nivån på nickelmalmslagren i Kina och utsikterna för Indonesiens handelspolicy”, sade Sijin Cheng på Barclays till Bloomberg News.

För basmetallerna vänds nu intresset närmast mot kinesisk statistik natten mot måndag, med bland annat BNP för det fjärde kvartalet samt industriproduktion och investeringar i december. BNP-tillväxten väntas ha bromsat in till 7,6 procent från 7,8 procent under det tredje kvartalet, enligt Bloomberg News prognosenkät.

Ädelmetallerna sjunker svagt på fredag förmiddag. Guldpriset är ned 1 dollar till 1.241 dollar per uns medan silverpriset sjunker 0:02 dollar till 20:08 dollar per uns.

De senaste dagarnas starka amerikanska statistik pressar guldet eftersom det talar för att Federal Reserve kommer att gå vidare med nedtrappningen av sina obligationsköp.

”Den fysiska efterfrågan i Kina har varit bra, men det är inte tillräckligt för att motverka det negativa sentimentet gentemot guldet i år”, sade Sun Yonggang, makroekonomisk strateg vid Everbright Futures, till Bloomberg News.

Noteringar klockan 11.15

Råolja (pris/fat):

WTI, första termin +0:54 USD 94:50

Brent, första termin +0:24 USD 105:99

Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)

Koppar -11 USD 7.299

Zink -12 USD 2.063

Aluminium +6 USD 1.804

Nickel -116 USD 14.579

Bly -10 USD 2.188

Tenn -200 USD 22.225

Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld -1:03 USD 1.241:36

Silver -0:02 USD 20:08

Dollarindex (högre = starkare USD) +0.03 80.94


Fonder
Här är månadens bästa fonderÄdelmetaller och småbolag i topp
Börsen
Nedåt på Stockholmsbörsen
4/8
Trading Direkt: Olja och amerikanskt presidentval
Bostad
Hemnet: Tydlig återhämtning för boprisförväntningarnaTillbaka på samma nivå som före corona
Analys
Analyser lyfter G5 Entertainment
Krisen
Analytiker: Räkna med historiskt BNP-rasSvenska siffror på onsdag
Placera
Blackrock: Föredrar Europa framför USA
Asien
Mest uppåt i Asien
Guld
Analytiker: Rekordlåga realräntor gör guld intressant
Aktier
Lundin Mining in i Paretos modellportföljKinnevik kastas ut
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens analyser
Bostad
SBAB: Inga stora coronaeffekter på bomarknadenMen arbetslösheten i höst blir avgörande
Analys
Beijer Alma rusar tvåsiffrigt efter analys
Obligationer
CoBa: Marknaden för företagsobligationer väntas ta fart
Analys
Carnegie: Köpläge i Elekta efter Varian-affären
Aktie
Indexförvaltare: Utmaning om Tesla inkluderas i S&P 500"Kan bli ett superlikviditetsevent"
Affär
Megaaffär i medicintekniksektornSiemens köper Elektas huvudkonkurrent
Fonder
Spararna flyr hedgefonder”De har inte levererat”
Börsen
Analytiker: Ta hem vinsten och vila på stranden istället
31/7
Trading Direkt om senaste bitcoin-rusningen
Aktier
Här är juli månads kursraketer
Analys
Carnegie höjer Volati till köpBolaget är "back on track"
Aktier
Spararnas favoritaktier i sommar
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Fonder
Här är månadens populäraste fonder