Så kan rea skada ditt varumärke

Publicerad 2013-06-25 14:27

Just nu blomstrar sommar-reor i butikerna, inte minst i klädaffärerna. Men som handlare bör du tänka efter en gång extra. Återkommande realisationer riskerar att urholka ditt varumärke.

En riktig realisation kan vara av stort värde för dig som kund, men som företagare bör du kanske tänka en extra gång innan du sänker priserna.

När förväntningar om lägre pris gör att kunder väntar med köp går du kanske miste om affären. Dessutom kanske kunden till slut hamnar hos en konkurrent. Riktigt illa kan det bli när kunderna per automatik förväntar sig att du ska rea ut dina varor under vissa tidpunkter på året.

Som konsumenter har vi lärt oss mönstret: kläd- och modebutikerna rear slentrianmässigt ut sina varor i mellandagarna i december – och mitt i sommaren, samt en vår- och höstrea. Köpbeteendet formar sig efter denna förväntan om regelmässigt sänkta priser.

I stället för att köpa sina semesterplagg i juni, väntar kunden med inköpen tills stans alla klädbutiker samtidigt rekordsänker sina priser. Som handlare blir du av med lagret, kanske, men inte på långa vägar når du din planerade marginal, samtidigt som kunderna lär sig att du alltid i vissa intervall säljer ut ditt lager till mycket lägre priser.

Efter ett rekorddåligt år som 2012, som resulterade i att många stora klädkedjor och många små butiksägare inom Retails & Brands (klädbranschen) lade ner verksamheten eller avskedade personal, har handlarna lärt sig att vara försiktigare och inte ta in lika stora lager som tidigare, enligt branschorganisationen Svensk Handel.

Rabatterade erbjudanden används främst på grund av att en vara säljer dåligt, för att konkurrensen är hård, eller för att minska varulagret. Det visar en studie av konfektionsbranschen gjord av två forskare vid Handelshögskolan vid Göteborgs universitet.

I studien dras också slutsatsen att återkommande reor sannolikt inte är det bästa för handlarna själva, utan att de måste arbeta på att kompensera för de förluster som görs i samband med att varorna säljs ut till kraftigt rabatterade priser.

Här är Nya Affärers tre tips till hur du kan variera dina realisationer för att öka marginalerna:

  1. Gör noggranna beräkningar på hur mycket du tror att din butik kommer att sälja. Ta inte in för stora lager bara för att ekonomerna spår högkonjunktur.
  2. Fundera över om du kan vara mer sparsmakad med realisationer för att bygga upp ditt varumärke. En butik som rear mer sällan kan skapa mycket höga förväntningar på rejäla fynd när det väl blir en realisation. Går det att ”hoppa över” en rea när alla andra säljer billigare?
  3. Skapa en strategi för hur du kan kompensera dig för intäktsbortfallet när du realiserar. Enligt studien vid Handelshögskolan i Göteborg är det väsentligt att utbilda all personal i hur merförsäljning eller andra åtgärder kan ”ta tillbaka” en del av intäkterna som förloras i rean.