Africa Oil vill ha mer pengar

Publicerad 2013-09-04 13:27

Aktier Africa Oil siktar på att ta in 250-300 miljoner dollar runt årsskiftet för att kunna finansiera nästa års verksamhet. En riktad emission likt förra året står längst ned på önskelistan.

Det säger oljeprospekteringsbolagets vd Keith Hill i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt på onsdagen i samband med Pareto Securities oljebolagsdagar i Oslo.

”En emission står längst ned på listan. Vi har ingen jättebrådska, då vi har pengar ett halvår till. Vi tittar på alla möjligheter. Jag är inte det minsta orolig kring att ta in pengar, men jag vet att många andra är det. Vi kan väldigt lätt få tag i nya pengar, det handlar dock om tajming och att ge minsta möjliga utspädning för aktieägarna”, säger Keith Hill.

Han fortsätter:

”Vi föredrar att få in pengarna före årsskiftet, men om vi inte har pengarna till dess har vi ändå Lundin-familjen i ryggen som säkerhetsmarginal”.

Hur mycket pengar behöver ni?

”Runt 250-300 miljoner dollar”, säger han.

Vilka alternativ tittar ni på?

”Vi diskuterar med flera stora fonder om att göra en strategisk investering i bolaget. Vi diskuterar även utfarmningsmöjligheter i några av våra block. Vi har tre-fyra stora aktörer som har visat intresse för att farma in sig. En riktad emission kan vi alltid göra, men det är som sagt vårt minst önskvärda alternativ. Vi minns ju vad som hände vid förra årets riktade emission”, säger Keith Hill och pekar på den våta filt emissionen la över aktiekursen för ett tag framöver.

Vad gäller nästa års budget för investeringsutgifter, capex, bedöms den bli något högre än den för i år, enligt Keith Hill.

Nästa borrningsresultat väntas för den kenyanska brunnen Ekales kring slutet av innevarande månad.

Ett flertal brunnar bedöms påbörja borrning i september som kenyanska Agete, Bahasi, och etiopiska El-Kuran och Tultule, enligt vd.

Africa Oil siktar på att påbörja sju-åtta borrningar under det andra halvåret i år, med resultat för minst fem brunnar. Nästa år väntar ytterligare 15-20 brunnar att borra, enligt Keith Hill.

”Vi kommer att ha fem brunnar som borras i slutet av denna månad och de kommer att slutföras i år men sedan kommer vi att ha några som även går in i nästa år även om de påbörjas i år”, säger han.

Keith Hill är riktigt nöjd över tisdagens resursuppdatering trots marknadens tämligen försiktiga betyg i form av kursreaktion:

”Resurssiffrorna är väldigt robusta. En återkoppling jag fick från en marknadsaktör var dock att marknaden alltjämt oroar sig över vår finansiering för nästa år”, säger Keith Hill.

Den kenyanska brunnen Etuko bedöms ha testats färdigt i oktober, då testresultat väntas. Den kenyanska brunnen Paipai väntas flödestestas i det första kvartalet nästa år, enligt vd.

Vad gäller det politiska läget i Östafrika är det lagt kort ligger som gäller för Kenya, som har en tämligen nyinstallerad president i Uhuru Kenyatta, och Etiopien vad anbelangar ingångna kontraktsvillkor och liknande för oljebolag verksamma i området:

”Övergången till den nya regimen har gått väldig bra och Kenyatta har sagt att han vill göra Kenya till det mest investeringsvänliga landet i Afrika. Etiopien har inte heller gett några indikationer, även om de inte hittat olja ännu, på att de skulle vilja ändra sina ingångna kontraktsvillkor”, säger Keith Hill.

Hur pass oroande är det att Uhuru Kenyatta ska upp till prövning i den internationella brottsdomstolen?

”Världen kommer noga följa vad som händer kring rättegången, men oavsett vad som händer kommer Kenya med sitt betydelsefulla strategiska intresse att vara föremål för västländers intresse även framöver. Detta oavsett vad som händer i rättegången. Men visst är det ett orosmoment för alla i regionen och det kommer att vara skönt när rättegångsproceesen är över”, kommenterar vd.

Vad gäller Africa Oils somaliska intressebolag Horn Petroleum väntas förmodligen något afrikanskt förvärv om ett-två månader. Dock utanför de länder Africa Oil nu är verksamt i, låter Keith Hill förstå.

Africa Oil är knappast till salu inom de närmaste åren även om ett riktigt högt bud skulle kunna få ledningen att tänka om:

”Vi ser en så pass stor uppsida i våra borrningar framöver att vi behöver ett minst sagt rejält bud för att överväga en försäljning”, säger Keith Hill.

Vad gäller den första oljan från Kenya i pipeline väntas det ta runt fyra-fem år, enligt Keith Hill, medan en kortsiktigare lösning att distribuera olja via exempelvis lastbilar skulle kunna genomföras runt 2016 medan olja som går i pipeline alltså kan ske runt 2018.

I slutet av september arrangerar Africa Oil en fältresa för investerare:

”Vi kommer att ha ett 60-tal investerare och analytiker som följer med på denna resa med representanter från tre av världens största fonder”, säger Keith Hill.