Överraskande rapport

Publicerad 2013-10-29 13:05

Rapport Nokias rörelseresultat gick oväntat från minus till plus under det tredje kvartalet och aktien rusade mer än 5 procent bara sekunderna efter delårsrapporten.

Analytikerna hade befarat en förlust men telekomjättens rörelseresultat uppgick till 118 miljoner euro under perioden juli-september, motsvarande litet mer än 1 miljard kronor.

I fjol gjorde Nokia en rörelseförlust på över en halv miljard euro under det tredje kvartalet och årets andra kvartal uppgick förlusten till 115 miljoner euro.

Längst ned i resultaträkningen – inklusive engångskostnader, avskrivningar, finansieringskostnader och skatt – lyser Nokia siffror alltjämt röda. Nettoförlusten landade på 91 miljoner euro i det tredje kvartalet, även det bättre än befarat.

Inför rapporten låg fokus på Nokia Solutions Networks, NSN – den del inom Nokia som konkurrerar med Ericsson och som kommer att utgöra lejonparten av bolaget när väl försäljningen av mobiltelefondelen till Microsoft är genomförd.

Marginalen för NSN på 8,4 procent var en halv procentenhet bättre än förväntat. Smolket i glädjebägaren utgjordes av att omsättningen i affärsområdet inte nådde upp till förhandstipsen efter en försäljningsnedgång på 26 procent. Men Risto Siilasmaa, bolaget styrelseordförande och tillförordnad vd, är nöjd.

”Vårt strategiarbete utvecklas väl och det har redan blivit tydligt för oss att det finns betydande möjligheter för alla våra affärsområden: NSN, Here och Advanced Technologies”, skriver han i rapporten.

Affärsområdet Devices & Services, som omfattar telefonerna och som alltså snart förs över till Microsoft, gick ungefär som väntat under delårsperioden.