Hyresgäst i hållbart hus

Publicerad 2013-06-04 08:22

Via surfplattan eller mobilen kan Jakob Örtegren kontrollera och styra elanvändningen i sin lägenhet. Han är en av hyresgästerna som lär sig bli energismarta i experimenthyreshuset Hållbarheten i Malmö.

– Vill jag spara en liten slant kan jag brygga kaffet om en timme, då är elpriset lägre, säger Jakob Örtegren skämtsamt.

Han pekar på skärmen där priserna på elbörsen Nordpool redovisas timvis i ett stapeldiagram. Via Eons surfplatta, som ingår i hyreskontraktet, får han information om elförbrukningen och den aktuella driftkostnaden för apparaturen i varje rum.

Han kan styra apparaterna i realtid eller automatisera styrningen, så att till exempel tvättmaskinen enbart startar när elpriset är lågt.

– Av praktiska skäl styr vi det mesta från mobilen och använder oftast automatiska lägen. När vi lämnar lägenheten kan vi till exempel trycka på ”borta-läge”, då aktiveras larmet, samtidigt som innetemperaturen sänks och elen stängs av.

I april flyttade familjen – Jakob, Bodil och dottern Dolores – in i energibolaget Eons nybyggda experimenthus i Västra hamnen i Malmö.

Huset kallas ”Hållbarheten” och rymmer åtta lägenheter som alla är utrustade med avancerad teknik för uppvärmning och energistyrning. Varje lägenhet har ett specifikt värmesystem och omkring hundra mätpunkter som registrerar alla energiaktiviteter i hushållet.

– Man kan tycka att vårt boende närmast påminner om ”Big Brother”. Men faktum är att vi inte märker någonting av all övervakning, säger Jakob Örtegren.

När Eon sökte hyresgäster till Hållbarheten kom det in över 500 ansökningar. Via skriftliga motiveringar och intervjuer gallrades sju familjer ut som ansågs lämpliga för experimentboendet. 

– Vi vet inte varför just vi hade turen, men kanske var det en fördel att vi är en barnfamilj som är vana vid teknik och har ett visst miljöintresse.

Syftet med experimenthuset är att studera både hur tekniken och hyresgästernas energibeteende praktiskt fungerar. Förutom tillgången till energismarta hjälpmedel är det meningen att boendet ska upplevas som komfortabelt och attraktivt.

För att understryka detta är varje lägenhet försedd med en inglasad vinterträdgård och en egen uteplats. Varje hushåll har dessutom tillgång till en elcykel och kan även leasa en el- eller gasbil. Nere på gården finns en gemensam bastu och utomhuspool som värms med förnybar energi.

– Tanken är att motivera oss att stanna hemma så mycket som möjligt för att minska transporter och klimatutsläpp. Ändå tror jag att det blir svårt att tillbringa semestern hemma, det är ju inte riktigt som att vara på landet.

Experimentet kommer att pågå i tre år och under denna period har hyresgästerna en rabatterad hyra. Familjen Örtegren betalar i nuläget 9300 kronor per månad för sin lägenhet på 114 kvadratmeter. Då ingår, av förklarliga skäl, inte el och värme.

– Med tanke på lägenhetens standard och all tillhörande utrustning är hyran inte särskilt hög. Samtidigt gäller det ju att bete sig så energismart som möjligt för att hålla månadskostnaderna nere. Det blir en av de spännande utmaningarna med vårt boende, säger Jakob Örtegren.

Foto: Morgan Ekner/istockphoto
Chatt
Hernhag: En bra tillväxtaktie
ETF
Ny boom för europeiska ETF:erTung månad för råvaror
Börsen
Veckoavslut med breda uppgångar
Foto: Henrik Montgomery/TT
Aktie
Avanza drar tillbaka årsredovisningenVill få med FI:s sanktionsavgift på 35 miljoner kr
Foto: istockphoto
Analyser
Här är fredagens färska analyser
22 februari
Trading Direkt: Bornold om Swedbankskandalen
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Bostad
Bomarknaden: För få har råd med nyproducerat
Foto: istockphoto
Börsen
SEB: Räkna med glatt börshumör i år
ISK
Startar twitterupprop mot ny ISK-skattStort gensvar på några timmar
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Räntan
Riksbankschef öppnar för räntehöjning i april"Överraskande kronförsvagning"
Räntan
Riksbanken: Ingen anledning ändra räntan
Foto: Alimak Group
Rapport
Starkt uppåt för hissbolaget
Rapport
Klart sämre än väntat för Elekta
Asien
Börserna åt skilda håll i Asien
Swedbank
Bonnesen anlitar revisionsbolag för oberoende granskning"Styrelsen kallad till krismöte på torsdagskvällen"
Aktie
Starkaste året hittills för SBB
Foto: istock
Bank
Dansk kundflykt från Danske och Nordea
Aktie
THQ Nordic tar in över 2 miljarder
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Penningtvätt
Swedbank: Analytikerna ser ingen kursrekyl uppåt
Aktier
Ett köptips från Affärsvärlden
Foto: Lars Pehrson/SvD/TT
Rapport
Starkt resultat för Internationella Engelska skolan
Rapport
Besqab sänker utdelningen
Foto: istockphoto
Börsen
Skandia: Uppenbar risk för ett skakigt börsår"Riskspridning i fokus"
Foto: istockphoto
Analyser
Här är torsdagens färska analyser
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Penningtvätt
Bolund om Swedbank: Systemet har varit för tandlöst
Penningtvätt
Bonnesen: Rapporterar alla misstänkta flödenStörsta fallet för aktien på tio år
Foto: Istockphoto
Börsen
Nedåt på Wall Street