”Lågt bud på Alliance”

Publicerad 2013-10-31 10:24

Nyheter Alliance Group lägger ett rekommenderat kontakterbjudande på Alliance Oil. Men budet är lågt med hänsyn till potentialen i downstreamverksamheten, enligt analytiker.

Före transaktionen kontrollerar Alliance Group och dess närstående bolag 45 procent av depåbevisen som representerar Stamaktierna i Alliance Oil och 7 procent av depåbevisen som representerar Preferensaktierna i Alliance Oil.

Alliance Group bjuder 60 kronor per stamaktie, samt 313 kronor för varje preferensaktie plus ett tillägg.

Tillägget för varje preferensaktie är 7:50 kronor för varje aktie multiplicerat med en viss procentsats.

Budet innebär en premie om 17 procent för stamaktierna jämfört med den genomsnittliga kursen under de senaste tre månaderna, eller 4 procent jämfört med onsdagens stängning.

Analytiker: Lågt bud

Alliance Groups bud på Alliance Oil är lågt om hänsyn tas till potentialen i downstreamverksamheten, som stora investeringar har gjorts i under de senaste åren, investeringar som väntas bära frukt först 2015 och därefter.

Det sade en analytiker under frågestunden vid torsdagens telefonkonferens om budet. SME-konsensus spår ett rörelseresultat före av- och nedskrivningar på drygt 1 miljard dollar 2015, mot 2012 års 729 miljoner dollar.

Analytikern frågade apropå detta huruvida de så kallade oberoende styrelseledamöterna i Alliance, som enligt budkommunikén stödjer budet, hade utvärderat alternativet att avyttra downstreamverksamheten, som huvudsakligen består av ett oljeraffinaderi i den östryska staden Khabarovsk samt en bensinmackskedja.

”Vi har utvärderat flera olika alternativ”, sade styrelseordföranden Eric Forss utan att vilja gå in på detaljer om huruvida en avyttring av Khabarovsk hade utvärderats och hur mycket det skulle inbringa jämfört med budvärdet, ”men betydande transaktioner hade krävt stöd från den största aktieägaren” (familjen Bazhaev, som via sitt Alliance Group lägger budet).

Analytikern påpekade att styrelseledamöterna uppges vara oberoende, och därför borde se saken även ur minoritetsaktieägarnas perspektiv.

”Det har vi också, och som sagt, vi har utvärderat flera alternativ i processen, men jag tänker inte gå in på detaljer om vad vi har utvärderat”, sade Eric Forss.

Analytikern ifrågasatte också den kortsiktighet som Alliance Group-representanten beskrev att aktiemarknaden har, en kortsiktighet som budet motiveras med: familjen Bazhaev uppgavs ha en ”högre toleranströskel” med dåliga kvartalsresultat och ett längre perspektiv.

”Flera långsiktiga investerare skulle kanske inte hålla med om det”, sade analytikern.

Enligt vad Eric Forss sade på konferensen innebär stödet för budet från Alliance Group, Repsol och oberoende styrelseledamöter att cirka 47 procent av rösterna i bolaget är för budet, att jämföra med de 75 procent av stämmodeltagarna som krävs för att det ska gå igenom.

Om så sker – bolagsrepresentanterna ville på telefonkonferensen inte spekulera i hur många procent som stödjer det – och någon aktieägare vill överklaga med hänvisning till låg budnivå ska tvisten föras i domstol på Bermuda. Platsen för eventuell tvist är en konsekvens av bolagets ursprung i Vostok Nafta, som var registrerat på Bermuda, sade Eric Forss.

En analytiker frågade vad som förändrats i ledningens och styrelsens syn sedan preferensaktieemissionen kring midsommar i år, då Alliance Oil uppenbarligen ansågs lämpa sig för börsen.

”Ingenting, ledningen och styrelsen har samma syn som förut. Det här handlar om ett initiativ från en större aktieägare”, sade Eric Forss.

En annan fråga berörde marknadsrykten om att Gazprom skulle vara intresserat av Alliance Oil, apropå att det är Gazprombank som finansierar budet. Alliance Group-representanten Magomed Galaev sade att det såvitt han vet inte finns några kopplingar längre mellan banken och Gazprom, trots namnet, och att familjen Bazhaev inte har fört några diskussioner med andra intresserade köpare av Alliance Oil.

Enligt Eric Forss skulle handeln återupptas ”väldigt snart” i aktien som stoppades i samband med torsdagens börsöppning: så snart Stockholmsbörsen hunnit sätta sig in i informationen, enligt vad börsen hade sagt till honom.

Börsen
Uppgång efter sanslös återhämtning
Aktietips
Handelsbankens tradingtips: Ett bolag som inte drabbas av coronaoronEn intressant nivå att ta position på
Sektor
Viruset: Rusning i vaccinbolag
Foto: Shutterstock
Corona
Sparekonomerna: Därför ska du inte drabbas av panikHack i kurvan – eller början till en krasch?
Sektor
Förväntningar ger bränslecellsbolag hög värderingLiknas vid tidigare hajp-cykler
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
DNB: Negativ kursreaktion motiverad
Foto: Shutterstock
Aktie
Africa Oil stiger brant efter ny prognos
Foto: Shutterstock
Fonder
Guldfonder vinnare när omvärldens börser rasarStark utveckling även för guldgruvorna
Analyser
Här är onsdagens köprekar
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Sektor
Livsmedel: Nya sektorvarningar i coronavirusets spår
Analys
Berenberg: Tre köpvärda verkstadsbolag efter börsraset
Foto: Vidar Ruud/NTB/TT
Rapport
Sämre än väntat för SAS
Foto: Shutterstock
Sektor
Två billiga stjärnor i verkstaden"Produktion och lager lägre än efterfrågan"
Ränta
Riksbanksledamot: Noll ingen ny nedre gräns
Deklarationen
En dag kvar: Skaffa digital brevlåda för tidig skatteåterbäringDeklarationstjänsten öppnar 17 mars
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
SAS: Nordea sänker estimat och riktkurs på grund av coronaeffekter
PA-skolan
Extra kurstillfällen i populära PA-skolanSpetsa dina kunskaper om investeringar
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens färska köprekar
25/2
Trading Direkt: Om coronavirusets framfart
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
DNB: Värderingen har hunnit ikapp Evolution Gaming
Bank
Trendbrott: Allt färre köper bankaktier
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Sektor
Verkstad: Svenska bolag överlag igång i Kina
Räntan
Jyske Bank inför negativ ränta på konton med över 250 000 danska kr
Aktie
Mastercard sänker intäktsprognosen
Börsen
Här är aktierna som står emot börsraset