Vid klockan 11.15 har priset på WTI-olja stigit 0:54 dollar till 94:50 dollar per fat, medan Brent-oljan är upp 0:24 dollar till 105:99 dollar per fat.
WTI-oljan var för några dagar sedan nere på de lägsta nivåerna på åtta månader, drivet av bland annat utvinningen av amerikansk skifferolja, men de senaste dagarna har priset stigit när det kommit allt fler positiva signaler från USA-ekonomin.
Dessutom sjönk de amerikanska oljelagren förra veckan och på torsdagen kom också statistik från Opec som visade att deras produktion i december var den lägsta sedan i maj 2011.
”Handlare inväntar mer nyheter om ekonomin för att ge oss mer riktning. Opec-storyn om minskat utbud bromsade Brents tillbakagång”, sade Phil Flynn på Price Futures Group till Bloomberg News.
Fler nyheter om tillståndet i den amerikanska ekonomin kommer i eftermiddag med statistik över industriproduktion och bostadsbyggande i december samt Michiganindex över konsumentförtroendet i januari.
Enligt Bloomberg News enkät väntas industriproduktionen ha ökat med 0,3 procent från i november medan bostadsbyggandet spås ha rekylerat ned 9,3 procent efter den mycket kraftiga uppgången på 22,7 procent i november. Michiganindex spås ha stigit.
Medan WTI återhämtat sig har Brent gått svagare de senaste dagarna, med press från bland annat spekulation om ökad export från Libyen och Iran.
Commerzbank påpekar dock i ett marknadsbrev att det återstår många månaders förhandlingar med Iran och att det inte alls är säkert att de resulterar i att oljeembargot lyfts. Samtidigt är det svårt för Libyen att normalisera produktionen så länge som oljeterminalerna i den östra delen av landet förblir stängda.
”Det återstår därför att se att om den överförsedda oljemarknaden som marknadsaktörer väntar sig kommer att förverkligas”, skriver Commerzbank.
På valutamarknaden är dollarn rätt stabil under fredagen, med handel runt 1:36 mot euron.
Basmetallerna sjunker på bred front, med aluminium mot strömmen. Kopparpriset är ned 11 dollar till 7.299 dollar per ton. Störst nedgångar noteras för nickel, vars tremånaderstermin sjunker 116 dollar till 14.579 dollar per ton.
Nickelpriset har stigit kraftigt tidigare i veckan efter att Indonesien i söndags införde exportförbud av obehandlad nickelmalm. Indonesien är världens största nickelexportör.
Världens största konsument är Kina och enligt en Bloomberg News-enkät spås smältverk i Kina som förlitar sig på nickelmalm från Indonesien ha byggt lager som räcker i åtminstone sex månader.
”Pausen i nickelprisets rally visar att marknaden fortfarande är osäker på nivån på nickelmalmslagren i Kina och utsikterna för Indonesiens handelspolicy”, sade Sijin Cheng på Barclays till Bloomberg News.
För basmetallerna vänds nu intresset närmast mot kinesisk statistik natten mot måndag, med bland annat BNP för det fjärde kvartalet samt industriproduktion och investeringar i december. BNP-tillväxten väntas ha bromsat in till 7,6 procent från 7,8 procent under det tredje kvartalet, enligt Bloomberg News prognosenkät.
Ädelmetallerna sjunker svagt på fredag förmiddag. Guldpriset är ned 1 dollar till 1.241 dollar per uns medan silverpriset sjunker 0:02 dollar till 20:08 dollar per uns.
De senaste dagarnas starka amerikanska statistik pressar guldet eftersom det talar för att Federal Reserve kommer att gå vidare med nedtrappningen av sina obligationsköp.
”Den fysiska efterfrågan i Kina har varit bra, men det är inte tillräckligt för att motverka det negativa sentimentet gentemot guldet i år”, sade Sun Yonggang, makroekonomisk strateg vid Everbright Futures, till Bloomberg News.
Noteringar klockan 11.15
Råolja (pris/fat):
WTI, första termin +0:54 USD 94:50
Brent, första termin +0:24 USD 105:99
Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)
Koppar -11 USD 7.299
Zink -12 USD 2.063
Aluminium +6 USD 1.804
Nickel -116 USD 14.579
Bly -10 USD 2.188
Tenn -200 USD 22.225
Ädelmetaller (pris/uns, spot)
Guld -1:03 USD 1.241:36
Silver -0:02 USD 20:08
Dollarindex (högre = starkare USD) +0.03 80.94