Förseningar kan bli lönsamt för resenärer

Publicerad 2013-09-10 11:06

Resor Tusentals resenärer har drabbats hårt av den senaste tidens kraftiga förseningar i Norwegians linjenät. Men det kan visa sig bli en bra affär för drabbade passagerarna som kan ha rätt till uppemot 600 euro i ersättning.

Problemen med Norwegians nya långlinjeflygplan Boeing 787 Dreamliner började i måndags i förra veckan. Ett plan på Arlanda fick då indikation om ett bromsfel. Först i fredags kväll kunde flygningarna gå enligt tidtabell.

– Att det tog så lång tid att åtgärda problemen berodde på att vi blev tvungna att flyga in reservdelar från London och Seattle, säger Norwegians Åsa Larsson.

Norwegian tvingades under tiden hyra in andra plan för att transportera passagerarna till och från New York och Bangkok. Effekten blev att tusentals passagerare blev upp till två dygn försenade. Under tiden fick Norwegian inkvartera passagerarna på hotell i väntan på avgång.   

Kan bli bra affär

Men strulet kan faktiskt bli en bra affär för de drabbade resenärerna. Ett rättsligt avgörande för några år sedan gjorde att EU:s regelverk om schablonersättning för flygresenärer inte bara kan tillämpas vid inställda flygningar utan också vid kraftigt försenade flygningar.

Kort sagt: resenärer som drabbas av långa förseningar kan få upp till 600 euro i schablonersättning per person som plåster på såren. Det här är inget som bolagen direkt skyltar med. Snarare tvärtom. Pengarna kommer inte heller automatiskt utan man måste begära ersättning från flygbolaget.

Då slipper flygbolaget betala

Men det finns en hake. Om det handlar om extraordinära omständigheter som bolaget inte kunnat undvika utgår ingen ersättning. I dagsläget vill Norwegians Åsa Larsson dock inte säga om bolaget kommer att åberopa extraordinära omständigheter för att slippa betala ersättning.

– Vårt fokus har varit att ta hand om våra passagerare under veckan. Nu får vi gå tillbaka och titta på om vi kunnat hantera situationen annorlunda. Därför kan jag i dag inte svara på om vi anser att det varit en extraordinär omständighet eller inte, säger hon.

Upp till 600 euro i ersättning

Men frågan är om det inte kan bli svårt för Norwegian att klassa detta som en extraordinär omständighet. Flera avgöranden i Allmänna reklamationsnämnden har nämligen visat att tekniska problem inte alls behöver vara extraordinära händelser – tvärtom. Därmed skulle de drabbade resenärerna kunna få upp till 600 euro var i ersättning av Norwegian.

– Nu är det visserligen inte färdigutrett om detta är en extraordinär händelse eller inte. Mitt tips är ändå att skicka in ett krav på schablonersättning. Dessutom kan det vara värt att kolla din reseförsäkring eller kortförsäkring som också kan ge ersättning, säger Privata Affärers chefredaktör Per Hammarlund.

Konsumentverkets hemsida kan du få hjälp att avgöra hur mycket pengar du kan ha rätt till vid försenade, överbokade eller inställda flyg. Dessutom finns mallar för hur du begär ersättning av flygbolaget.

Foto: Nicolas Economou/Zuma Press/TT
Aktier
Här är förvaltarnas aktiefavoriterElva aktietips från sju förvaltare på Carnegie Fonder
Foto: Shutterstock
Barometer
Pictet: Allt ljus på tillväxtländernaBehåller undervikt för USA
Börsen
Viss återhämtning på eftermiddagen
Analys
SHB spår sänkt utdelning för Swedbank efter penningtvättshärvanSer klart lägre utdelning än konsensus
Aktie
Uppgifter: Volvo överväger slopa extrautdelning
Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Fredag klockan 10: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
Pareto: Robotklipparen driver Husqvarnas tillväxt
PA-skolan
Bli ett riktigt aktieproffs i PA-skolans fördjupningskurs
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
SHB: Konjunkturen avgör bopriserna"Bostadsbyggandet håller tillbaka priserna"
Bostad
SBAB: Boprisutvecklingen avstannar nästa år
Foto: Mark Schiefelbein/AP
Kina
Amundi: Allt mörkare utsikter för kinesisk ekonomi"Långsammaste tillväxttakten sedan 90-talet"
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Ökad vinst för Engelska skolan
Aktieråd
Fyra färska aktierådTvå köptips - och två aktier du kan strunta i
Foto: Vesa Moilanen/AP/TT
Sektor
Nokia: Vi ligger före Ericsson inom 5G
Sektor
Cannabisaktier – bubblan som brastKursras och minskat intresse bland spararna
Bolån
Här är bankerna som höjt bundna boräntorna
Foto: Shutterstock
Aktie
Investmentbanken: Upprepar övervikt för Swedbank"Värderingen speglar redan riskerna"
Finans
Riksbanken: Riskerna för den finansiella stabiliteten har ökatProblem på bostadsmarknaden kräver politiska lösningar
Swedbank
Advokat: Allvarligare med brott mot sanktionerKan bli "ytterst allvarliga" konsekvenser för Swedbank
Aktie
Han blir ny vd för Norwegian
Foto: istockphoto
Pension
Här är yrkena som ger mest i pension
Analys
Analytiker: Swedbanks penningtvättsproblem inte helt diskonteradeSänker till sälj
Bank
UG: Swedbank kan ha medverkat till sanktionsbrott
Foto: Shutterstock
Pension
"Pensionsbolagen brister i kvalitet i hållbara investeringar"Ratingen: Två bolag tappar, två ökar