Förseningar kan bli lönsamt för resenärer

Publicerad 2013-09-10 11:06

Resor Tusentals resenärer har drabbats hårt av den senaste tidens kraftiga förseningar i Norwegians linjenät. Men det kan visa sig bli en bra affär för drabbade passagerarna som kan ha rätt till uppemot 600 euro i ersättning.

Problemen med Norwegians nya långlinjeflygplan Boeing 787 Dreamliner började i måndags i förra veckan. Ett plan på Arlanda fick då indikation om ett bromsfel. Först i fredags kväll kunde flygningarna gå enligt tidtabell.

– Att det tog så lång tid att åtgärda problemen berodde på att vi blev tvungna att flyga in reservdelar från London och Seattle, säger Norwegians Åsa Larsson.

Norwegian tvingades under tiden hyra in andra plan för att transportera passagerarna till och från New York och Bangkok. Effekten blev att tusentals passagerare blev upp till två dygn försenade. Under tiden fick Norwegian inkvartera passagerarna på hotell i väntan på avgång.   

Kan bli bra affär

Men strulet kan faktiskt bli en bra affär för de drabbade resenärerna. Ett rättsligt avgörande för några år sedan gjorde att EU:s regelverk om schablonersättning för flygresenärer inte bara kan tillämpas vid inställda flygningar utan också vid kraftigt försenade flygningar.

Kort sagt: resenärer som drabbas av långa förseningar kan få upp till 600 euro i schablonersättning per person som plåster på såren. Det här är inget som bolagen direkt skyltar med. Snarare tvärtom. Pengarna kommer inte heller automatiskt utan man måste begära ersättning från flygbolaget.

Då slipper flygbolaget betala

Men det finns en hake. Om det handlar om extraordinära omständigheter som bolaget inte kunnat undvika utgår ingen ersättning. I dagsläget vill Norwegians Åsa Larsson dock inte säga om bolaget kommer att åberopa extraordinära omständigheter för att slippa betala ersättning.

– Vårt fokus har varit att ta hand om våra passagerare under veckan. Nu får vi gå tillbaka och titta på om vi kunnat hantera situationen annorlunda. Därför kan jag i dag inte svara på om vi anser att det varit en extraordinär omständighet eller inte, säger hon.

Upp till 600 euro i ersättning

Men frågan är om det inte kan bli svårt för Norwegian att klassa detta som en extraordinär omständighet. Flera avgöranden i Allmänna reklamationsnämnden har nämligen visat att tekniska problem inte alls behöver vara extraordinära händelser – tvärtom. Därmed skulle de drabbade resenärerna kunna få upp till 600 euro var i ersättning av Norwegian.

– Nu är det visserligen inte färdigutrett om detta är en extraordinär händelse eller inte. Mitt tips är ändå att skicka in ett krav på schablonersättning. Dessutom kan det vara värt att kolla din reseförsäkring eller kortförsäkring som också kan ge ersättning, säger Privata Affärers chefredaktör Per Hammarlund.

Konsumentverkets hemsida kan du få hjälp att avgöra hur mycket pengar du kan ha rätt till vid försenade, överbokade eller inställda flyg. Dessutom finns mallar för hur du begär ersättning av flygbolaget.

Aktiechatt
Hernhag: Fyra stabila aktier för sommarportföljen
Gästkrönika
Börspsykologen: Låt känslorna ta semester när du ser över portföljenEn portfölj har inte några känslor - varför ska du ha det för den?
Pamndemin
Trump: Det här är mycket bättre än ett "V"Kallar covid-pandemin för "Kinapesten"
Krisen
Amerikansk sysselsättning steg oväntat i majGlädjeskutt på börserna
Börsen
Jobbsiffror fick börsen att lyfta
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
Val 2020
ING: Fortsatt oförutsägbart inför höstens presidentval
5/6
Trading Direkt: Detta driver börsen just nu
Placera
Flera CFD-bolag med svenska kunder stoppasAllvarliga brister i verksamheten
Foto: istockphoto
Brexit
Omvärldsstrategen: Brexit styr marknaderna i höst
Analys
Di: Dags att ta hem vinsten i SCA
Analys
Danske köpstämplar Ascelia Pharma
Analys
Danske slopar köprek för NobinaSer ökad konkurrens
Sektor
Obefintligt flygresande ger svaga trafiktalMen maj ändå bättre än april
Analys
Nordea: Zyn och återköp väntas lyfta Swedish Match vinst
Aktie
Boliden: Gruvbrand kostar 200 miljoner
Aktie
Clas Ohlsons vd lämnar bolagetLotta Lyrå har fått nytt jobb
Rapport
Slacks rapport en besvikelseFörväntningar på coronalyft
Spara
Regeringen vill förbjuda inlåningsföretag utan garanti
Placera
Ålandsbanken ökar exponeringen mot europeiska aktier
Pandemin
Reserestriktionerna inom Sverige hävs
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
Sparebank 1: Sälj SAS innan det är för sentVarnar för utspädning vid emission
Börsen
IG: Historiens starkaste 50-dagarsrally
SBAB: Bopriserna står pallKan rentav stiga något i år
Bolån
FI: Bolåntagare har bra marginaler