Tips för onsdagsbörsen

Publicerad 2013-09-04 07:45

Aktietips Järnhandelskedjan och fastighetsbolaget stämplas med köp i senaste numret av Affärsvärlden. Samtidigt varnas det för hög risk i hemtextilkedjan.

Affärsvärlden tror att en minskning av lager, besparningar och bättre konjunktur gör att Swedol står inför ett lyft i nästa års vinst. Med en nära fördubblad försäljning under det andra kvartalet ser tidningen också ljuset i tunneln för de problemtyngda nyetablerade butikerna i Norge, vilka nu väntas kunna börja bidra till lönsamheten. Affärsvärlden uppger att man i sin bedömning av 2014 års vinst är mer positiv än konsensus, men betonar att mycket tyder på att resultatutvecklingen bottnat och att alla parametrar för fortsatt tillväxt finns på plats. Rekommendationen är köp, med en riktkurs på 27 kronor på ett års sikt.

Efter ett motigt år på börsen anser Affärsvärlden att Hufvudstaden står inför en uppvärdering efter ett starkt andra kvartal. Aktien handlas på samma nivå som för ett år sedan – något som tidningen ställer i relation till en uppvärdering för exempelvis Kungleden och Wallenstam på 27 respektive 21 procent. I kombination med en stabil utdelningstillväxt anser tidningen Hufvudstaden-aktien köpvärd, och sätter riktkursen på ett års sikt till 97 kronor.

För Hemtex anser Affärsvärlden att risken för en nyemission avskräcker, även om det finns vissa ljuspunkter. Ökad försäljningstillväxt i jämförbara butiker åtta kvartal i rad noterar affärsmagasinet som en sådan, såväl som en successiv minskning av förlusterna under de senaste åren och en stärkt bruttomarginal. Fortsatta förluster och en svag balansräkning gör dock aktien mycket riskabel, enligt Affärsvärlden, som rekommenderar sälj i aktien.

När det gäller Vitrolife ser inte Affärsvärlden några tecken på att den stabila försäljningstillväxten kommer att tappa fart, men anser ändå att värderingen blivit för hög. Rekommendationen för aktien, som handlas till trettio gånger årets vinst, blir vänta, med möjlighet till återköp på nivåer under 68 kronor.