Utdelningsfest att vänta för bankernas aktieägare

Publicerad 2013-11-26 16:07

Aktier Analytikerkåren har fortsatt att skruva upp utdelningsprognoserna för de svenska storbankerna efter rapporterna för det tredje kvartalet.

Efter vinterns bokslut, där Swedbank chockade med att höja utdelningspolicyn till 75 procent, delas bankerna samtidigt i två läger.

Höjda vinstprognoser för SEB och Handelsbanken har följts av motsvarande justeringar för utdelningen. Samtidigt har den förväntade utdelningen från Nordea och Swedbank skruvats upp trots att vinstestimaten har gått åt andra hållet.

Det framgår av SME Direkts konsensusuppdateringar.

”Det mest intressanta är att det skiljer så pass mycket i förändringarna av vinstestimaten under året. Speciellt om du jämför SEB med Nordea och Swedbank. Medan till exempel Christian Clausen varje gång han talar berör utdelningen talar Annika Falkengren istället om tillväxt på intäktssidan, att kostnaderna ska ned och att SEB återkommer om utdelningen. Jag tycker att kvalitén i kursuppgångarna under året är det intressanta”, säger Andreas Håkansson, analytiker på Exane BNP Paribas till Nyhetsbyrån Direkt.

Sedan rapporten för det tredje kvartalet har prognosen för Nordeas utdelning höjts med 4 procent till 0:47 euro per aktie, motsvarande 59 procent av helårsvinsten vilket överstiger nivån i utdelningspolicyn om 40 procent. Både ordförande Björn Wahlroos och vd Christian Clausen har talat om såväl höjda utdelningar som en möjlig höjning av policyn.

Jämfört med vårens utdelning på 0:34 euro per aktie ligger därmed en förväntad höjning på 38 procent i rådande konsensusprognos. Sedan bokslutet har konsensusprognosen för Nordeas helårsvinst per aktie justerats ned med 3 procent samtidigt som höjningen av utdelningsprognosen är 20 procent.

Också för Swedbank har utdelningsprognosen justerats upp 4 procent sedan den senaste rapporten, till i snitt 10:31 kronor, vilket ger en väntad utdelningsandel på 86 procent.

Sedan utdelningshöjningen till 9:90 kronor i samband med bokslutet har förväntningarna på årets vinst per aktie justerats ned 10 procent medan utdelningen lyfts 5 procent.

För SEB:s del har konsensus för utdelningen höjts 5 procent till 3:44 kronor per aktie sedan senaste rapport, motsvarande 53 procent av den väntade vinsten. Jämfört med nivån för 2012 ger det ett väntat lyft på 25 procent. I våras höjde SEB policyn till minst 40 procent av vinsten per aktie.

Till skillnad från Nordea och Swedbank motsvaras höjningen av snittprognosen för SEB:s utdelning sedan bokslutet, om 10,5 procent till dags dato, mer än väl av höjda förväntningar på vinsten per aktie, som höjts med 12 procent.

För Handelsbanken väntas nu en utdelning på i snitt 11:58 kronor per aktie i vår, vilket ger en utdelningsandel på 52 procent. För 2012 delade banken ut 10:75 kronor per aktie.

Uppjusteringarna av utdelnings- och vinstförväntningar är mer måttliga när det kommer till Handelsbanken, men följs väl åt både efter tredje kvartalet och bokslutet – upp omkring 1 procent på kort sikt och 2-3 procent sedan i våras.

Direktavkastning beräknat på måndagens stängningskurs:

  • Swedbank:  6,1%
  • Nordea:  5,0%
  • SEB:  4,4%
  • Handelsbanken: 3,8%
Fed
Fed lämnar styrräntan oförändradSpår oförändrad ränta hela nästa år
Aktietips
Två heta köptips - och två aktier du kan strunta i
Foto: AP/TT
Wall Street
Wall Street: Dragning uppåt efter räntebeskedet
Bolån
Snitträntorna föll i november
Brexit
Aktieexperter: Räkna med brittiskt kursrally"Brittiska bolag på 30-årslägsta"
Börsen
Positiv avslutning på Stockholmsbörsen
Räntan
Sparekonomen: Riksbanken höjer räntan efter inflationssiffrorna
Fonder
Fondbranschen: Så ska koldioxidavtryck redovisas
Valuta
Uppåt för kronan efter inflationsstatistiken
Inflation
Inflation i linje med Riksbankens prognosBäddar för räntehöjning
Analyser
Här är onsdagens fyra färska köprekar
Portföljlån
Erbjuder nya lån med portföljen som säkerhet
Notering
Saudi Aramco maxrusar i premiärenÄr nu världens största noterade bolag
Bostad
Hemnet: Budpremien på bostadsrätter stigerÖver 10 procent i Stockholm
Asien
Små rörelser i Asien
Foto: Jennifer Glans/Pensionsmyndigheten/TT
Premiepensionen
Dags för årets miljardregn över pensionsspararna
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Analys
HSBC: SAS-aktien är "översåld"Står fast vid köprekommendation
Fonder
Spararna tankar aktiefonderGlobal- och Sverigefonder lockar mest
Fonder
Proffsens favoritfonder i 43 kategorier
Aktietips
Här är Swedbanks nya sektorfavorit
Bank
Nu kan Nordeas kunder se sitt personliga koldioxidavtryckBaseras på kortanvändning
10/12
Trading Direkt: Makrotung veckaOch negativ signal för S&P500
Aktie
Båtmotorbolaget byter namn
Makro
Veckan späckad med makrobesked
Aktier
Norska daytraders favoritaktie är svensk