Förseningar kan bli lönsamt för resenärer

Publicerad 2013-09-10 11:06

Resor Tusentals resenärer har drabbats hårt av den senaste tidens kraftiga förseningar i Norwegians linjenät. Men det kan visa sig bli en bra affär för drabbade passagerarna som kan ha rätt till uppemot 600 euro i ersättning.

Problemen med Norwegians nya långlinjeflygplan Boeing 787 Dreamliner började i måndags i förra veckan. Ett plan på Arlanda fick då indikation om ett bromsfel. Först i fredags kväll kunde flygningarna gå enligt tidtabell.

– Att det tog så lång tid att åtgärda problemen berodde på att vi blev tvungna att flyga in reservdelar från London och Seattle, säger Norwegians Åsa Larsson.

Norwegian tvingades under tiden hyra in andra plan för att transportera passagerarna till och från New York och Bangkok. Effekten blev att tusentals passagerare blev upp till två dygn försenade. Under tiden fick Norwegian inkvartera passagerarna på hotell i väntan på avgång.   

Kan bli bra affär

Men strulet kan faktiskt bli en bra affär för de drabbade resenärerna. Ett rättsligt avgörande för några år sedan gjorde att EU:s regelverk om schablonersättning för flygresenärer inte bara kan tillämpas vid inställda flygningar utan också vid kraftigt försenade flygningar.

Kort sagt: resenärer som drabbas av långa förseningar kan få upp till 600 euro i schablonersättning per person som plåster på såren. Det här är inget som bolagen direkt skyltar med. Snarare tvärtom. Pengarna kommer inte heller automatiskt utan man måste begära ersättning från flygbolaget.

Då slipper flygbolaget betala

Men det finns en hake. Om det handlar om extraordinära omständigheter som bolaget inte kunnat undvika utgår ingen ersättning. I dagsläget vill Norwegians Åsa Larsson dock inte säga om bolaget kommer att åberopa extraordinära omständigheter för att slippa betala ersättning.

– Vårt fokus har varit att ta hand om våra passagerare under veckan. Nu får vi gå tillbaka och titta på om vi kunnat hantera situationen annorlunda. Därför kan jag i dag inte svara på om vi anser att det varit en extraordinär omständighet eller inte, säger hon.

Upp till 600 euro i ersättning

Men frågan är om det inte kan bli svårt för Norwegian att klassa detta som en extraordinär omständighet. Flera avgöranden i Allmänna reklamationsnämnden har nämligen visat att tekniska problem inte alls behöver vara extraordinära händelser – tvärtom. Därmed skulle de drabbade resenärerna kunna få upp till 600 euro var i ersättning av Norwegian.

– Nu är det visserligen inte färdigutrett om detta är en extraordinär händelse eller inte. Mitt tips är ändå att skicka in ett krav på schablonersättning. Dessutom kan det vara värt att kolla din reseförsäkring eller kortförsäkring som också kan ge ersättning, säger Privata Affärers chefredaktör Per Hammarlund.

Konsumentverkets hemsida kan du få hjälp att avgöra hur mycket pengar du kan ha rätt till vid försenade, överbokade eller inställda flyg. Dessutom finns mallar för hur du begär ersättning av flygbolaget.

Foto: istockphoto
Placera
Swedbank: Starka skäl för fortsatt börsoptimismTydlig aktieövervikt i nya strategin
Aktier
Goldman Sachs tror på EuropaPekar ut favoritaktier i olika sektorer
Pandemin
USA pausar Janssens covid-vaccinFlera fall av blodproppar
Bolån
Bolån: Storbanken som har högst snittränta
Konjunktur
Winsth: Fel att säga att vi är "mitt i krisen"Nordeas chefekonom intervjuas i Trading Direkt
Analys
Carnegie: Ny köprek till bilsäkerhetsbolaget
Börsen
Börsen på plus
Investera
Batljan köper banker och Telia
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens många färska köprekar
Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/TT
Aktie
Stenbeck har sålt hela innehavet i Millicom
Placera
BLI: Redo för kraftig acceleration"Till nya rekordhöjder"
Sektor
Deutsche Bank höjer riktkurser för nordiska storbanker
Aktie
Flera analytiker spår marginalförbättringar för Getinge
Foto: Copyright (c) 2017 Shutterstock. No use without permission.
Kryptovalutor
Kryptovaluta-vd: Risk att politiker snart slår till mot bitcoin
Aktie
Omvänd vinstvarning från Avanza
Aktie
Dustin gör förvärv för 4,3 miljarder kr"Blir ledande aktör i Benelux-regionen"
Börsen
Blandat på Asiens börser
Aktie
Bud på Tre Kronor ProperyBudpremie på 12 procent
Foto: AP/TT
Wall Street
Mest nedåt i New York
Aktie
Ikea-bolag minskar i H&M
Foto: Shutterstock
Placera
Förvaltaren: Vändpunkten är nuFortsatt optimism trots bubbelvarning
Placera
Hernhag; Nya aktieslaget som konkurrerar ut preferensaktier
Analys
Canaccord höjer Teslas riktkurs med 100 procentTror på framtid inom energilagring
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Aktie
Vd: Evolution blir underleverantör till konkurrenter
Foto: istockphoto
IPO
London: Starkaste kvartalet för nykomlingar sedan 2007