Strategi Placering håller på att avveckla verksamheten.

Skandalbolaget säljer kundregistret

Publicerad 2013-11-17 11:29

Det skandalomsusade premiepensionsbolaget Strategi Placering har lämnat tillbaka sina tillstånd till Finansinspektionen. Hela kundstocken har förts över till ett annat bolag – Stellum Kapitalförvaltning. Men där kan man inte säga var kundernas pensionskapital ska placeras.

Ursäkta röran, vi bygger om! Så står det just nu på Strategi Placerings sajt, bolaget som i somras tog över 26 000 kunder från premiepensionsbolaget Positiv Pension.

Av dessa hade nästan 21 000 lämnat ifrån sig sin PPM-kod vilket Strategi Placering inte var sena med att utnyttja. Strategi Placering flyttade helt sonika över tiotusentals sparares pengar till fonden Optimus High Yield, en relativt dyr företagsobligationsfond som levererat medioker avkastning.

Problemet var att lång ifrån alla kunder hade godkänt flytten, något som Strategi Placering inte hymlat med. Tvärtom, i en inlaga till Stockholms tingsrätt erkänner bolaget att överflyttning i många fall skett utan samtycke.

Ärendet ligger nu på Ekobrottsmyndighetens bord och beslut i frågan väntas före jul. Även FI har intresserat sig av fallet och utredning pågår.

Tillstånden har lämnats tillbaka

Men även om myndigheterna till slut kommer fram till att oegentligheter skett är risken stor att Strategi Placering kommer undan. Bolaget har nämligen på egen begäran återkallat sina tillstånd från Finansinspektionen med motivering att ingen verksamhet längre pågår i bolaget. Hela kundstocken med pinkoder och allt har istället förts över till Stellum Kapitalförvaltning.

– Vi blev kontaktade av Strategi Placering i augusti och blev erbjudna att ta över kundstocken. Stellum kommer nu att kontakta alla kunder och informera om bolaget Stellum och göra en lämplighetsbedömning för att avgöra vilket premiepensionsalternativ som passar kunden bäst, säger Stellum Kapitalförvaltnings vd Roger Hassanov.

Stellum kommer att erbjuda kunderna ett avtal om diskretionär förvaltning, det vill säga att man som sparare låter Stellum ta hand om fondbytena i premiepensionsystemet.

 Enligt Roger Hassanov kommer inga byten att göras om inte kunderna skrivit på ett avtal, antingen fysiskt eller elektroniskt. Men än så länge är det dock högst oklart vilka sparalternativ som Stellum kommer att marknadsföra.

 – Vi håller på att förhandla och analysera flera fonder med flera aktörer och vi räknar med att kunna presentera minst tre placeringsalternativ inom kort, säger Roger Hassanov.

Pensionsmyndigheten agerar

Överflyttningen av kundregistret till Stellum kommer samtidigt som Pensionsmyndigheten ligger i startgroparna att skicka ett brev till de drygt 30 000 sparare som i dag har premiepensionspengar i Optimus High Yield.

– Vi kommer att göra detta eftersom många inte tycks vara medvetna om att de har sparande i fonden. När Strategi Placering gjorde bytet kryssade man dessutom i att någon skriftlig bekräftelse inte skulle skickas hem till sparare, säger Mats Öberg, chef för fondenheten på Pensionsmyndigheten.

Att skicka ett brev kan låta banalt. Men det är en unik åtgärd att Pensionsmyndigheten skickar ut ett brev och informerar spararna om att pengarna kan ligga i en fond de inte ens visste om.

– Vi ser oerhört allvarligt på att Strategi Placering överskridit sina befogenheter. I brevet kommer vi att ge en beskrivning av läget och uppmana spararna att tänka efter om Optimus High Yield är rätt val för dem. Vi kommer också att informera hur man byter kod och hur man byter till en annan fond om man så önskar, säger Mats Öberg.

Pensionsmyndigheten överväger också att informera spararna om de senaste turerna och överföringen av kundregistret till Stellum Kapitalförvaltning.

– Vi har alldeles nyss fått veta att Stellum tagit över kundregistret. Vi får titta närmare på detta och se om vi ska lägga till denna information i brevet också, säger Mats Öberg. 

Chatt
Hernhag: Två högutdelare som är intressanta just nu
Wall Street
Wall Street: Tesla rasade på stark börs
Börsen
Rejält upp på veckans sista handelsdag
Rapporter
Dags för rapportperioden – här är alla datum
18/1
Trading Direkt: Två vinstvarningar och ny statsminister
Foto: Victor Lundber/TT
Analys
Barclays: Gruvbolaget höjs till övervikt"Minimal koldioxidexponering"
Foto: Annika af Klercker/TT
Aktie
Carnegie: Oriflames inbromsning i Asien oroar
Aktier
Redeyes nya toppval i Tech
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Foto: Björn Larsson/TT
Aktier
Swedish Match in i Nordeas modellportfölj
Foto: Anders Wiklund/TT
Analys
Kepler: Mekonomen fortsatt köpvärd efter vinstvarningen
Foto: Henrik Montgomery/TT
Analyser
Avanza: Flera banker sänker riktkursen efter rapporten
Fonder
Carnegie Fonder lägger ner AfrikafondTror inte längre på placeringar i regionen
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT
Aktie
Stenbeck lämnar Kinneviks styrelse
Foto: istockphoto
Aktie
IDL Biotech handelsstoppad
Aktie
Vinstvarning från Mekonomen"Genomgående svagt resultat"
Asien
Asien: Uppåt efter minskad tulloro
Aktie
Scandics vd tvingas checka utStyrelsen ser behov av nytt ledarskap
BUD
Stendörren: EQT förlänger budperioden
Elpriset
Elbolaget varnar: Räkna med högsta elpriset på sju år
Kommentar
Analytiker: Räkna med fortsatt svag kursutveckling för Avanza
Fonder
2018: Året då spararna flydde från aktiefonderBland- och indexfonder vinnare
Kurser
Bli ett placeringsproffs - anmäl dig till Privata Affärers kurser
Aktie
Bussbolaget rusar över 100 procentVann upphandling om sex bussar
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Avanza dyker efter rapportKostnadsprognosen höjs
Foto: istockphoto
Analyser
Analyser: Fyra aktier du inte ska köpa
Aktietips
Två heta köptipsOch några aktier du kan vara utan