AFV: Köpläge i storbolag

Publicerad 2013-11-27 08:01

Aktietips Affärsvärlden lämnar fyra aktierekommendationer i sin senaste utgåva. Köp rekommenderas i två av börsens verkliga tungviktare.

Efter H&M:s senaste kvartalsrapport skrivs bolagets vinstprognoser upp från låga nivåer, efter närmast konstanta nedrevideringar under flera år. Klädkedjan har sannolikt det värsta bakom sig, samtidigt som förväntningarna på bolaget under de närmaste åren är klädsamt låga.

”Efter några mellanår har H&M goda möjligheter att växa med över 10 procent per år under de närmaste åren med åtminstone en oförändrad marginal. Det innebär minst tioprocentig vinsttillväxt, kryddat med generösa utdelningar”, skriver Affärsvärlden.

Kan H&M även komma tillbaka till tidigare lönsamhet kan aktiens totalavkastning i ett femårsperspektiv hamna kring 15 procent, och i en värld där det blir allt svårare att finna vettiga investeringsalternativ ser H&M attraktiv ut trots ett p/e-tal på 22. För långsiktiga investerare anser Affärsvärlden att familjen Persson här bjuder på en gratislunch.

I Oriflame tynger valutaeffekter och svag försäljning i Ryssland, men med en vinst som väntas öka nästa år och en bra direktavkastning är aktien värd en chans.

Det fjärde kvartalet har börjat bra för Oriflame och Affärsvärlden tror att utvecklingen håller i sig. Resultatet av det besparingsprogram som lanserades i januari väntas synas i mitten av nästa år, och med Affärsvärldens prognos handlas aktien på 12 gånger nästa års vinst.

Om Oriflame åter lyckas prestera i linje med målet om en årlig försäljningstillväxt på 10 procent i lokal valuta och en rörelsemarginal på 15 procent är det inte dyrt, och rekommendationen är köp med en riktkurs på 223 kronor på ett års sikt.

Lindab har haft en tuff resa sedan börsnoteringen 2006 och bolaget har aldrig riktigt återhämtat sig efter finanskrisen. Även om bolaget nu tar små steg i rätt riktning, vilket sammantaget ger en mer positiv bild, krävs det draghjälp av byggkonjunkturen för att få aktien att lyfta vidare.

Med Affärsvärldens prognoser för 2014 är aktien att anse som fullvärderad. Konkurrenten och största ägaren Systemair framstår enligt Affärsvärlden som ett mer attraktivt aktieval i sektorn.

Cloetta har mellan den 27 november och jul stigit fem år av fem, och den genomsnittliga kursuppgången är 12,3 procent under de drygt fyra veckorna. Värderingarna börjar dock bli högt uppskruvade, med ett p/e-tal på 40 för i år och nära 30 för nästa år.

Affärsvärlden upprepar därför säljrekommendationen, men tipsar om att utnyttja det faktum att julhandeln brukar dra med sig Cloetta-aktien. Rådet blir därför att vänta till efter jul för att sedan köpa tillbaka aktien på nivåer kring 14-15 kronor.

Rapport
SEB slog förväntningarna
Foto: Magnus Gustavsson/PA
Rapport
Telias resultat bättre än väntat
Foto: istockphoto
Placera
Tre svenska biotech-favoriter"Övertygande avkastning på börsen"
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Swedbank stuvar om i styrelsen
Rapport
Godisjätten slog förväntningarna
Rapport
Extra utdelning från Billerud
Asien
Rejält nedåt i Hongkong efter helguppehållet
Aktie
Så ska Eniro undvika rekonstruktion
Foto: AP/TT
Wall Street
Återhämtning på Wall Street
Börsen
Börsen vände uppåt i eftermiddagshandeln
Gästkrönika
Förvaltaren: Två svarta svanar på mindre än en månad”Liten risk för större börsfall”
Foto: Hasan Jamali/AP/TT
Oljepriset
Opec kan agera vid efterfrågefall i virusepideminProduktionsbegränsningar kan utökas
28/1
Trading Direkt om coronavirus och Sverdrupfältet
Analys
Deutsche Bank: Atlas rapport en besvikelse
Spara
Här får du högst sparränta just nu
Sektor
Morgan Stanley: Så påverkas hotellsektorn av virusepidemin
Foto: Gustav Sjöholm/TT
Rapport
Analytiker: Svagt kvartal men bra guidning från SSAB
Sektor
Sektorerna som drabbas värst av viruset
Sektor
Hälsovårdsbolagen som rusar i spåren av virusepidemin
Virusoron
Virusoro slår hårt mot kinesisk konsumtionRäkna med börsras när Kinabörserna öppnar igen
Rapporter
Många tungviktare bland veckans rapporter
Sektor
Kepler Cheuvreux: Fortsatt solida utsikter för fastighetssektornListar tre favoriter
Analyser
Analyserna: Ericsson får ny köprek och flera nya riktkurser
Krönika
Hernhag: Därför är index som inkluderar utdelning bäst
Aktietips
Tre köpvärda småbolagOch några du kan vara utan