Metaller stiger i pris

Publicerad 2013-12-20 13:14

Råvaror Metallerna och Brent-oljan noterar prisuppgångar på fredagen. Den enda plumpen i protokollet är WTI-oljan som fortsätter att handlas något lägre efter veckans uppgångar.

Vid klockan 11.35 noteras WTI-oljan 0:24 dollar lägre till 98:80 dollar per fat, medan Brent har stigit 0:14 dollar till 110:43 dollar per fat.

”Förbättringen i den amerikanska ekonomin är tydlig, och bör motverka de negativa effekterna från tapering. Det har tagit några månader för marknaden att ge ett erkännande till den positiva överraskningen från den globala efterfrågan på olja”, sade Amrita Sen vid Energy Aspects till Bloomberg News.

Oljan har under veckan stigit efter rapporter om sjunkande lager och Federal Reserves penningpolitiska besked i onsdags.

Enligt en enkät av Bloomberg News kommer råoljan sannolikt sjunka nästa vecka. Enligt 15 av de 32 tillfrågade analytikerna räknar med sjunkande priser, medan elva tror på små förändringar. Endast sex personer tror på stigande priser.

Enligt Oil Movements, som följer transporter på oljemarknader, kommer Opec ha ökat leveranserna med 50.000 fat per dag, eller 0,2 procent, till 23,98 miljoner fat per dag under fyra veckorna fram till den 4 januari. Siffrorna exkluderar Angola och Ecuador.

”Denna siffra bromsar in. Det sker två uppgångar relaterad till vintern; en precis innan jul och den har redan inträffat. Den andra är i februari, den har ännu inte skett och tillsvidare är det lugnt”, sade Roy Mason vid Oil Movements.

Guldet har stigit med 8 dollar till knappt 1:197 dollar per uns, efter att på torsdagen ha fallit under 1.200-dollarstrecket för första gången sedan juni. Silvret är samtidigt 0:11 dollar högre på 19:36.

Enligt en analys från Goldman Sachs kommer guldpriserna att fortsätta att falla nästa år i takt med att allt bättre ekonomiska utsikter i USA leder till förväntningar om räntehöjningar.

Goldman Sachs räknar med att guldet i genomsnitt kommer att kosta 1.144 dollar per uns 2014, att jämföra med en notering strax under 1.200-strecket på fredagen.

Enligt investmentbanken kommer utflöden från guld-ETF:er fortsätta samtidigt som centralbankernas köp kommer att minska, vilket dämpar efterfrågan på guld.

”Guld kommer härifrån sannolik ta sig långsamt lägre under 2014. En stor del av den förväntade prisnedgången har prisats in, i stället för en mer försiktig process i takt med att Fed drar ned på QE. När guldmarknaden ser dessa händelser försöker den oftast prisa in det omedelbart”, sade Jeffrey Currie, Goldman Sachs råvaruchef i New York, till Bloomberg News.

Bland basmetallerna på London Metal Exchange stiger kopparn 48 dollar till 7.249 dollar per ton. Zink och aluminium är 33 respektive 22 dollar högre.

”Vi ser en del tecken på återhämtning i den kinesiska efterfrågan i den kinesiska efterfrågan. Samtidigt har utbudsoro återuppstått samtidigt som oron kring Feds stimulansminskningar avtar”, sade Will Yun, råvaruanalytiker vid Hyundai Futures till Bloomberg News.

På valutamarknaden har dollarn stärkts något, med dollarindex upp 0,07 till 80,70. Euron har återhämtat sig något efter tappet tidigare under morgonen som kunde spåras till att kreditvärderingsinstitutet S&P valde att sänka EU kreditbetyg till AA+ från AAA, med stabila utsikter.

Härnäst riktas blickarna mot definitiv amerikansk BNP-statistik för tredje kvartalet, som publiceras under eftermiddagen. Vid den senaste publiceringen rapporterades BNP ha stigit med 3,6 procent i beräknad årstakt.

Noteringar klockan 11.35

Råolja (pris/fat):

WTI, första termin -0:24 USD 98:80

Brent, första termin +0:14 USD 110:43

Basmetaller LME (pris/ton, tremånaderstermin)

Koppar +48 USD 7.249

Zink +33 USD 2.023

Aluminium +22 USD 1.795

Nickel +180 USD 14.370

Bly +16 USD 2.190

Tenn +100 USD 22.950

Ädelmetaller (pris/uns, spot)

Guld +7:98 USD 1.196:66

Silver +0:11 USD 19:36

Dollarindex (högre = starkare USD) +0.07 80.70

Sparekonomens förväntningar på börsjättarnas rapporter
Bolån
Här är bankerna som INTE höjt boräntan
Börsen
Coronavirus-oro sänkte börsen
Analyser
Här är torsdagens köprekar
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Fredag klockan 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Sektor
Pareto nedgraderar fastighetsbolag efter kursrallyFabege enda bolaget med köprek
ECB
ECB rörde inte räntan
23/1
Healthcare Direkt: Viktiga hållpunkter i sektorn i år
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
Rekordlågt elpris
Analys
Pareto: Forskningsbolagets kursras en överreaktion
Boränta
SBAB: Trend från 1300-talet talar för låga boräntor
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Omvänd vinstvarning från Bilia
Foto: Anders Wiklund/TT
Rapport
Creades ger extra utdelning till aktieägarna
Aktier
Tre färska aktieråd
Rapport
Bonava sänker utdelningenSämre resultat än väntat
Aktie
Collector kallas upp till FI
Foto: istockphoto
Aktie
Lundin Mining nådde produktionsprognosen för 2019
Foto: Rodrigo Reyes Marin / Zuma Press / TT
Placera
Kapitalförvaltaren: Köp japanskt i år"Årets sommar-OS god anledning investera i Japan"
Foto: Shutterstock
Fonder
Vissa ETF:er avlistas på NasdaqSista handelsdag blir 30 januari
Analys
Analys: Värderingen speglar inte riskerna
Aktie
Stora Enso skriver upp värdet på skogstillgångarna
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Analys
Analys: Begränsad effekt av MTG:s uteblivna avtal
Analys
Carnegies nya toppval i läkemedelssektorn
Bopriser
Analytiker: Bostadspriserna snart tillbaka på toppnivåer
Analyser
Ett par nya köprekar bland onsdagens analyser