Strategi Placering håller på att avveckla verksamheten.

Skandalbolaget säljer kundregistret

Publicerad 2013-11-17 11:29

Det skandalomsusade premiepensionsbolaget Strategi Placering har lämnat tillbaka sina tillstånd till Finansinspektionen. Hela kundstocken har förts över till ett annat bolag – Stellum Kapitalförvaltning. Men där kan man inte säga var kundernas pensionskapital ska placeras.

Ursäkta röran, vi bygger om! Så står det just nu på Strategi Placerings sajt, bolaget som i somras tog över 26 000 kunder från premiepensionsbolaget Positiv Pension.

Av dessa hade nästan 21 000 lämnat ifrån sig sin PPM-kod vilket Strategi Placering inte var sena med att utnyttja. Strategi Placering flyttade helt sonika över tiotusentals sparares pengar till fonden Optimus High Yield, en relativt dyr företagsobligationsfond som levererat medioker avkastning.

Problemet var att lång ifrån alla kunder hade godkänt flytten, något som Strategi Placering inte hymlat med. Tvärtom, i en inlaga till Stockholms tingsrätt erkänner bolaget att överflyttning i många fall skett utan samtycke.

Ärendet ligger nu på Ekobrottsmyndighetens bord och beslut i frågan väntas före jul. Även FI har intresserat sig av fallet och utredning pågår.

Tillstånden har lämnats tillbaka

Men även om myndigheterna till slut kommer fram till att oegentligheter skett är risken stor att Strategi Placering kommer undan. Bolaget har nämligen på egen begäran återkallat sina tillstånd från Finansinspektionen med motivering att ingen verksamhet längre pågår i bolaget. Hela kundstocken med pinkoder och allt har istället förts över till Stellum Kapitalförvaltning.

– Vi blev kontaktade av Strategi Placering i augusti och blev erbjudna att ta över kundstocken. Stellum kommer nu att kontakta alla kunder och informera om bolaget Stellum och göra en lämplighetsbedömning för att avgöra vilket premiepensionsalternativ som passar kunden bäst, säger Stellum Kapitalförvaltnings vd Roger Hassanov.

Stellum kommer att erbjuda kunderna ett avtal om diskretionär förvaltning, det vill säga att man som sparare låter Stellum ta hand om fondbytena i premiepensionsystemet.

 Enligt Roger Hassanov kommer inga byten att göras om inte kunderna skrivit på ett avtal, antingen fysiskt eller elektroniskt. Men än så länge är det dock högst oklart vilka sparalternativ som Stellum kommer att marknadsföra.

 – Vi håller på att förhandla och analysera flera fonder med flera aktörer och vi räknar med att kunna presentera minst tre placeringsalternativ inom kort, säger Roger Hassanov.

Pensionsmyndigheten agerar

Överflyttningen av kundregistret till Stellum kommer samtidigt som Pensionsmyndigheten ligger i startgroparna att skicka ett brev till de drygt 30 000 sparare som i dag har premiepensionspengar i Optimus High Yield.

– Vi kommer att göra detta eftersom många inte tycks vara medvetna om att de har sparande i fonden. När Strategi Placering gjorde bytet kryssade man dessutom i att någon skriftlig bekräftelse inte skulle skickas hem till sparare, säger Mats Öberg, chef för fondenheten på Pensionsmyndigheten.

Att skicka ett brev kan låta banalt. Men det är en unik åtgärd att Pensionsmyndigheten skickar ut ett brev och informerar spararna om att pengarna kan ligga i en fond de inte ens visste om.

– Vi ser oerhört allvarligt på att Strategi Placering överskridit sina befogenheter. I brevet kommer vi att ge en beskrivning av läget och uppmana spararna att tänka efter om Optimus High Yield är rätt val för dem. Vi kommer också att informera hur man byter kod och hur man byter till en annan fond om man så önskar, säger Mats Öberg.

Pensionsmyndigheten överväger också att informera spararna om de senaste turerna och överföringen av kundregistret till Stellum Kapitalförvaltning.

– Vi har alldeles nyss fått veta att Stellum tagit över kundregistret. Vi får titta närmare på detta och se om vi ska lägga till denna information i brevet också, säger Mats Öberg. 

Foto: AP/TT
Wall Street
Banker vinnare i New York
Börsen
Veckoavslut i dur
Pension
Pensionen räknas upp nästa årKan bli cirka 100 kr mer i månaden
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Intrum rusar 15 procent efter omvända vinstvarningen"Snabb återhämtning till normalläge"
Foto: Shutterstock
Bidragsberättigat
Agility och sportfiske godkänns för friskvårdsbidragNy dom ger fritt fram för mängder av aktiviteter
Räntan
Vice Riksbankschefen: Negativa inlåningsräntor inget hinder
Analys
Stora Enso: Risken för kollaps i efterfrågan har minskat
10/7
Trading Direkt: Finns risk att EU rasar samman
Räntan
Riksbanken utesluter inte ny räntesänkning
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Aktie
Ölproducenten vinstvarnar
Fonder
Nettosparandet i fonder ökade i juni
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Atrium Ljungberg något sämre än väntatAvstår från att lämna helårsprognos
Asien
Asien: Ny corona-oro dämpar humöret
Resultat
NP3 höjde förvaltningsresultatetKlart högre hyresintäkter
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Elpriset
KO stämmer kommunalt energibolag"Kunden bunden till oförutsägbar elkostnad i ett år"
Foto: Shutterstock
Barometer
Pictet överviktar Europa och euronMinskar exponeringen mot defensiva sektorer
Foto: Erik Mårtensson/TT
Konjunktur
Analytiker: Maj blir kanske botten i stället för april"Andra kvartalet inte så blodigt som befarats"
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Statistik
SCB: Konsumtionen sjönk nästan 10 procent i maj
Sektor
Betting: Kepler upprepar köp i sektorn
Foto: Lars Pehrsson/SvD/TT
Penningtvätt
Uppgifter: SEB överväger överklaga miljardboten
Rapport
Öresund: Substansvärdet minskade 20 procent
Köptips
Affärsvärlden: Aktien som fortfarande är köpvärd
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska köprekar
Foto: Shutterstock
Fonder
Fonder: Rekordutflöden från brittiska aktiefonder"Högsta summan hittills"