Ge H&M lite tid, men var inte rädd för att ompröva din åsikt, råder Marcus Hernhag.

Långsiktighet kan straffa sig

Publicerad 2013-08-12 12:54

Krönika Jag predikar ofta långsiktighetens välsignelse, men den kan ha en mörk baksida också. Är du långsiktig i fel aktiefond eller aktie blir det riktigt illa med långsiktighet. Det är ännu en anledning att inte sitta med förlustfabriker och lottsedlar utan satsa på aktier i bolag som visat sig klara att tjäna pengar och överleva en finanskris, skriver Privata Affärers aktieexpert Marcus Hernhag.

Det kommer då och då undersökningar som visar att relativt många aktiefonder får stryk av börsindex. Enligt en undersökning gjord av fondratingfirman Lipper var det bara 15 procent av de amerikanska aktiefonderna som kunde slå den billigaste indexfonden under perioden 1982-2002. Sju av åtta fonder fick alltså stryk av index på 20 års sikt.

Dyrare avgifter är en stor förklaring till det, särskilt beaktat den ränta-på-ränta-effekt som uppstår när kapitalet med små munsbitar äts upp av kostnader, i stället för att stå kvar i fonden och förränta sig i takt med att börsen på sikt stiger.

Även på kortare sikt brukar många fonder, även Sverigefonder, ha svårt att slå sitt jämförelseindex. Välj investering med varsamhet och bli inte så långsiktig att du blir för passiv.

Det resonemanget går att använda också på aktier. Vissa välskötta bolag underpresterar mot index åratal på raken, för att sedan vända upp. Ett exempel är teknikhandelskedjan Swedol. Aktien slog som brukligt när konjunkturen toppar index under hösten 2010 och vintern 2011, men har sedan tappat allt som det konjunkturkänsliga bolag man är.

Tror du att Swedol fortfarande har ett vinnande koncept kan du ge aktien ett par år till och se om det fungerar även i nästa högkonjunktur, men börjar inte vinsten stiga ens när det blir goda tider är det senast då dags att överge långsiktigheten.

Klädjätten H&M är betydligt stabilare, men har ändå tappat mark mot börsindex sedan november ifjol. Här talar fortfarande en hel del för att de långsiktiga satsningarna kan löna sig på sikt. H&M:s koncept verkar till skillnad från Swedols dessutom klara sig relativt bra i tuffa tider.

H&M är ännu en given basaktie för långsiktiga, men börjar inte vinsten öka inom de närmaste åren får vi fundera på att ompröva den åsikten.

Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Aktiechatt
Just nu: Aktiechatt med Marcus Hernhag
Fonder
Fondspararna tankar grönt under rekordstark månadHär är månadens populäraste fonder
Analyser
Här är fredagens köprekar
Foto: Shutterstock
Placera
Amundi: Satsa hållbart och cykliskt”Kollapsen sträcker sig bortom 2021"
Budstriden
SBB lägger formellt bud på Entra
Börsen
Börsen vände uppåt
Rapport
Omsättningsras för Moment Group
Aktie
Pandemin får Actic att vinstvarna
Asien
Blandat i Asien
Foto: Shutterstock
Aktie
Nanexa handelsstoppad
Spara
Så blir skatten på ISK nästa år
Analys
DNB: Beijer Ref föredras framför Nibe bland ESG-aktierna
Lån
Räntan på studielån mer än halveras
Placera
Chefsstrategen spår rotation tillbaka till FANG
Bud
Arnhult: Det mesta går utom tennsoldater och nyfödda barnStorägaren ställer sig bakom budet på Entra
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Riksbanken spår mer dämpad utveckling på bomarknaden
Pandemin
Tyskland vill stänga alla skidorter i EU
Sektor
Sju av tio skogsägare tror på ökade fastighetspriserStora geografiska prisskillnader
Räntan
Riksbanken lämnar räntan oförändradMen stödköpen utökas
Analyser
Här är torsdagens köprekar
Bud
Castellum lägger bud på Entra
Insiders
Här är de senaste insiderköpen
Bostad
SBAB: Underskott på nya villorSärskilt i Stockholm
Rapport
Elektas vinst högre än väntat