Planera för bergvärme

Publicerad 2013-10-25 09:12

Energitips Bergvärme är en stor investering som, rätt installerat, kan ge rejäla energibesparingar i ditt hus. Så här går du tillväga för att få bäst utbyte av din bergvärmeanläggning.

Har du ett äldre hus med höga energikostnader kan bergvärme vara en lönsam investering. Samtidigt lönar det sig att vara påläst när du kontaktar en värmepumpsleverantör.

– Har du koll på den befintliga uppvärmningen i ditt hus och studerar hur en bergvärmepump fungerar så är det till stor hjälp när du pratar med en installatör. Du ska aldrig nöja dig med ett standardmässigt anbud, då är risken stor att du får en anläggning som inte fungerar optimalt, säger Bengt-Göran Karlsson, värmepumpsexpert och rådgivare på Sweco.

Kolla markförhållanden

Det första steget är att kontrollera att du har bra förutsättningar för bergvärme där du bor. Här kan du ta hjälp av kommunen som brukar ha vetskap om de lokala markförhållandena. Du kan även vända dig till en lokal borrentreprenör.

– Om företaget har utför bergborrningar i ditt närområde så vet de hur de geologiska förhållandena ser ut och vilka borrdjup som krävs för att få ut tillräckligt med värme.

Husets system

Nästa steg är titta på det egna huset. Hur ser energianvändningen ut över året? Hur fungerar värmedistributionen?

– Många äldre hus som värms med olja, biobränsle eller en elpanna har ett värmesystem som levererar varmvatten med hög temperatur till radiatorerna. En värmepump däremot levererar varmvatten med en låg framledningstemperatur. Denna skillnad brukar man kompensera vid en installation, till exempel genom att sätta in fläktkonvektorer eller fler radiatorer.

Uppvärmningsbehovet påverkar dimensionering på borrhålet och hur hög effekt värmepumpen ska ha. I regel strävar man efter att värmepumpen ska hålla en så låg framledningstemperatur som möjligt, samtidigt som den ska arbeta under långa perioder utan start och stopp. Då blir värmepumpen mest effektiv och slitaget på kompressorn lägre.

– I det här fallet bör du också fundera på om värmepumpen både ska värma radiatorerna och tappvarmvattnet. Det kan ofta löna sig att lägga till en varmvattenberedare som värmer upp tappvattnet separat och låta värmepumpen sköta husets uppvärmning, säger Bengt-Göran Karlsson.

Välj rätt köldmedium

När det gäller uppvärmningen kan man undersöka vilka köldmedier som värmepumparna arbetar med. För ett hus som behöver en lite högre framledningstemperatur, kring 50-60 grader, passar köldmediet R 134a. Har huset ett lägre behov, kring 35-55 grader, är köldmediet R 407 mer lämpligt. Detta köldmedium brukar även passa för golvvärme.

– Valet av köldmedium har ganska stor betydelse för hur effektiv din värmepumpsanläggning blir. Själva fabrikatet på värmepumpen spelar mindre roll, åtminstone så länge du väljer en etablerad modell på marknaden.

Borrhålet kostar mest

Totalkostnaden för att installera bergvärme i en genomsnittlig villa brukar hamna kring 140 000-160 000 kronor.

En stor del av kostnaden är relaterad till borrningen. Man kan räkna med att ett borrdjup på 160 meter, inklusive foderrör och kollektorslang, kostar cirka 50 000 kronor, exklusive ROT-avdrag. Ett borrhål med detta djup är lämpligt för en värmepump med en effekt på cirka 7 kilowatt.

Tänk långsiktigt

Med tanke på investeringskostnaden finns det goda skäl att planera långsiktigt. Är ditt hus i behov av renovering lönar det sig att göra åtgärderna innan du installerar ett nytt värmesystem.

– Kombinerar du renoveringen med energiförbättrande åtgärder i huset kan du efteråt välja en mindre och billigare värmepumpsanläggning. Då får du samtidigt igen en del av kostnaden som du lagt på energiåtgärderna, tipsar Bengt-Göran Karlsson.

Chatt
Hernhag: Två bra bettingbolag och en aktie att köpa i rekylenSista chatten före sommaruppehållet.
Aktier
Fondförvaltaren: Ett utomordentligt välskött bolagViktor Henriksson listar tre spännande småbolag.
Foto: Jessica Gow/TT
Sektoranalys
Kepler Cheuvreux: Överdriven ränteoro på fastighetsmarknaden
Börsen
H&M sänke på börsen
Foto: Björn Larsson Rosvall/TT
Blankning
Blankningen på rekordnivå
Tidning
PA och PG mot strömmen på vikande tidskriftsmarknad
Notering
Så går det för börsens nya bank i premiären
Foto: Bertil Ericson/TT
Aktie
Kappahls vd sparkasFår gå med omedelbar verkan.
Aktie
Försäljningen klarade inte helt förväntningarna
PA-golfen
Här är vinnarna i placerargolfen
Bostad
Bopriser åt olika håll i majBostadsrättspriserna föll medan villapriserna steg.
Bostad
Mäklarstatistik: Klart färre bostadsrätter sålda i årMinskningen är störst i Stockholm.
Foto: Henrik Montgomery/TT
Kommentar
Kommentar: Kinnevik ger bra aktieägarvärde
Aktier
Persson: Jag tänker inte köpa ut H&M från börsenAktien faller tungt efter beskedet.
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Aktie
Carlström tankar Fingerprint
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Kinnevik vill dela ut hela innehavet av MTG-aktier
Foto: Magnus Hjalmarson Nejdeman/TT
Elpriset nästan dubbelt så högt som förra sommarenTorrt väder och svaga vindar pressar upp elpriserna.
Notering
Notering: Kan bli sug efter Epiroc
Nytt nymmer
USA-NK
Fonden som placerat i Nordkorea
Sajten
Välkommen till nya privataaffarer.seNu har vår sajt fått en rejäl uppfräschning.
Krönika
Hernhag: Stigande vinster mer användbart än modeord som hållbarhet