Förseningar kan bli lönsamt för resenärer

Publicerad 2013-09-10 11:06

Resor Tusentals resenärer har drabbats hårt av den senaste tidens kraftiga förseningar i Norwegians linjenät. Men det kan visa sig bli en bra affär för drabbade passagerarna som kan ha rätt till uppemot 600 euro i ersättning.

Problemen med Norwegians nya långlinjeflygplan Boeing 787 Dreamliner började i måndags i förra veckan. Ett plan på Arlanda fick då indikation om ett bromsfel. Först i fredags kväll kunde flygningarna gå enligt tidtabell.

– Att det tog så lång tid att åtgärda problemen berodde på att vi blev tvungna att flyga in reservdelar från London och Seattle, säger Norwegians Åsa Larsson.

Norwegian tvingades under tiden hyra in andra plan för att transportera passagerarna till och från New York och Bangkok. Effekten blev att tusentals passagerare blev upp till två dygn försenade. Under tiden fick Norwegian inkvartera passagerarna på hotell i väntan på avgång.   

Kan bli bra affär

Men strulet kan faktiskt bli en bra affär för de drabbade resenärerna. Ett rättsligt avgörande för några år sedan gjorde att EU:s regelverk om schablonersättning för flygresenärer inte bara kan tillämpas vid inställda flygningar utan också vid kraftigt försenade flygningar.

Kort sagt: resenärer som drabbas av långa förseningar kan få upp till 600 euro i schablonersättning per person som plåster på såren. Det här är inget som bolagen direkt skyltar med. Snarare tvärtom. Pengarna kommer inte heller automatiskt utan man måste begära ersättning från flygbolaget.

Då slipper flygbolaget betala

Men det finns en hake. Om det handlar om extraordinära omständigheter som bolaget inte kunnat undvika utgår ingen ersättning. I dagsläget vill Norwegians Åsa Larsson dock inte säga om bolaget kommer att åberopa extraordinära omständigheter för att slippa betala ersättning.

– Vårt fokus har varit att ta hand om våra passagerare under veckan. Nu får vi gå tillbaka och titta på om vi kunnat hantera situationen annorlunda. Därför kan jag i dag inte svara på om vi anser att det varit en extraordinär omständighet eller inte, säger hon.

Upp till 600 euro i ersättning

Men frågan är om det inte kan bli svårt för Norwegian att klassa detta som en extraordinär omständighet. Flera avgöranden i Allmänna reklamationsnämnden har nämligen visat att tekniska problem inte alls behöver vara extraordinära händelser – tvärtom. Därmed skulle de drabbade resenärerna kunna få upp till 600 euro var i ersättning av Norwegian.

– Nu är det visserligen inte färdigutrett om detta är en extraordinär händelse eller inte. Mitt tips är ändå att skicka in ett krav på schablonersättning. Dessutom kan det vara värt att kolla din reseförsäkring eller kortförsäkring som också kan ge ersättning, säger Privata Affärers chefredaktör Per Hammarlund.

Konsumentverkets hemsida kan du få hjälp att avgöra hur mycket pengar du kan ha rätt till vid försenade, överbokade eller inställda flyg. Dessutom finns mallar för hur du begär ersättning av flygbolaget.

Rapporter
Bratt om bankrapporterna: SEB stjärnan i sektorn
Foto: istockphoto
Analyser
Här är onsdagens färska analyser
Börsen
Nedåt efter rapporttung morgon
Notering
Så går det för gymkedjan i börspremiären
Rapport
SSAB bommade förväntningarnaAktien faller på börsen
Foto: Naina Helén Jåma/TT
Rapport
Swedbanks vinst under förväntanKvartalet tyngs av högre kostnader
Foto: Alimak
Rapport
Alimak prickade vinstförväntningarna
Foto: Jessica Gow/TT
Rapport
Högre justerat rörelseresultat för Academedia
Rapport
SEB:s rapport starkare än väntat
Rapport
Minskad orderingång för ABB
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Omstruktureringskostnader tynger resultatetVinst klart under förväntan
Foto: Henrik Montgomery/TT
Rapport
Intrum slog förväntningarna
Fonder
Fondbolagens förening: Svenskarna vill ha mer hjälp med PPM-val
Foto: AP/TT
Wall Street
Nedgångar på Wall Street
Fonder
Sparekonomen: Stora skillnader mellan olika indexfonderGäller att välja rätt indexfond
Foto: istockphoto
Portföljstrategi
Carnegie höjer aktieviktenUnderviktar räntebärande investeringar
Event
Anmäl dig till Stora Placeringskvällen i Göteborg 19 november
Aktietips
Swedbank plockar in två nya aktier i fokusportföljenKastar ut två andra
Bank
McKinsey: De flesta banker klarar inte lågkonjunkturen"Riskerar bli fotnoter"
22/10
Trading Direkt: Bornold om Saab och Husqvarna
Notering
Qliro Group tänker notera dotterbolag på börsen
Placera
Hernhag: Håll koll på börsens a-lag
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
Kepler: Holmen "rakt igenom bra"
Analys
SEB: Sandvik når botten andra halvåret 2020
Aktietips
Två heta köptips från Börsveckan
Aktietips
DI: Köp Hoist"Ta rygg på Erik Selin"
Aktietips
Carnegie: Köp återförsäljaren med stor kurspotentialSer 50-procentig uppsida