AFV: Två köpvärda aktier

Publicerad 2013-10-23 08:13

Aktietips Affärsvärlden ger fyra aktierekommendationer i sitt senaste nummer. Solenergibolaget och detaljhandelsbolaget får köprekommendationer.

Solenergibolaget Etrion, med familjen Lundin som huvudägare och stor långivare, steg kraftigt i september efter beskedet att bolaget tillsammans med energijätten Total och dotterbolaget Sun Power ska bygga en ny solpark i norra Chile.

Trots att bolaget vid halvårsskiftet hade ett negativt eget kapital på 60 miljoner kronor har det under de senaste två åren vuxit som utlovat, och Affärsvärlden ser samarbetet med Total som en faktor som kan undvika potentiella fallgropar framöver. Rekommendationen blir köp och riktkursen sätts till 5:10 kronor på ett års sikt.

I VRG ser Affärsvärlden ett bolag där låg värdering och positiv trend sammanfaller. De senaste kvartalens svacka, som bland annat förklaras av sänkta finansiella mål och en sänkt utdelning, ses som tillfällig, vilket skapar ett attraktivt köpläge. Rekommendationen blir att köpa VRG och sikta på en kurs på 50 kronor på ett års sikt.

Onlinebanken Avanza har haft två investeringstunga år, med investeringar i bland annat ett nytt it-system och en ny hemsida. Nu är bolaget åter i tillväxtspåret och aktien är därför intressant på lång sikt.

Efter en uppgång på 57 procent under det senaste året, då börsen samtidigt gått upp med 23 procent, är dock aktien dyr. Rekommendationen är att avvakta med köp tills aktien rekylerar ner mot 150 kronor, där aktien handlades så sent som i augusti.

I medicinteknikbolaget Getinge oroar upprepade vinstvarningar. En tillväxttakt som mattas av i ett bolag som handlas till p/e 20 på årets vinst – mycket på grund av att vinsterna under många år vuxit snabbare än försäljningen – anses riskabelt.

”Att betala premium för tillväxt när tillväxten mattas samtidigt som vinstmarginalerna sjunker förefaller motsägelsefullt”, skriver Affärsvärlden, och rekommenderar att avvakta med köp tills aktien når kurser kring 190 kronor.

Chatt
Hernhag: Fyra aktier att öka i och behålla på sikt"Två bra barnaktier"
Aktier
Sparekonomen varnar för dubbelsmäll i investmentbolagRabatterna krymper och premierna stiger
Foto: Shutterstock
Råvaror
UBS: Guld kan stiga mot 2.100 dollar nästa år
Foto: istockphoto
Bostad
Analytiker: Mer dämpad prisuppgång på bomarknaden
Pension
Andersson: Nio av tio pensionärer får mer pengar nästa år"Pensionsgapet borta 2023"
Foto: AP/TT
Wall Street
Techbolagen tyngde i New York
Aktie
Kinnevik säljer hela innehavet i Qliro
Börsen
Stängning marginellt upp
JP Morgan: Troliga bankfusioner i Europa
Aktie
Lundberg tankar ännu mer SHB-aktier
Handelskriget
USA beordrar Google och Apple förbjuda Tiktok och Wechat
Bank
FI utreder Swedbank för marknadsmissbruk
18/9
Trading Direkt: Analys i "extrema uppgångar"
Fonder
Företagsobligationsfonderna har återhämtat sig
Analyser
Här är fredagens färska köprekar
Bostad
Valueguard: Boprisuppgången fortsätter
Aktie
Ericsson i mångmiljardaffärKöper amerikanskt 5G-bolag
Foto: Gorm Kallestad/TT
Aktie
Omvänd vinstvarning från Bilia
Riksbanken
Räkna med oförändrad reporänta nästa vecka
Aktie
Stillfront köper mobilspelsbolaget Nanobit
Foto: istockphoto
Asien
Lätt uppåt i Asien
Placera
Söderberg & Partners: Så ska du placera i höstStrategirapporten ”Climbing the Wall of Worry”
Analys
Arjo: Carnegie tror på ökad tillväxt"Kvartalsrapporten driver upp aktiekursen"
Foto: Shutterstock
Placera
DNB Markets: Sektorskifte på börsen"Verkstad och fastigheter vinner terräng"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens köprekar