Förseningar kan bli lönsamt för resenärer

Publicerad 2013-09-10 11:06

Resor Tusentals resenärer har drabbats hårt av den senaste tidens kraftiga förseningar i Norwegians linjenät. Men det kan visa sig bli en bra affär för drabbade passagerarna som kan ha rätt till uppemot 600 euro i ersättning.

Problemen med Norwegians nya långlinjeflygplan Boeing 787 Dreamliner började i måndags i förra veckan. Ett plan på Arlanda fick då indikation om ett bromsfel. Först i fredags kväll kunde flygningarna gå enligt tidtabell.

– Att det tog så lång tid att åtgärda problemen berodde på att vi blev tvungna att flyga in reservdelar från London och Seattle, säger Norwegians Åsa Larsson.

Norwegian tvingades under tiden hyra in andra plan för att transportera passagerarna till och från New York och Bangkok. Effekten blev att tusentals passagerare blev upp till två dygn försenade. Under tiden fick Norwegian inkvartera passagerarna på hotell i väntan på avgång.   

Kan bli bra affär

Men strulet kan faktiskt bli en bra affär för de drabbade resenärerna. Ett rättsligt avgörande för några år sedan gjorde att EU:s regelverk om schablonersättning för flygresenärer inte bara kan tillämpas vid inställda flygningar utan också vid kraftigt försenade flygningar.

Kort sagt: resenärer som drabbas av långa förseningar kan få upp till 600 euro i schablonersättning per person som plåster på såren. Det här är inget som bolagen direkt skyltar med. Snarare tvärtom. Pengarna kommer inte heller automatiskt utan man måste begära ersättning från flygbolaget.

Då slipper flygbolaget betala

Men det finns en hake. Om det handlar om extraordinära omständigheter som bolaget inte kunnat undvika utgår ingen ersättning. I dagsläget vill Norwegians Åsa Larsson dock inte säga om bolaget kommer att åberopa extraordinära omständigheter för att slippa betala ersättning.

– Vårt fokus har varit att ta hand om våra passagerare under veckan. Nu får vi gå tillbaka och titta på om vi kunnat hantera situationen annorlunda. Därför kan jag i dag inte svara på om vi anser att det varit en extraordinär omständighet eller inte, säger hon.

Upp till 600 euro i ersättning

Men frågan är om det inte kan bli svårt för Norwegian att klassa detta som en extraordinär omständighet. Flera avgöranden i Allmänna reklamationsnämnden har nämligen visat att tekniska problem inte alls behöver vara extraordinära händelser – tvärtom. Därmed skulle de drabbade resenärerna kunna få upp till 600 euro var i ersättning av Norwegian.

– Nu är det visserligen inte färdigutrett om detta är en extraordinär händelse eller inte. Mitt tips är ändå att skicka in ett krav på schablonersättning. Dessutom kan det vara värt att kolla din reseförsäkring eller kortförsäkring som också kan ge ersättning, säger Privata Affärers chefredaktör Per Hammarlund.

Konsumentverkets hemsida kan du få hjälp att avgöra hur mycket pengar du kan ha rätt till vid försenade, överbokade eller inställda flyg. Dessutom finns mallar för hur du begär ersättning av flygbolaget.

Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Just nu: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Fonder
Fondspararna tankar grönt under rekordstark månadHär är månadens populäraste fonder
Analyser
Här är fredagens köprekar
Foto: Shutterstock
Placera
Amundi: Satsa hållbart och cykliskt”Kollapsen sträcker sig bortom 2021"
Budstriden
SBB lägger formellt bud på Entra
Börsen
Börsen vände uppåt
Rapport
Omsättningsras för Moment Group
Aktie
Pandemin får Actic att vinstvarna
Asien
Blandat i Asien
Foto: Shutterstock
Aktie
Nanexa handelsstoppad
Spara
Så blir skatten på ISK nästa år
Analys
DNB: Beijer Ref föredras framför Nibe bland ESG-aktierna
Lån
Räntan på studielån mer än halveras
Placera
Chefsstrategen spår rotation tillbaka till FANG
Bud
Arnhult: Det mesta går utom tennsoldater och nyfödda barnStorägaren ställer sig bakom budet på Entra
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Riksbanken spår mer dämpad utveckling på bomarknaden
Pandemin
Tyskland vill stänga alla skidorter i EU
Sektor
Sju av tio skogsägare tror på ökade fastighetspriserStora geografiska prisskillnader
Räntan
Riksbanken lämnar räntan oförändradMen stödköpen utökas
Analyser
Här är torsdagens köprekar
Bud
Castellum lägger bud på Entra
Insiders
Här är de senaste insiderköpen
Bostad
SBAB: Underskott på nya villorSärskilt i Stockholm
Rapport
Elektas vinst högre än väntat