Strategi Placering håller på att avveckla verksamheten.

Skandalbolaget säljer kundregistret

Publicerad 2013-11-17 11:29

Det skandalomsusade premiepensionsbolaget Strategi Placering har lämnat tillbaka sina tillstånd till Finansinspektionen. Hela kundstocken har förts över till ett annat bolag – Stellum Kapitalförvaltning. Men där kan man inte säga var kundernas pensionskapital ska placeras.

Ursäkta röran, vi bygger om! Så står det just nu på Strategi Placerings sajt, bolaget som i somras tog över 26 000 kunder från premiepensionsbolaget Positiv Pension.

Av dessa hade nästan 21 000 lämnat ifrån sig sin PPM-kod vilket Strategi Placering inte var sena med att utnyttja. Strategi Placering flyttade helt sonika över tiotusentals sparares pengar till fonden Optimus High Yield, en relativt dyr företagsobligationsfond som levererat medioker avkastning.

Problemet var att lång ifrån alla kunder hade godkänt flytten, något som Strategi Placering inte hymlat med. Tvärtom, i en inlaga till Stockholms tingsrätt erkänner bolaget att överflyttning i många fall skett utan samtycke.

Ärendet ligger nu på Ekobrottsmyndighetens bord och beslut i frågan väntas före jul. Även FI har intresserat sig av fallet och utredning pågår.

Tillstånden har lämnats tillbaka

Men även om myndigheterna till slut kommer fram till att oegentligheter skett är risken stor att Strategi Placering kommer undan. Bolaget har nämligen på egen begäran återkallat sina tillstånd från Finansinspektionen med motivering att ingen verksamhet längre pågår i bolaget. Hela kundstocken med pinkoder och allt har istället förts över till Stellum Kapitalförvaltning.

– Vi blev kontaktade av Strategi Placering i augusti och blev erbjudna att ta över kundstocken. Stellum kommer nu att kontakta alla kunder och informera om bolaget Stellum och göra en lämplighetsbedömning för att avgöra vilket premiepensionsalternativ som passar kunden bäst, säger Stellum Kapitalförvaltnings vd Roger Hassanov.

Stellum kommer att erbjuda kunderna ett avtal om diskretionär förvaltning, det vill säga att man som sparare låter Stellum ta hand om fondbytena i premiepensionsystemet.

 Enligt Roger Hassanov kommer inga byten att göras om inte kunderna skrivit på ett avtal, antingen fysiskt eller elektroniskt. Men än så länge är det dock högst oklart vilka sparalternativ som Stellum kommer att marknadsföra.

 – Vi håller på att förhandla och analysera flera fonder med flera aktörer och vi räknar med att kunna presentera minst tre placeringsalternativ inom kort, säger Roger Hassanov.

Pensionsmyndigheten agerar

Överflyttningen av kundregistret till Stellum kommer samtidigt som Pensionsmyndigheten ligger i startgroparna att skicka ett brev till de drygt 30 000 sparare som i dag har premiepensionspengar i Optimus High Yield.

– Vi kommer att göra detta eftersom många inte tycks vara medvetna om att de har sparande i fonden. När Strategi Placering gjorde bytet kryssade man dessutom i att någon skriftlig bekräftelse inte skulle skickas hem till sparare, säger Mats Öberg, chef för fondenheten på Pensionsmyndigheten.

Att skicka ett brev kan låta banalt. Men det är en unik åtgärd att Pensionsmyndigheten skickar ut ett brev och informerar spararna om att pengarna kan ligga i en fond de inte ens visste om.

– Vi ser oerhört allvarligt på att Strategi Placering överskridit sina befogenheter. I brevet kommer vi att ge en beskrivning av läget och uppmana spararna att tänka efter om Optimus High Yield är rätt val för dem. Vi kommer också att informera hur man byter kod och hur man byter till en annan fond om man så önskar, säger Mats Öberg.

Pensionsmyndigheten överväger också att informera spararna om de senaste turerna och överföringen av kundregistret till Stellum Kapitalförvaltning.

– Vi har alldeles nyss fått veta att Stellum tagit över kundregistret. Vi får titta närmare på detta och se om vi ska lägga till denna information i brevet också, säger Mats Öberg. 

Foto: AP/TT
Wall Street
Iran-oro sänkte Wall Street
Foto: istockphoto
Försäkringar
"Lönar sig att jämföra husbilsförsäkringar"Stora skillnader mellan försäkringsbolagen
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Börsen
Munter börs på rapporttung fredag
Foto: istockphoto
Cybersäkerhet
Skydda dig mot hackare i sommarSommaren högsäsong för cyberkriminella
Analyser
Flera nya köprekar bland analyserna
19/7
Trading Direkt: Långsiktig teknisk analys på index
Rapport
Sämre än väntat för Autoliv"Sämsta marknaden sedan finanskrisen"
Rapport
SSAB:s resultat sämre än väntatSpår lägre efterfrågan tredje kvartalet
Rapport
Saabs orderingång minskade
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Kinnevik: Substansvärdet ökade 6 procent
Rapport
Klart svagare än väntat för Boliden
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Attendos resultat i nivå med vinstvarningen
Rapport
NCC klart under förväntanMen orderingången överraskade på uppsidan
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Betssons vinst krymper
Asien
Uppåt i Asien efter mjuka Fed-signaler
Foto: Rickard Kilström
Aktie
Gladiator har dumpat MedivirMitteregger: Tappat tron på bolaget
Spara
Så får du 10 procents sparränta – men risken är skyhögFI kräver reglering
Fonder
Här är sommarens bästa fonder
Aktie
SHB slopar trading-case efter svag rapport
Bolån
Bankerna där snitträntorna rört sig mest
16/7
Trading Direkt: Hajpade fondförvaltaren om gaming och e-sportbolag
Aktietips
Förvaltarens nya aktiefynd
Foto: istock
Kryptovalutor
Förslag förbjuda tech-bolag lansera kryptovalutor
Räntan
Fedchef: Centralbanken bör överväga räntesänkningar
Foto: Tomas Oneborg /TT-SvD
Aktier
Här är miljardärernas favoritaktier
Foto: Vidar Nuud/NTB/TT
Näthandel
Resor störst på nätet
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Färre villor säljs