AFV: Köpläge i storbolag

Publicerad 2013-11-27 08:01

Aktietips Affärsvärlden lämnar fyra aktierekommendationer i sin senaste utgåva. Köp rekommenderas i två av börsens verkliga tungviktare.

Efter H&M:s senaste kvartalsrapport skrivs bolagets vinstprognoser upp från låga nivåer, efter närmast konstanta nedrevideringar under flera år. Klädkedjan har sannolikt det värsta bakom sig, samtidigt som förväntningarna på bolaget under de närmaste åren är klädsamt låga.

”Efter några mellanår har H&M goda möjligheter att växa med över 10 procent per år under de närmaste åren med åtminstone en oförändrad marginal. Det innebär minst tioprocentig vinsttillväxt, kryddat med generösa utdelningar”, skriver Affärsvärlden.

Kan H&M även komma tillbaka till tidigare lönsamhet kan aktiens totalavkastning i ett femårsperspektiv hamna kring 15 procent, och i en värld där det blir allt svårare att finna vettiga investeringsalternativ ser H&M attraktiv ut trots ett p/e-tal på 22. För långsiktiga investerare anser Affärsvärlden att familjen Persson här bjuder på en gratislunch.

I Oriflame tynger valutaeffekter och svag försäljning i Ryssland, men med en vinst som väntas öka nästa år och en bra direktavkastning är aktien värd en chans.

Det fjärde kvartalet har börjat bra för Oriflame och Affärsvärlden tror att utvecklingen håller i sig. Resultatet av det besparingsprogram som lanserades i januari väntas synas i mitten av nästa år, och med Affärsvärldens prognos handlas aktien på 12 gånger nästa års vinst.

Om Oriflame åter lyckas prestera i linje med målet om en årlig försäljningstillväxt på 10 procent i lokal valuta och en rörelsemarginal på 15 procent är det inte dyrt, och rekommendationen är köp med en riktkurs på 223 kronor på ett års sikt.

Lindab har haft en tuff resa sedan börsnoteringen 2006 och bolaget har aldrig riktigt återhämtat sig efter finanskrisen. Även om bolaget nu tar små steg i rätt riktning, vilket sammantaget ger en mer positiv bild, krävs det draghjälp av byggkonjunkturen för att få aktien att lyfta vidare.

Med Affärsvärldens prognoser för 2014 är aktien att anse som fullvärderad. Konkurrenten och största ägaren Systemair framstår enligt Affärsvärlden som ett mer attraktivt aktieval i sektorn.

Cloetta har mellan den 27 november och jul stigit fem år av fem, och den genomsnittliga kursuppgången är 12,3 procent under de drygt fyra veckorna. Värderingarna börjar dock bli högt uppskruvade, med ett p/e-tal på 40 för i år och nära 30 för nästa år.

Affärsvärlden upprepar därför säljrekommendationen, men tipsar om att utnyttja det faktum att julhandeln brukar dra med sig Cloetta-aktien. Rådet blir därför att vänta till efter jul för att sedan köpa tillbaka aktien på nivåer kring 14-15 kronor.

Bostad
Hemnet: Budpremien på bostadsrätter stigerÖver 10 procent i Stockholm
Foto: Jennifer Glans/Pensionsmyndigheten/TT
Premiepensionen
Dags för årets miljardregn över pensionsspararna
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Analys
HSBC: SAS-aktien är "översåld"Står fast vid köprekommendation
Fonder
Spararna tankar aktiefonderGlobal- och Sverigefonder lockar mest
Börsen
Nedåt på börsen
Analyser
Här är dagens färska köprekar
Fonder
Proffsens favoritfonder i 43 kategorier
Aktietips
Här är Swedbanks nya sektorfavorit
Bank
Nu kan Nordeas kunder se sitt personliga koldioxidavtryckBaseras på kortanvändning
10/12
Trading Direkt: Makrotung veckaOch negativ signal för S&P500
Notering
Så går det för förrådsbolaget i premiären24Storage blev kraftigt övertecknad
Foto: Shutterstock
Barometer
Tungt slut på 2019 för teknikföretagen
Aktie
Båtmotorbolaget byter namn
Makro
Veckan späckad med makrobesked
Aktier
Norska daytraders favoritaktie är svensk
Krönika
Hernhag: Fastighetsmarknaden är för hetInte läge att öka positionerna
Foto: istockphoto
Analyser
Här är måndagens aktierekar
Fonder
SPP gör alla fonder fossilfria
Aktie
Moberg Pharma rasar på börsen"Förvånande" utfall i studie
Bostad
Fler tror på starkare boprisutveckling
Aktietips
DI: Möjligheterna i Gränges större än nedsidanTidningen rekommenderar köp
Aktietips
Tre aktier att köpaOch fyra aktier du kan vara utan
Aktie
Oscar Properties förlänger teckningsperiodenBara 70 procent har hittills tecknats
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Mäklarstatistik: Bostadsrättspriserna föll något i november
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Aktie
Ericsson betalar 10 miljarder i mutförlikning