Nya motgångar för Astra

Publicerad 2013-06-04 10:51

Aktieanalys Nedläggningen av läkemedelskandidaten fostamatinib är ännu ett exempel på hur svårt Astra Zeneca har att få fram nya preparat. Vinsten är satt under press framöver när flera patent löper ut.

Att Astra Zeneca nu ger upp och lägger ned satsningarna på läkemedelskandidaten fostamatinib är bara ännu ett tecken på att bolaget har svårt att få fram nya preparat. En kostnad för detta tas i form av en nedskrivning på 140 miljoner dollar under andra kvartalet.

De kommande två tre åren kommer flera patent att löpa ut, vilket analytikergenomsnittet spår ska sänka vinsten. Från fjolårets 41,70 kr per aktie till 34,55 kr per aktie i år och snäppet lägre under 2014. Det ger ett P/E-tal kring tio. Värderingen är därmed klart lägre än börsgenomsnittet på knappt 15, men resultatutvecklingen är å andra sidan också sämre.

Direktavkastningen är fortsatt hög och ligger på 5,4 procent. Astra Zeneca är och förblir en stor men trött kassako där det är svårt att se vad som ska få vinsten och aktien att lyfta. Kursen har flera gånger under de senaste fyra åren som högst varit uppe i intervallet 350-380 kr. Även denna gång har kursen vänt ned sedan dess.

Förr eller senare kanske bolagets satsningar på nya storsäljare lyckas. Så sent som i maj köpte Astra Zeneca amerikanska Omthera Pharmaceuticals för cirka 323 miljoner dollar. Dessutom fortsätter läkemedel som klassikern Losec att sälja bra i vissa länder på grund av det starka varumärket. Patent är inte allt.

Astra-aktien är främst något för dig som prioriterar kassaflöden och utdelningar framför stigande resultattrender och lättöverskådliga verksamheter. Konjunkturstabiliteten kan dessutom balansera din aktieportfölj.

Placera
Kull: Allt färre privatsparare tror på sjunkande börs”Kraftig majoritet av börsoptimister”
Foto: Björn Larsson-Ask/SvD/TT
Bostad
Rekordmånga sålda bostadsrätter i juni
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Pandemin
Danske: Produktionsdata visar att fallet är över
7/7
Trading Direkt om lärdomar från coronakrisen
Foto: istockphoto
Analyser
Här är tisdagens köprekar
Börsen
Kursrekyl efter måndagens uppgång
Bank
Överväger förlänga rekommendation för banker att inte dela ut
Foto: Shutterstock
Placera
WisdomTree: Räkna inte med V-formad återhämtning
Sektor
Deutsche höjer svenska banker
Foto: Vilhelm Stokstad/TT
Rapport
Storytel fick 100.000 fler betalande kunder
Börsen
Capsek-aktien föll 25 procent i premiären
Rapport
Catena höjde resultatet
Foto: AP/TT
Wall Street
Techbolagen draglok i New York
Krönika
Lindberg: Aktiva vinnare på rörligare börser
Foto: istockphoto
Obligationer
Företagsobligationer: Ökat tryck i emissioner under sommaren
Köptips
Analys: "Signifikant försäljningsökning andra halvåret"
Bostad
Bomarknaden: Tydlig nedgång i såld nyproduktion
Analyser
Här är måndagens färska köprekar
Foto: Henrik Montgomery/TT
Sektor
Marginell återhämtning på gästnätter"Särskilt svagt för hotellen"
Analys
Analys: Ny rekordnivå för konkurser globalt
5G
Storbritannien överväger utesluta Huawei från 5G-nätverkÄven Frankrike vill utesluta Huaweis utrustning
Foto: Jonas Ekströmer/TT
Aktie
Tele2:s vd avgår
Asien
Asien: Kina-börserna rusar"Ett tjurrally är i annalkande"
Sektor
Norwegian ser gradvis ökas efterfrågan
Foto: Shutterstock
Råvaror
Lundin Gold återstartar guldgruva