AFV: Två köpvärda aktier

Publicerad 2013-06-12 07:56

Aktietips Affärsvärlden ger fyra rekommendationer i sitt senaste nummer. Konsulter och internetannonser faller tidningen på läppen.

För Vestas Wind Systems ställer sig Affärsvärlden frågan om den senaste tidens kursuppgång, 150 procent sedan årsskiftet, är uthållig. Enligt tidningen talar tekniska framsteg för bolaget, samtidigt som branschen gynnas av politiska mål om minskad användning av fossila bränslen.

De negativa signalerna uppges dock väga över. Tidningen oroar sig bland annat över en ökad opinion mot vindkraftanläggningar som blir alltmer storskaliga, fallande energi- och elpriser, ökade kostnader för serviceunderhåll av kraftverk som byggs allt längre ut i ödemarken eller havet, samt ökade krav på sparåtgärder i västliga länder – vilket talar emot stödpolitik för grön el. Dessutom benämns lönsamheten som ”usel” för de senaste två åren, samtidigt som den danska ekobrottsmyndigheten utreder misstänkt bedrägeri kring utbetalningar som bolaget gjort i Indien. Rekommendationen blir sälj, med chans att köpa tillbaka på nivåer kring 55 till 60 danska kronor.

Belysningsbolaget Fagerhult uppges behöva bättra på sin lönsamhet för att höja sin vinstnivå, enligt Affärsvärlden. Resultatet har fallit tillbaka efter svag utveckling i den kontinentaleuropeiska enheten under 2012, samtidigt som bolaget märker av den svagare nordiska byggkonjunkturen och samtidigt som exporten från Sverige hämmas av en stark krona.

Affärsvärlden tror att aktien i slutet av en stark byggkonjunktur skulle kunna stiga till nivåer kring 250 kronor, men uppger att det scenariot ”känns avlägset”, och riktkursen blir istället 165 kronor. Rekommendationen blir vänta med köp, tills aktien handlas kring nivåer 150-155 kronor, då den uppges vara köpvärd.

För Semcon anser affärsmagasinet att lägre finansiell risk och stabilare resultatutveckling talar för fortsatt uppvärdering av aktien, trots stark kursutveckling under den senaste tiden. Bolaget handlas – räknat med tidningens prognoser för innevarande och nästa år – på p/e 9 och 7, vilket uppges vara lågt jämfört med sektorkollegorna. Riktkursen blir 85 kronor på ett års sikt, med rekommendationen köp.

Den nya ledningen i internetannonseringsbolaget Tradedoubler inger förtroende, enligt Affärsvärlden. Efter ett starkt kvartal justerar tidningen upp resultatprognoserna för 2013 och 2014, vilket ger p/e-tal på 12 respektive 11. Tidningen poängterar vidare att bolaget är skuldfritt och har cirka 3:50 kronor per aktie i kassan. Rekommendationen blir köp med en riktkurs på 23 kronor.

Aktiechatt
Hernhag: Fem nordiska utdelningsfavoriterOch två bolag han nyligen ökat i
Notering
Här är Hemnets erbjudande inför noteringenVärderingen kan landa på nästan 12 miljarder
Börsen
Industri i topp på stark fredagsbörsVolvo steg mest bland storbolagen
Krönika
Lindberg: Lönsam matematik i köpmaskinerna
Blankning
De 15 mest blankade aktierna
Foto: Johan Nilsson/TT
Analys
Carnegie sänker Thule till sälj"Fortsatt god utveckling men hög värdering"
Foto: Shutterstock
Analys
Sinch värdering oroar DanskeBanken sänker estimaten
Analys
Jefferies: Risk för marginalpress i EssitySlopar köprekommendation
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Bostad
Bomarknad: Rekordstort övertag för säljarna"Väldigt het marknad just nu"
Foto: Janerik Henriksson/TT
Analys
DNB: Därför slopar vi köprekommendationen"Evolutions kurs reflekterar de kortsiktiga katalysatorerna"
Foto: istockphoto
Analyser
Aktierna som inte längre är köpvärdaEvolution, Gränges och Essity bland de som fått slopade köprekar
Aktie
New Wave lyfter efter omvända vinstvarningen
Sektor
Berenberg: Dags att plocka upp klimataktier efter falletAker Carbon Capture, Vestas, Powercell och Nel bland favoriterna
Blankning
Nordnet: Nu kommer återbäringen för utlånade aktierNorwegian gav mest ersättning
Placera
Danske Bank: Därför är Stockholmsbörsen bäst i världen"...men balansera portföljen ur ett globalt perspektiv"
Aktieportföljen
Omvänd vinstvarning lyfter portföljen
Kina
Kinas BNP-tillväxt över 18 procentMen ändå något lägre tillväxt än väntat
Bolag
Sparekonomen om alla omvända förvärv"Vill att det ska gå fort"
Budgeten
Andersson: En budget för att rädda jobben
Vårbudgeten
En pandemipräglad vårbudget
Foto: Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved
USA
Biden eskalerar åtgärder mot RysslandInleder sanktioner mot sex ryska bolag
Foto: Janerik Henriksson/TT
Aktie
Kepler: Skanska vinnare på Bidens infrastrukturpaket
Bostad
Hemnet: Ettor har inte hängt med i bostadsrallytRekordutbud och långa säljtider
Analys
SEB höjer Trelleborgs riktkursUpprepar köprekommendation
Fonder
Rekordkvartal för hedgefonder"Jordmån för de flesta aktiva tradingstrategierna"