Strategi Placering håller på att avveckla verksamheten.

Skandalbolaget säljer kundregistret

Publicerad 2013-11-17 11:29

Det skandalomsusade premiepensionsbolaget Strategi Placering har lämnat tillbaka sina tillstånd till Finansinspektionen. Hela kundstocken har förts över till ett annat bolag – Stellum Kapitalförvaltning. Men där kan man inte säga var kundernas pensionskapital ska placeras.

Ursäkta röran, vi bygger om! Så står det just nu på Strategi Placerings sajt, bolaget som i somras tog över 26 000 kunder från premiepensionsbolaget Positiv Pension.

Av dessa hade nästan 21 000 lämnat ifrån sig sin PPM-kod vilket Strategi Placering inte var sena med att utnyttja. Strategi Placering flyttade helt sonika över tiotusentals sparares pengar till fonden Optimus High Yield, en relativt dyr företagsobligationsfond som levererat medioker avkastning.

Problemet var att lång ifrån alla kunder hade godkänt flytten, något som Strategi Placering inte hymlat med. Tvärtom, i en inlaga till Stockholms tingsrätt erkänner bolaget att överflyttning i många fall skett utan samtycke.

Ärendet ligger nu på Ekobrottsmyndighetens bord och beslut i frågan väntas före jul. Även FI har intresserat sig av fallet och utredning pågår.

Tillstånden har lämnats tillbaka

Men även om myndigheterna till slut kommer fram till att oegentligheter skett är risken stor att Strategi Placering kommer undan. Bolaget har nämligen på egen begäran återkallat sina tillstånd från Finansinspektionen med motivering att ingen verksamhet längre pågår i bolaget. Hela kundstocken med pinkoder och allt har istället förts över till Stellum Kapitalförvaltning.

– Vi blev kontaktade av Strategi Placering i augusti och blev erbjudna att ta över kundstocken. Stellum kommer nu att kontakta alla kunder och informera om bolaget Stellum och göra en lämplighetsbedömning för att avgöra vilket premiepensionsalternativ som passar kunden bäst, säger Stellum Kapitalförvaltnings vd Roger Hassanov.

Stellum kommer att erbjuda kunderna ett avtal om diskretionär förvaltning, det vill säga att man som sparare låter Stellum ta hand om fondbytena i premiepensionsystemet.

 Enligt Roger Hassanov kommer inga byten att göras om inte kunderna skrivit på ett avtal, antingen fysiskt eller elektroniskt. Men än så länge är det dock högst oklart vilka sparalternativ som Stellum kommer att marknadsföra.

 – Vi håller på att förhandla och analysera flera fonder med flera aktörer och vi räknar med att kunna presentera minst tre placeringsalternativ inom kort, säger Roger Hassanov.

Pensionsmyndigheten agerar

Överflyttningen av kundregistret till Stellum kommer samtidigt som Pensionsmyndigheten ligger i startgroparna att skicka ett brev till de drygt 30 000 sparare som i dag har premiepensionspengar i Optimus High Yield.

– Vi kommer att göra detta eftersom många inte tycks vara medvetna om att de har sparande i fonden. När Strategi Placering gjorde bytet kryssade man dessutom i att någon skriftlig bekräftelse inte skulle skickas hem till sparare, säger Mats Öberg, chef för fondenheten på Pensionsmyndigheten.

Att skicka ett brev kan låta banalt. Men det är en unik åtgärd att Pensionsmyndigheten skickar ut ett brev och informerar spararna om att pengarna kan ligga i en fond de inte ens visste om.

– Vi ser oerhört allvarligt på att Strategi Placering överskridit sina befogenheter. I brevet kommer vi att ge en beskrivning av läget och uppmana spararna att tänka efter om Optimus High Yield är rätt val för dem. Vi kommer också att informera hur man byter kod och hur man byter till en annan fond om man så önskar, säger Mats Öberg.

Pensionsmyndigheten överväger också att informera spararna om de senaste turerna och överföringen av kundregistret till Stellum Kapitalförvaltning.

– Vi har alldeles nyss fått veta att Stellum tagit över kundregistret. Vi får titta närmare på detta och se om vi ska lägga till denna information i brevet också, säger Mats Öberg. 

Aktier
Nu kommer utdelningarna - här är alla datumIndex och valuta kan pressas
Börsen
Småsur måndag på börsen
Krönika
Hernhag: Sällan att jag skulle köpa sällanköp
Börsen
Danske: Svårt för marknaden att välja fokusUteblivna räntehöjningar bra medan tillväxtoro tynger
Guld
Rädsla för USA-recession pressar upp guldpriset
Ränta
Tidigare fedchefen tonar ner betydelsen av inverterad räntekurva"Signalerar inte recession"
Foto: Rickard Kilström
Fonder
Tunga förvaltarduon går skilda vägar
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Öresund fortsätter att öka i Bilia
Aktie
Stillfronts storägare blir ännu större
Aktietips
Tre köpvärda aktierOch två du kan strunta i
Aktietips
DI ser köpläge i Catena Media
Insider
Storytel: Storägare sålde aktier för 70 miljoner
Betala
Bästa korten på utlandsresan
PA-skolan
Missa inte terminens sista kurser i PA-skolan
Event
Anmäl dig till Stora Placeringskvällen i Örebro
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: Fem aktier inför utdelningssäsongen
Foto: Linus Sundahl-Djerf/SvD/TT
Analys
Scandic: "Flera tillväxthämmande faktorer framöver"
Aktietips
"Millicom en attraktivt värderad uppköpskandidat"
Aktier
Swedbank: Därför överviktar vi svenska aktier
Bostad
Hemnet: Återpubliceringar av bostadsrättsannonser fortsätter att öka
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analys
Därför slopar Carnegie köprekommendationen
Foto: Hasse Holmberg/TT
Fritidshus
Vinnare och förlorare på fritidshusmarknadenGotland i topp – Jönköping i botten
Foto: Henrik Montgomery/TT
Elpriset
Blåsten en lisa för plånbokenNya vindkraftsrekord att vänta